Skip to main content
search
0
NyheterVeterinær

Innfører forbud mot musegift etter advarsler fra Dyrebeskyttelsen Norge

Av 7. mai 2020mai 10th, 2023Ingen kommentarer
Katt og mus. Foto: Pixabay

Miljødirektoratet innfører nå forbud mot salg og bruk av musegift som inneholder giftstoffet alfakloralose til privatpersoner.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
D yrebeskyttelsen Norge har siden 2019 advart mot bruken av musegift som inneholder alfakloralose. Giften som har vært svært populær til bekjempelse av mus, viser seg å ha tatt livet av mange katter de siste årene. Nå har Miljødirektoratet vedtatt at slik musegift blir ulovlig for privat bruk. Forbudet trer i kraft 8. mai 2020.

Førte til mange forgiftninger hos katt

Både veterinærer og flere av Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger fattet mistanke om musegift, da de fikk inn flere tilfeller av katter som viste tegn på alvorlig forgiftning. Etter obduksjon av flere katter, ble det påvist spor av giftstoffet alfakloralose hos kattene.
Dette giftstoffet erstattet bruken av antikoagulerende stoffer, som før var tilgjengelig for privat bruk til bekjempelse av mus og rotter. Mens den gamle formen for muse- og rottegift fører til indre blødninger, skal alfakloralose medføre nedkjøling og bevissthetstap hos musen. Selv om dette skal være en mer human avlivingsmetode for mus og rotter, finnes det dessverre ingen motgift mot dette stoffet. Det mistenkes at kattene som har blitt forgiftet av denne musegiften enten har inntatt allerede forgiftede mus, eller fått tilgang på musegift som er brukt feil.

Ønsket informasjon om rapporterte tilfeller

Dyrebeskyttelsen Norge gikk bredt ut i media på nyåret, med en oppfordring om at Veterinærinstituttet tok inn katter med mistenkt forgiftning til obduksjon, samt at myndighetene kom på banen. Kort tid etter varslet Miljødirektoratet at de ønsket rapportering av syke og døde katter, for å kunne kartlegge antall forgiftningstilfeller ved bruk av slike biocider.
Flere butikk-kjeder som solgte musegift med alfalkoralose, valgte å stoppe salget av disse preparatene, deriblant Plantasjen, Europris og Jernia.
Tidligere denne uken gikk Miljødirektoratet ut med den gledelige beskjeden om at slik musegift nå blir forbudt for privat bruk. Dette er svært gode nyheter, og Dyrebeskyttelsen Norge er veldig glade for at myndighetene har tatt affære for å forhindre at flere katter og andre familiedyr blir forgiftet og dør av dette giftstoffet.

Les mer om humane alternativer til å bekjempe mus

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel