Skip to main content
search
0
Nyheter

Dyrebeskyttelsen Norge advarer: katter dør av musegift

Av 26. desember 2019mai 3rd, 20234 kommentarer

I løpet av 2019 har det kommet inn svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som har hatt tegn på forgiftning. Nå slår Dyrebeskyttelsen Norge alarm og ber alle om å være forsiktig med gift i hjemmet, og håper samtidig at myndighetene tar dette på alvor.

Flere av Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelingene har i de siste månedene fått henvendelser om syke dyr som trolig har blitt forgiftet med musegift. Giften man mistenker at har forårsaket dødsfallene heter alfakloralose og selges direkte til forbrukere under ulike produktnavn. Rett over nyttår ble det påvist alfakloralose hos to katter ifra Drøbak som døde av forgiftning.

 

Alvorlig forgiftning

Det virker som om en stor andel av de som har blitt forgiftede har dødd, men mørketallene er sannsynligvis store. Ingen har hittil dokumentert omfanget. Giften er beskrevet som hurtigvirkende musegift som skal brukes innendørs. Katter og andre dyr kan bli forgiftet ved å få i seg musegift direkte eller når de får i seg mus som har spist gift.

– Musegift på avveie er noe vi alltid har hatt, men i 2019 virker det som at antall dødsfall har eksplodert, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge. Derfor er det viktig at hvert tilfelle blir dokumentert og at man tar vare på prøver både fra dyr som overlever og fra dyr som dør, slik at man kan analysere prøvene og avklare om dyret faktisk ble forgiftet med alfakloralose.

 

Hva skal jeg gjøre om katten min blir forgiftet?

Om du mistenker at katten din er forgiftet skal du kontakte veterinær med en gang.  Det finnes ingen motgift til denne type forgiftning, men veterinæren kan gi støttebehandling for å motvirke effekten av giften. Giften er hurtigvirkende, og symptomer kommer etter 30 minutter til 4 timer etter at katten har fått i seg giften.

Vanlige symptomer på forgiftning med alfakloralose er skjelvinger, sikling, ustøhet, kramper og koma. Forgiftede katter blir ofte nedkjølt og kan dø etter kort tid. Behandling mot forgiftningen kan blant annet bestå i å gi medisiner som reduserer kramper, væskebehandling, varme og sørge for at katten får i seg næring, samt annet stell og pleie. Det kan være nødvendig å behandle katten i 1-3 dager.

 

Ønsker å samle inn informasjon

Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler at man tar vare på blodprøver som er tatt mens katten viste tegn på forgiftning, slik at disse kan analyseres. I tilfeller der dyret dør kan det være aktuelt å sende hele katten til obduksjon. Veterinæren som behandler katten, kan sende inn prøver direkte til Veterinærinstituttet, som nå ønsker å undersøke et utvalg katter og hunder gratis, som de mistenker har blitt forgiftet. Her kan veterinæren sende inn prøver fra dyr med tegn på forgiftning eller fra døde dyr man mistenker har blitt forgiftet.

Dyrebeskyttelsen Norge har også vært i kontakt med Miljødirektoratet som nå ser på behovet for å endre betingelsene for bruk/salg av disse produktene. De ønsker informasjon om mistenkte forgiftningstilfeller og ber om at eiere/veterinærer tar kontakt på epost: Biocider@miljodir.no.

 

Hva skal jeg gjøre om jeg har mus i huset?

Mus kommer inn i husene og hyttene våre gjennom forbausende små hull og åpninger. Mus ønsker varme, mat og materiale til å lage rede. Giftfri bekjempelse av mus består i å lagre mat og søppel musesikkert, både innendørs og utendørs og å rydde bort redemateriale.

I tillegg må man tette alle hull med stålull eller musebørste. Dette finnes spesiallaget for formålet og kan kjøpes i jernvarehandelen og andre steder.  Bruk av ultralyd til å bekjempe mus kan ha noe effekt på hytter, men ved lang tids bruk blir musene vant til lyden og blir ikke lenger skremt av den.

 

Om man bruker gift   

Ved bruk av gift må man forsikre seg om at man følger regelverket og man må bruke giften med omsorg for både dyr og mennesker som er i fare for å bli utsatt for giften.

Tett alle hull i huset før du setter ut gift slik at du kan plukke opp de døde musene og på den måten hindre at andre dyr blir forgiftet og at gift spres i naturen. Musegift som selges til privatpersoner, er kun tillatt til innendørs bruk.

 

Hjelpeplikt

Alle som finner et dyr i nød, har hjelpeplikt og om man finner en syk katt skal man ta den med til veterinær. I tilfeller som dette er det viktig at kattene er ID-merket slik at man kan finne eier. Katteeiere som bor der katter har dødd av forgiftning, bør vurdere å holde katten inne eller lufte katten i bånd, slik at den ikke får fanget giftmus.

 

Lenker:

https://www.vetinst.no/nyheter/musegiften-alfakloralose-kan-forgifte-katter-og-hunder

https://www.tv2.no/a/10540592/

Kilder:

Felleskatalogen: https://www.felleskatalogen.no/medisin-vet/forgiftninger/generell/alfakloralose

Miljødirektoratet: https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/M619/M619.pdf

4 kommentarer

 • Mia Marie Norheim sier:

  Jeg har to huskatter som betyr alt for meg og er livredd for at noe vondt skal skje dem. Jeg er nervøs når de er ute..om de skal skade seg på noe vis. Og jeg har fryktelig redsel for at de skal få i seg muse/rottegift..Vi bør i Larvik og jeg tør nesten ikke å slippe kattene ut. Jeg ville blitt helt knust om jeg skulle miste dem..tør ikke tenke på den dagen dem blir borte. Hilsen Mia

  • Skjønte ikke helt .Det står det finnes ikke motgift, vil det si at katten dør om den får i seg giften ?

   Men skal behandles så pus får mindre skjelvinger osv i 1-3 dager.

   Hvis pus dør av dette i løpet av 1-3 dager, ville det være bedre og avslutte så pus slipper å lide.

  • Lillian sier:

   Gjør som oss hundeeiere, vi passer på hundene våre – har dem inne og går med dem i bånd. Nå må det bli slutt på at en bare slipper “husdyr” ut i guds frie natur uten å passe på dem! Katter kan sove over tyve timer iløpet av en dag, om de er godt aktivisert inne kan de være innekatter! Er dere katteeiere glad i kattene deres hold dem inne, det er helt misforstått at katter MÅ få gå hvor de vil!

 • Sunniva Olaisen sier:

  Tove Langeland;
  Du har helt rett, ettersom det ikke er noen motgift og katten mest sannsynlig vil dø er det egentlig ikke forsvarlig å drive symptomlindring fremfor avliving. Problemene er vel at man kan være usikker på hvorvidt det er giften når katten først får symptomer, og at mange heller tenker på sine følelser for katten enn hva som er best for den.

  Slik jeg har forstått det er det mulig for hunder å overleve, og kanskje også store katter i sin beste alder og hvis de ikke har fått i seg veldig store mengder. Da kan det jo være verdt det å forsøke.

  Jeg mistet nylig min katt, og symptomene han fikk får meg til å mistenke at dette var grunnen. Nå er jeg kjempebekymret for hunden min, som også kan finne på å jage mus.. heldigvis er hun litt tykk og ikke flink som det katten var, men…
  Hvis forgiftningen tidlig blir behandlet med kull og/eller man får fremprovosert brekning kan det visst gå.

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel