Landbruks- og matdepartementet har nå bedt om innspill til forslag til endringer i Lov om hundehold (hundeloven). Frist for innspill er fredag 20. desember, og Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler alle dyrevenner om å bidra til en mer rettferdig lov for Norges hunder ved å sende inn sitt innspill til departementet.
I strid med dyrevelferdsloven
- Flere av bestemmelsene i hundeloven er i strid med dyrevelferdsloven. Disse to lovverkene bør bli mer helhetlig.
- Avliving av hunden fordi eier opptrer uaktsomt eller uansvarlig, skal ikke forekomme.
- Vurdering om en hund er farlig eller ikke bør legges til uavhengig fagperson som har evidensbasert kunnskap om hund.
- Det bør arbeides preventivt heller enn straffbasert. Sertifisering av hundeeier f.eks. ved nettkurs med eksamen, kan være ett viktig tiltak for å øke hundeeieres kompetanse.
- Obligatorisk ID-merking av hund, og andre familiedyr, må innføres. Dette er viktig, blant annet for å kunne ha en sikker identifikasjon av det enkelte dyr, og for å kunne koble dyr og eier sammen. Dette vil også være viktig for å kunne drive effektivt tilsyn med avl av hund og registrering av hundens egenskaper (databasebasert tilsyn).
Det er alt for lite miljøvennlige hensyn til hund på reise. Reiseselskaper ser og sitt snitt i å utnytte situasjonen hundeeiere står overfor. Det bør reguleres ved lov at hunder kan være velkomne f.eks i sovekupe på tog, samt i lugarer på båt uten at hundeeiere må oppgradere billetten til utvendig lugar, slik det praktiseres på f.eks Hurtigruten. Hunder som må ligge på gulv på buss skal heller ikke måtte betale barnebillett, og busselskap må ikke lenger få lov å forby hunder.
Ikke forlang avliving for de minste forseelser.Hunden bør ikke straffes for eierens feil .
Flere av bestemmelsene i hundeloven er i strid med dyrevelferdsloven. Disse to lovverkene bør bli mer helhetlig.
Avliving av hunden fordi eier opptrer uaktsomt eller uansvarlig, skal ikke forekomme.
Vurdering om en hund er farlig eller ikke bør legges til uavhengig fagperson som har evidensbasert kunnskap om hund.
Det bør arbeides preventivt heller enn straffbasert. Sertifisering av hundeeier f.eks. ved nettkurs med eksamen, kan være ett viktig tiltak for å øke hundeeieres kompetanse.
Obligatorisk ID-merking av hund, og andre familiedyr, må innføres. Dette er viktig, blant annet for å kunne ha en sikker identifikasjon av det enkelte dyr, og for å kunne koble dyr og eier sammen. Dette vil også være viktig for å kunne drive effektivt tilsyn med avl av hund og registrering av hundens egenskaper (databasebasert tilsyn).