Skip to main content
search
0
Nyheter

Pressemelding: Lei skader og livredde dyr – krever forbud mot fyrverkeri

Av 30. desember 2019mai 3rd, 202315 kommentarer
Rødt fyrverkeri. Foto: Pixabay.

Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever nå at beslutningstakerne endrer dagens lovverk og forbyr bruk av fyrverkeri i privat regi.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge.
V ed hvert årsskifte oppleves det lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri. Dyrebeskyttelsen Norge og overlege ved Haukeland Universitetssykehus øyeavdeling, Nils Bull, oppfordrer Justis- og beredskapsdepartementet v/Jøran Kallmyr til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.

Bakgrunn

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.
En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.
– Både tamme og ville dyr kan oppleve sterk redsel og noen får dødsangst i forbindelse med oppskyting av raketter. Dyr som er livredde kan ende opp med store skader i sin kamp for å slippe unna fyrverkeriet. Dyr kan bli så redde at de kommer på avveie, noe som kan resultere i at de fryser i hjel, nå på den kaldeste tida av året. Utfra et dyrevelferdsperspektiv er dagens situasjon helt uakseptabel, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge. I tillegg er fyrverkeri svært forsøplende, vi må spørre oss om vi har råd til å fortsette med fyrverkeri på denne måten, og om det er på tide å diskutere hvem skal dekke kostnadene med alle skadene?

Alvorlige skader

Nils Bull er har de siste 14 årene registrert antall øyeskader forårsaket av fyrverkeri.
– Ifølge mine tall har i gjennomsnitt 16 personer fått alvorlige øyeskader hvert år etter nyttårsaften, sier Bull. Dette er bare skadene som er så alvorlige at de behandles av øyelege. I tillegg kommer alle de mindre alvorlige øyeskadene som behandles ved legevaktene. Alvorlige håndskader og brannskader kommer også i tillegg, forteller Bull.
Han er glad for at forbudet mot oppskyting av raketter med styringspinne som kom for ti år siden, har ført til at antall skader er noe redusert. Han er imidlertid ikke fornøyd før alle disse helt unødvendige, alvorlige øyeskadene av fyrverkeri er borte. Det blir de ikke uten forbud for privatpersoner mot å bruke fyrverkeri på nyttårsaften, slik det er forbudt resten av året.

Se til andre land

Dyrebeskyttelsen Norge og Nils Bull ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember. Enhver kommune står fritt til å begrense eller forby fyrverkeri.
Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.

15 kommentarer

 • Kjersti Nygaard sier:

  Flott at dere jobber med et forbud. Mtp fuglene så sliter de nok i utgangspunktet og fyrverkeri gjør det bare verre. Dyr og fugler har lidd nok pga hva vi mennesker finner på.

 • Kristín Magnúsdóttir sier:

  Jeg er enig i at det må bli Totalforbud på ragetter .

 • Maj Grete Smedås sier:

  Fantastisk at dere tar tak i dette! Fyrverkeri er forurensing av natur, skremmer livet av dyr og fugler, brannfarlig og forsøpler. Det har INGEN positive sider ved seg! Totalforbud! Bruk lasershow sentralt!

 • Gro Lise Bohmann sier:

  Ønsker forbud av nyttårsraketter !

 • Marian Gundersen sier:

  Helt greit med totalforbud? Stjerneskudd og lasershow bør holde. Uhell m fyrverkeri skjer til og med når edrue folk håndterer det. Ikke alt funker som det skal. Tenker også på autister og andre som kan ha vært utsatt for traumer med lignende lyder.

 • Karianne Kleven sier:

  Forby rakketter

 • Eva Mittet sier:

  Ønsker forbud

 • Vilde Sofie Wiig sier:

  Flott at dere jobber for et forbud mot raketter enig i at det må bli forbudt ? hvor blir det av miljøvernerne er jo og miljøskadelig med alt blyet og dritten som havner i havet og naturen! Pyroskam! Og de ville dyrene og alle fuglene som dør ? og alle husdyrene våre

 • Monica helen skjerdal sier:

  Denne galskapen må å SKAL ta slutt!!!!

 • Wenie Realfsen sier:

  Ønsker forbud av oppskyting av raketter!

 • Tone Andreassen sier:

  Ja til forbud

 • Marit sier:

  Støtter fullt ut.

 • Lena Rørvik sier:

  I tillegg til tamme dyr må ville dyr og fugler også vernes. Vi må snart bli litt klokere og verne om dyrene i stedet for å utsette de for store lidelser unødvendig.. Vi må snart begynne å sette kunnskap og konsekvenser ut i handling. At vi “alltid” har gjort noe eller at det er tradisjon er ikke ett argument og gir ikke fremgang eller utvikling. Vi har flotte alternativ med lysshow og droneshow.

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel