Skip to main content
search
0
Nyheter

Flere stopper salg av musegift etter advarsler

Av 23. januar 2020mai 3rd, 20233 kommentarer
Katt som har fanget mus. Foto: Pixabay

Etter den siste tidens advarsler om musegift som tar livet av katter og andre dyr, har flere butikker nå valgt å fjerne musegift fra sine butikkhyller.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
I løpet av det siste året har det kommer svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som har vist tegn på forgiftning av musegiften alfakloralose. Dyrebeskyttelsen Norge slo alarm rett før nyttår og ba alle om å være forsiktige med gift i hjemmet. Nå tar både myndighetene og butikkjedene grep.

Ønsker å samle inn informasjon om forgiftede dyr

Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler at man tar vare på blodprøver som er tatt mens katten viste tegn på forgiftning, slik at disse kan analyseres. Les hele saken om musegift og symptomer på forgiftning her. I tilfeller der dyret dør kan det være aktuelt å sende hele katten til obduksjon. Veterinæren som behandler katten, kan sende inn prøver direkte til Veterinærinstituttet, som nå ønsker å undersøke et utvalg katter og hunder gratis, som de mistenker har blitt forgiftet. Her kan veterinæren sende inn prøver fra dyr med tegn på forgiftning eller fra døde dyr man mistenker har blitt forgiftet.
Dyrebeskyttelsen Norge har også vært i kontakt med Miljødirektoratet som nå ser på behovet for å endre betingelsene for bruk/salg av disse produktene. De ønsker informasjon om mistenkte forgiftningstilfeller og ber om at eiere/veterinærer tar kontakt på epost: Biocider@miljodir.no.

Fjerner gift fra butikkhyllene

Etter de siste ukenes mediefokus om katter som har blitt forgiftet, har flere butikkjeder nå valgt å trekke produkter som inneholder alfakloralose fra butikkhyllene. Plantasjen kunne 22. januar melde at de har stoppet salg av musegift hos alle landets 82 butikker. Nå har også Europris og Jernia valgt å gjøre det samme. Selskapet Anticimex valgte som første aktør i skadedyrbransjen å droppe bruken av gift til bekjempelse av skadedyr.
Dyrebeskyttelsen Norge synes det er svært positivt at flere butikker nå tar disse forgiftningene på alvor og fjerner produkter som inneholder alfakloralose fra hyllene. Organisasjonen anbefaler publikum som ser slike produkter i butikker om å oppfordre de til å stoppe salget av musegiften.

Hva skal jeg gjøre om jeg har mus i huset?

Mus kommer inn i husene og hyttene våre gjennom forbausende små hull og åpninger. Mus ønsker varme, mat og materiale til å lage rede. Giftfri bekjempelse av mus består i å lagre mat og søppel musesikkert, både innendørs og utendørs og å rydde bort redemateriale.
I tillegg må man tette alle hull med stålull eller musebørste. Dette finnes spesiallaget for formålet og kan kjøpes i jernvarehandelen og andre steder.  Bruk av ultralyd til å bekjempe mus kan ha noe effekt på hytter, men ved lang tids bruk blir musene vant til lyden og blir ikke lenger skremt av den.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel