Skip to main content
search
0
Nyheter

Hvem har ansvaret for hjemløse dyr?

Av 20. februar 2020mai 10th, 20232 kommentarer
Katt fanget inn

Mattilsynet i Stavanger inviterte denne uken til møte med dyrevernorganisasjoner og veterinærer, for å diskutere hvordan man håndterer hjemløse dyr. Et viktig tema var hvem som har ansvaret for velferden til dyr uten eier.

Tekst: Marianne Lunde, organisasjonsrådgiver og lokalavdelingsansvarlig Dyrebeskyttelsen Norge.
O nsdag 19. februar deltok Dyrebeskyttelsen Norge på en temakveld i regi av Mattilsynet i Stavanger. Til stede var en rekke lokale dyrevernorganisasjoner og veterinærer, samt flere representanter fra Mattilsynet og Dyrevernsnemnda.
Dette initiativet var sårt etterlengtet, og det er et stort behov for å kunne diskutere hva som bør gjøres for å bedre helsen og dyrevelferden for katter i regionen i dag. Det var også viktig å kunne diskutere hvem som har ansvaret for hjemløse katter, og hva vi kan forvente av hverandre.

Ingen automatikk i hvem som er ansvarlig for hjemløse dyr

Ann Therese Kommedal, Veterinær/Førsteinspektør i Mattilsynet i region Sør og Vest åpnet for mer samarbeid og dialog mellom Mattilsynet og frivillige organisasjoner. Diskusjonen denne kvelden gikk ut på kattehold og utfordringene vi jevnlig treffer på i forhold til hjemløse katter, kattekolonier og eide katter.
Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelinger arbeider hver dag med å yte praktisk hjelp til dyr i nød, og ønsker nå at Mattilsynet skal ta en mer aktiv rolle i dette arbeidet. Slik situasjonen er i dag, er det ingen offentlig etat i Norge som har håndtering av hjemløse dyr som en prioritert oppgave. Dette er et ansvar som konsekvent skyves over på frivilligheten og på privat personer.
Dyrevelferdsloven plasserer ansvaret for dyr hos eier, men der eier mangler er det ingen automatikk i hvem som står ansvarlig for velferden hos dyret. Mattilsynet er tilsynsmyndighet etter denne loven, men mangler bevilgninger og økonomien til å kunne håndtere det store antall hjemløse dyr vi har i Norge i dag.

Må etablere bedre samarbeid

Målet fremover må være å kunne etablere et godt samarbeid for å nå et felles mål med å få ned tallet på hjemløse katter i Norge. Denne kvelden var kun en start i riktig retning, og Dyrebeskyttelsen Norge håper på endringer i Mattilsynets praksis, som vil gjøre det lettere for frivillige å få mer bistand fra sine lokale Mattilsyn-kontorer i håndtering av alvorlige saker med hjemløse katter.
Etter kveldens møte med Mattilsynet, dro frivillige fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord Jæren ut på fangst i en koloni midt i Stavanger sentrum. Arbeidet til de frivillige stopper aldri opp, og det er på tide at Mattilsynet tar en mer aktiv rolle, og bistår avdelingene til Dyrebeskyttelsen Norge i dette arbeidet.
Mattilsynet i Stavanger inviterte til møte om hjemløse dyr

2 kommentarer

 • Enig. Hjertet mitt brister når jeg ser alle de kattene som jeg ikke kan hjelpe, og de er allerede fanget inn . Tenker på alle de der ute. Vet om en koloni som ingen tar ansvar for. Mattilsynet er blitt kontaktet uten at de har gjort noe.

  Jeg har selv 2 katter og en hund hjemme som et omplassert + en gammel hund som ble kjøpt før jeg visste om at det var mange hunder som au trenger ett nytt hjem. Til tirsdag skal jeg bli fostermor for ei lita jentepus.

  Jeg anbefaler andre om å få dyrene sine fra organisasjoner som har forlatte dyr eller være fosterhjem. Ta gjerne 2 og du vil få en stor glede av deres lek og samspill + at du støtter en god sak .

 • Oddbjørn sier:

  Hvorfor svarer ikke Mattilsynet på gjentatte henvendelser….få inn folk fra dyrebeskyttelsen og betal dem .
  Nb.
  Kan dere svare ..
  KatteEier har flyttet men kattene blir matet av nabo..har nå denne nabo ansvar for disse stakkars dyra.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel