Skip to main content
search
0
Nyheter

Morgendagens hundeavl på agendaen

Av 15. mars 2023april 26th, 2023Ingen kommentarer

Dyrebeskyttelsen Norge arrangerte nylig et to dagers internasjonalt symposium om morgendagens hundeavl på Hurdalssjøen Hotel. 50 deltagere fra 10 land møttes for å dele av sine kunnskaper, erfaringer og forskning, og sammen finne gode løsninger for å avle friske hunder.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge. 
P å symposiet deltok både veterinærer, genetikere, forskere, jurister, atferdsbiologer og dyrepleiere. Alle med et felles ønske; å snu hundeavlen i en vitenskapelig retning der helse veier tyngre enn utseende.

Skyhøyt kunnskapsnivå

Av norske deltagere var både representanter fra NMBU, Veterinærforeningen, Norsk dyrepleier- og assistentforening og Norsk Lundehund Klubb sitt Sunnhetsutvalg til stede. Ellers var Royal Veterinary College, University of Cambridge, FECAVA, All-Party Parliamentary Group for Animal welfare og ulike dyrevernorganisasjoner representert.
Dyrebeskyttelsen Norge sitt arbeid mot uetisk avl har nådd store deler av verden. Fagfolk over hele verden deler våre bekymringer for hundene, og mener som oss at det er en selvfølge at hunder skal avles friske.

Ingen faglig uenighet

Det foreligger ingen faglig uenighet om at hundre år med søskenbarnkrysning gir sykdom. Det foreligger heller ingen faglig uenighet om at både hundenes ekstreme eksteriør og deres høye innavlsgrad gir enorme sykdomsbyrder. Begrepet rase har ingen vitenskapelig forankring. Rase er derimot basert på en oppkonstruert ide av oss mennesker. Uetisk avl har blitt det største dyrevelferdsproblemet hos hundene våre. Det er vårt ansvar å rydde opp i det vanvittige uføre vi har satt vår beste venn i.
Med det som et utgangspunkt, var det duket for to utrolig spennende dager med forelesninger av noen av verdens beste fagfolk på feltet. Både genetikk, veterinærmedisin og nasjonal/internasjonal jus var på programmet.

Hundene har ventet lenge nok

Selv om Mattilsynet ikke deltok på dette symposiet, håper vi at de lener seg på forskning og EU sine retningslinjer for avl av hund i sitt arbeid med forskrift om avl av hund. Forskriften vil bli avgjørende for hvor raskt vi kan løse det største velferdsproblemet vi har hos hundene våre. Skal hundenes rett til å avles friske sikres gjennom en slik forskrift, må måten vi avler hunder på oppdateres til dagens vitenskapelige og teknologiske standard.
Det finnes ingen gode argumenter for at hundeavl skal fortsette i sin nåværende form. Ut med raserenhet. Inn med vitenskap. Databasene og teknologien for å få dette til ligger klare.

Se programmet fra avlssymposiumet 

Les mer om vårt arbeid mot uetisk avl     

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel