Skip to main content
search
0
NyheterVeterinær

Rettssak om uetisk avl opp for Oslo tingrett

Av 5. november 2021april 27th, 2023Ingen kommentarer
Engelsk bulldog, tube, veterinær

Rettssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere starter neste uke i Oslo tingrett.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge. 
D yrebeskyttelsen Norge har gått til sak mot Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Bulldog klubb, Norsk Cavalierklubb, og seks oppdrettere av hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel for ulovlig avl av hunder i strid med dyrevelferdsloven. Saken går i Oslo tingrett fra 10. til 16. november.

Lange forberedelser

Dyrebeskyttelsen Norge representeres av advokatfirmaet Glittertind, ved advokat Emanuel Feinberg og advokat Dagny Ås Hovind, som har jobbet med saken i nærmere tre år. Advokat Geir Lippestad representerer motpartene.
– Norsk Kennel Klub og Dyrebeskyttelsen Norge har ulik forståelse av hva som ligger i dyrevelferdslovens påbud om at dyr skal avles med god funksjon og god helse, og lovens forbud mot å videreføre arveanlegg som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjon negativt. Dyrebeskyttelsen Norge mener at flere raser sliter med mange og alvorlige helseproblemer, og at videre avl på disse er i strid med loven. Denne saken havner i retten fordi partene er uenige om hva som er en akseptabel sykdomsbyrde hos hundene våre, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dagens avl fører til og viderefører helseplager og lidelse

Dyrebeskyttelsen Norge, et stort antall veterinærer, Rådet for dyreetikk, Veterinærforeningen og flere mener at dagens raseavl fører til alvorlige helseplager og videreføring av sykdomsfremmende gener hos mange individer. Dette skyldes 50 til 100 år med avl på hunder som er i slekt, og avl med fokus på å oppnå et bestemt utseende. Dyrebeskyttelsen Norge mener at helse, funksjon, lynne og vitenskap må veie tyngre enn raserenhet når nye generasjoner av hunder skal avles fram.
– Vi har både kunnskapen og teknologien som skal til å avle friske hunder. Det er på tide at vi tar i bruk dagens vitenskap og dagens teknologi til hundenes beste. Det er et svik mot hundene våre at vi ikke gjør vårt beste for å avle dem friske, til gode, lange liv, sier Roaldset.

Videreføring av arveanlegg som gir lidelse er ulovlig

Dagens dyrevelferdslov § 25 slår fast at dyr skal avles med god funksjon og god helse, og at avl ikke skal utføres slik at det påvirker dyrs fysiske og mentale funksjon negativt, reduseres deres evne til å utøve naturlig atferd, eller vekker allmenne etiske reaksjoner. Dyrebeskyttelsen Norge mener at avl på de mest utsatte rasene, slik som engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel, nå har gått så langt i feil retning at videre avl på disse er i strid med denne bestemmelsen. Dyrebeskyttelsen Norge mener at både NKK, raseklubbene og oppdrettere alle har et ansvar i hundeavlen.
Saken vil gå for Oslo tingrett fra 10. til 16. november. Det vil være mulig å følge saken i retten elektronisk.

Les mer om uetisk avl og hvorfor vi tar saken for retten 

Støtt vårt arbeid – bli medlem!   

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel