De frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge Mandal har drømt om et eget hjelpesenter i 25 år. Nå er det en realitet, til det beste for dyrene og de frivillige.
«Violetta». «Vicky». «Ville». «Vincente». «Vippsa». «Vendela». «Viggo». «Vera». Åtte kattunger som for tiden bor i fosterhjem gjennom Dyrebeskyttelsen Norge Mandal i påvente av et nytt for-alltid-hjem. Fem av kattungene er reservert hos ny eier. Åtte kattunger som får en ny sjanse i livet takket være frivillige i Mandal som vier mange timer hver uke til å hjelpe dyr i nød.
Senest forrige fredag stod ordfører i Lindesnes kommune, Alf Erik Andersen (FrP) for den offisielle åpningen av det nye hjelpesenteret i Mandal sentrum. Ordføreren lovte 10.000 kroner fra Lindesnes kommune til Dyrebeskyttelsen Norge Mandal.
– Hjelpesenteret er en kjempeberikelse for Mandal, det er viktig for våre innbyggere og våre frivillige. Det senker terskelen for å ta kontakt og dermed lettere for innbyggerne våre å komme på besøk. Jeg ser veldig frem til dette, sier ordføreren i en kommentar til Dyrebeskyttelsen Norge.
Tre generasjoner frivillige
Debbie Bentsen har vært frivillig i to år, Aina Bø som også er styremedlem har engasjert seg i 17 år. Nestleder Monica Langeland har fått med seg begge døtrene, en svigersønn og tre barnebarn i alderen fire til ti år til å hjelpe til.
– Det blir en livsstil. Jeg blir så glad av å kunne hjelpe dyr som trenger det, sier Langeland med et stort smil mens hun forbereder maten på kjøkkenet før ordføreren kommer.
På hjelpesenteret i Mandal sentrum er det blant annet seks katterom hvor kattene kan leke med hverandre og klatre, spise eller sove, og ett behandlingsrom som organisasjonsveterinær Lily Auliff bruker til å undersøke kattene og de andre dyrene som kommer inn til hjelpesenteret.
I 25 år har et hjelpesenter med sentral beliggenhet i Mandal vært et mål. Et hjelpesenter hvor dyr i nød får godt tilsyn, hjelp og oppfølging. Et hjelpesenter som er lett tilgjengelig for innbyggerne i sørlandsbyen. I mange år har lokalavdelingen holdt til i et gammelt hus på Hesland tre kilometer fra Mandal sentrum. Det nye hjelpesenteret har vært i drift siden mars 2024.
I 2023 brukte Dyrebeskyttelsen Norge totalt 33,5 millioner kroner på omplassering og rehabilitering av dyr i nød. 22,1 millioner var til veterinærkostnader. 5206 dyr fikk hjelp av organisasjonens frivillige. 4373 av disse dyrene var katter.
Lokalavdelingen i Mandal hjalp totalt 170 dyr i fjor og 111 av dem ble omplassert. Dyrebeskyttelsen Norge har 25 lokalavdelinger over hele landet og nærmere 3000 frivillige.
– Vi har jobbet for det i alle år. Dyrene har det tryggere når de har et sted å være, og det er også en trygghet for oss ha vårt eget hjelpesenter. Det har tatt lang tid fordi vi ikke har hatt nok penger. Alt som ikke går til å hjelpe dyr i nød, har vi spart til nytt hjelpesenter, sier Aina Bø.
Gårdskatten «Tommy»
Lokalavdelingen i Mandal har rundt 40 frivillige fordelt mellom hjelpesenter og fosterhjem, og 10 katter og kattunger er for øyeblikket på hjelpesenteret og 20 i fosterhjem.
Onsdag 14. august la Dyrebeskyttelsen Norge Mandal ut et innlegg på sin Facebook-side: «Noen på Tjøm eller i nærheten som savner/kjenner til denne pusen?». Dagen etter kom «Tommy» til hjelpesenteret, og ble med en gang sendt til et fosterhjem. Påfølgende mandag ble han kastrert og ID-merket hos veterinær, og flyttet inn i sitt nye-for-alltid-hjem hos gårdseierne Julie Tjøm Pettersen og Jon Inge Lysell som er foreldre til 14-måneder gamle Colin.
«Tommy» som er rundt seks måneder gammel, ble funnet av tyske turister som hadde leid en hytte like ved gården deres, og som tok kontakt med veterinær.
– Jeg ringte veterinæren og fikk vite at han var her på hjelpesenteret. Vi vil ha en katt og vi vil gjerne hjelpe. Det er kjempebra at det er et hjelpesenter i Mandal. Det trengs, sier Julie Tjøm Pettersen.
– Hva tenker dere om at noen dumper dyrene sine?
– Det er helt forferdelig. Når du skaffer deg et dyr, har du et ansvar. Det er bra at hjelpesenteret sørger for at kattene blir ID-merket og kastrert, svarer hun.
«Glad jeg rykket ut»
Årets «dumpingsesong» av katt og kanin startet ved påsketider og har fortsatt over sommeren. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge jobber på spreng for å redde dyr i hjelpeløs tilstand, også i Mandal.
– Hva er det dere ønsker å oppnå med et eget hjelpesenter?
– Målet vårt er å bli enda mer synlige, og få med oss flere folk som kan hjelpe dyr. Nå er kapasiteten vår sprengt med katter og kattunger, sier Debbie Bentsen.
– Det har jo eksplodert etter ferien, og det er det samme hver sesong, men det varierer når det begynner, skyter Bø inn.
– Hvor kommer engasjementet deres fra? spør vi.
– Det er bare sånn det er, svarer Aina Bø.
For Bentsen begynte det med en søndagsvakt. Og så ble det mange flere vakter. Vokst opp med dyr og bodd på gård. For Debbie, Aina og Monica rykker ut selv på kveldstid etter en kveldsvakt på hjelpesenteret.
Som en novemberkveld etter at Monica har kommet hjem og lagd seg en kopp varm kakao, og telefonen ringer. To forvillede katter observert like ved Smoi pizza i Mandal sentrum. Begge kattene var ID-merket, og begge eiere, den ene i Oslo og den andre i Mandal ble kontaktet.
– Jeg er glad jeg rykket ut og hentet dem selv om jeg var sliten og trøtt, sier Monica Langeland.
I tillegg til Mandal, har lokalavdelingene Bergen og Hordaland, Drammen og omland, Finnmark, Fredrikstad og omegn, Harstad, Kongsberg, Mo i Rana, Nord-Trøndelag, Oslo og Akershus, Ringerike, Sør-Trøndelag, Tromsø, Vestfold eget hjelpesenter.
For tips eller innspill, vennligst kontakt kommunikasjonsansvarlig Martin Aasen Wright på martin@dyrebeskyttelsen.no
LES MER:
Anne Lise Skoie Risøen: Se mennesket bak dyrene