Skip to main content
Nyheter

Hundeavlen ender i Høyesterett

Av 20. mars 2023april 26th, 2023Ingen kommentarer
Bilde av engelsk bulldog. Foto: Pixabay.

Den 14.mars ble det klart at Høyesterett besluttet å behandle anken i hundeavlssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere. Dyrebeskyttelsen Norge håper at hundenes rett til en sunn og funksjonell kropp blir ivaretatt av Høyesterett.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge. Foto Pixabay. 
H undeavlssaken har tidligere blitt behandlet av Oslo Tingrett og Borgarting Lagmannsrett. Dyrebeskyttelsen Norge er glad for at Høyesterett mener saken er viktig og prinsipiell nok til å behandles i landets øverste domstol.

Full og delvis seier

Dyrebeskyttelsen Norge saksøkte i 2019 Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere for brudd på paragraf 25 i dyrevelferdsloven, som omhandler avl. Dyrebeskyttelsen Norge mener at hunder skal avles friske og at man ikke kan forsvare å bruke syke og innavlede hunder som avlsdyr.  En enstemmig tingrett konkluderte med at det er lovstridig å avle renrasede cavalier king charles spaniel og engelsk bulldog grunnet den store sykdomsbyrden i disse to rasene.
Da ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i september 2022, vant Dyrebeskyttelsen Norge frem med at cavalier king charles spaniel ikke kan avles videre. For bulldoggen var Lagmannsretten uenig med Tingretten, og konkluderte med at de fortsatt kan avles innenfor lovens minimumskrav.

Retten til et godt liv

Dyrebeskyttelsen Norge mener at den utseendefokuserte hundeavlspraksisen har skapt det største dyrevelferdsproblemet vi har hos hunder i dag. Lidelsene er enorme og øker i omfang for hvert år som går.
Lite har skjedd siden Rådet for Dyreetikk gikk ut og advarte mot uetisk avl for 25 år siden. Dyrebeskyttelsen Norge mener at avlen har gått så langt at man nå må sette  i gang vitenskapelig kryssavl på cavalier og bulldogg.
– Vi kan ikke lenger tillate at man avler på hunder med for liten hodeskalle eller pusteproblemer bare fordi noen synes det er søtt. Både cavalieren og bulldogen har i tillegg til stor sykdomsbyrde en ekstremt høy genetisk innavlsgrad, dermed er kryssavl det eneste som kan redde disse to rasene, sier daglig leder Åshild Roaldset.
Anken i Høyesterett vil bli avholdt i løpet av 2023.

Les mer om vårt arbeid mot uetisk avl 

Støtt vårt arbeid – bli fast giver   

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel