Skip to main content
search
0
Nyheter

Dog breeding ends up in the Supreme Court

Av 23. mars 2023mai 8th, 2023Ingen kommentarer

On 14th March, it became clear that the Supreme Court has decided to hear the appeal in the dog breeding case between The Norwegian Society for Protection of Animals and the Norwegian Kennel Club, two breed clubs and six breeders. The Norwegian Society for Protection of Animals hopes that the dogs’ right to a healthy and functional body will be safeguarded by the Supreme Court.

Text: The Norwegian Society for Protection of Animals
T he dog breeding case has previously been dealt with by Oslo District Court and Borgarting Court of Appeal. The Norwegian Society for Protection of Animals (NSPA) is pleased that the Supreme Court believes the case is important and principled enough to be heard in Norway’s highest court.

Full and partial victory

In 2019, The NSPA took the Norwegian Kennel Club, two breed clubs and six breeders to court for violating section 25 of the Animal Welfare Act, which deals with breeding. The NSPA believes that dogs must be bred to be healthy and that one cannot defend using diseased and inbred dogs as breeding animals. A unanimous district court concluded that it is illegal to breed purebred Cavalier King Charles Spaniels and English bulldogs due to the high burden of disease in these two breeds.

When the appeal went before the Borgarting Court of Appeal in September 2022, The NSPA prevailed with the decision to ban the breeding of Cavalier King Charles Spaniels. For the English bulldog, the Court of Appeal disagreed with the District Court, and concluded that they can still be bred, within the law’s minimum requirements.

The right to a good life

The NSPA believes that the practice of breeding dogs that focuses solely on appearance, has created the biggest animal welfare problem we have with dogs today. The suffering is enormous and increases in scope with each passing year.

– Little has happened since the Council for Animal Ethics came out and warned against unethical breeding 25 years ago. The NSPA believes that breeding has gone so far that scientific crossbreeding must be started for both Cavalier King Charles Spaniels and English bulldogs. We can no longer allow the use of dogs with skulls that are too small or have breathing problems in breeding just because someone thinks it’s cute. Both breeds have, in addition to a high disease burden, an extremely high degree of genetic inbreeding, thus crossbreeding is the only thing that can save these two breeds, says CEO Åshild Roaldset.

The appeal case in the Supreme Court will be held during 2023.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel