Skip to main content
Nyheter

Kastrer katten og kaninen din på «Black Friday»

Av 3. november 2022april 26th, 2023Ingen kommentarer
Bilde til Black Friday-kastreringskampanje 2021

For sjette året på rad, bruker Dyrebeskyttelsen Norge «Black Friday» 25. november til å oppfordre eiere om å kastrere og ID-merke katter og kaniner. Veterinærer og veterinærklinikker rundt om i landet er også med å dele dette budskapet. På denne måten kan vi forhindre hjemløshet, dumping av dyr og bedre dyrevelferden.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
Det er fult mulig å få kontroll på problemet med hjemløse dyr. Det har vi gode eksempler på fra flere steder i landet. Det viktigste tiltaket er at alle kattemødre og alle kattunger blir kastrert og ID-merket nå i høst, før vi går inn i neste kattungesesong. Dessverre ser vi at kaninen segler opp på andreplass når det gjelder dumping. Kaniner skal også kastreres, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Har stor formeringsevne

Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger hjalp i fjor over 6000 hjemløse dyr. Flerparten av dyrene var katter, som ble dumpet av eier, som har kommet seg vekk hjemmefra, eller ble født av en allerede hjemløs kattemor. Uten ID-merking er det veldig vanskelig å gjenforene dyr som blir funnet med eieren sin?
Katter har stor formeringsevne og får løpetid flere ganger i året. Hvert år fødes tusenvis av uønskede kattunger, fordi katteeier lar katten sin gå ukastrert utendørs. Dessverre ender mange av disse opp som hjemløse dyr.

Kastrering før du slipper ut katten

Høsten er et gunstig tidspunkt å kastrere katten. Kattunger som ble født i sommer er nå store nok for kastrering og kan sakte begynne å tilvennes på det å være utendørs under oppsyn.
Katter blir veldig fruktbare på nyåret, når dagene blir lengre. Ved å kastrere katten før jul, forhindrer du dermed uønskede kull til våren. Det er også en myte at hunnkatten bør ha et kull før den kastreres, så Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler kastrering og ID-merking før katten blir voksen.

Veterinærer og klinikker setter fokus på hjemløshet

I fjor var nesten 60 veterinærer, klinikker og dyrebutikker med og støttet denne kampanjen. I år håper vi at enda flere blir med å sette fokus på viktigheten av kastrering og ID-merking av katt og kanin.
For å benytte deg av årets kampanje, kan du gå inn på lenken nederst i saken eller kontakte nærmeste dyreklinikk direkte, for å høre om de er med. Oversikten vil bli oppdatert jevnlig med nye klinikker/veterinærer som er med på «Black Friday»-kampanjen.

Hvordan kan jeg delta i Black Friday-kampanjen?

Ta kontakt med den av våre 25 lokalavdelinger som holder til nærmest der du bor, og hør med dem om hvilke veterinærklinikker som er med på Black Friday-kastreringskampanjen. Oversikt over våre lokalavdelinger finner du her. Du finner også en oversikt nederst i denne saken. Oversikten oppdateres kontinuerlig, men ta likevel kontakt med lokalavdelingen nærmest deg hvis det er noen klinikker som mangler.
Ta deretter kontakt med klinikken det gjelder og book time for kastrering fredag 25. november. Vær raskt ute, timene kan fort fylle seg opp, men vi oppfordrer likevel til å booke inn en annen dato om det skulle være fullt. Hør med klinikken, ofte har de pakkepris på kastrering og ID-merking over en lengre periode eller i flere omganger i løpet av året. Klinikker og veterinærer som ønsker å være med på kampanjen kan sende en e-post til post@dyrebeskyttelsen.no.

Oversikt over klinikker og lokalavdelinger:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland

 

Dyrebeskyttelsen Norge Drammen og omegn

 

Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark

 

Dyrebeskyttelsen Norge Lillehammer og omegn

 

Dyrebeskyttelsen Norge Møre og Romsdal

 

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren

 

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag

 

Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus

 

Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag

 

Dyrebeskyttelsen Norge Vestfold

 

Andre som deltar:

 

 

Denne oversikten blir oppdatert fortløpende som vi får beskjed om klinikker/veterinærer som deltar i kampanjen.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel