Skip to main content
ArtikkelNyheter

Matspalten – Grønt på grillen

Oppskrifter

Nordmenn flest er glade i å grille, men i løpet av en sommer kan det fort bli litt mye fet mat. Hva med å prøve mer frukt og grønnsaker på grillen? Oppskriftene er hentet fra Dyrenes Forsvarer nummer 2.2021.

Portobelloburger. Foto: Annette Bjørndalen Søreide

Portobelloburger

Portobellosopp passer utmerket til burger og er mer mettende enn man skulle tro. Her serverer jeg med potetgull i stedet for pommes frites, men tilbehøret bestemmer du selv. Retten kan enkelt gjøres vegansk ved å bruke vegansk ost og vegansk majones i chilimajonesen.

Du trenger:

  • 2 stk. portobellosopp (skjær av stilken)
  • 2 hamburgerbrød
  • 2 skiver ost
  • Chilimajones
  • Salat – gjerne babyleaf salat eller ruccola
  • 5-6 ringer rødløk
  • Skiver med agurk eller sylteagurk
  • Olje med 1 fedd knust hvitløk til pensling
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp grillen/stekepannen og legg på soppen. Pensle soppen med hvirløksolje og strø over litt salt og pepper, mens du lar den steke et par minutter per side. Mot slutten av steketiden, legger du på en skive med ost og legger over lokk 1-2 minutter, til osten har smeltet.
  2. Legg hamburgerbrød på grillen i ett minutt, slik at brødet blir litt sprøtt.
  3. Legg chilimajones, salat, løk, agurk, sopp med ost på brødet og topp med ketchup.

Server med pommes frites eller søtpotetfries om du ønsker et mektigere måltid.

Chillimajones. Foto: Annette Bjørndalen Søreide

Chilimajones

Chilimajones er superlett å lage, og du trenger kun 2 ingredienser – majones og sriracha-saus. Bytter du ut majonesen med en melkefri variant, har du et vegansk alternativ. Jeg blander 1 del Sriracha i 4 deler majones, men prøv deg frem etter hvor sterk saus du ønsker.

Du trenger:

  • 4 deler majones
  • 1 del Sriracha-saus

Fremgangsmåte:

  1. Bland sammen ingrediensene og tilsett mer majones eller sriracha ettersom hvor sterk du ønsker sausen.

Hakket chili eller chilikrydder gir sausen en enda bedre «punch» om du ønsker dette!

Grillet vannmelon. Foto: Annette Bjørndalen Søreide

Grillet vannmelon

Grillet vannmelon passer utmerket som dessert til grillfesten, men du kan fint lage dette uten å varmebehandle melonen også. Oppskriften holder til to porsjoner.

Du trenger:

  • 4-6 skiver vannmelon, eller så mye du ønsker
  • Balsamicodressing
  • Litt fetaost
  • Olje til pensling

Fremgangsmåte:

  1. Pensle vannmelonen med litt olje, før du legger den på grillen/i stekepannen. Grilles/stekes i 2-3 minutter, men ikke så lenge at vannmelonen tørker inn.
  2. Anrett på et fat og dryss fetaost over, før du avslutter med litt balsamicodressing.