Skip to main content
search
0
ArtikkelNyheter

Katt og fugl

Av 21. mai 2021juni 1st, 202221 kommentarer
Katt med fugl i munnen. Foto: Pixabay.

Norsk Ornitologisk Forening estimerer at cirka sju millioner småfugl tas av katter hvert år i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge ser på dette som et stort problem for fuglene våre, som allerede er i nedgang grunnet blant annet arealendringer og stadig færre insekter.

Tekst: Eva Hustoft, rådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Først publisert 1. mars 2019. Sist oppdatert 21. mai 2021.
V i er nå i atter en hekkesesong for fugler, og målet må være å redusere antall fugl som tas av katt. Når vi skal se på hva vi kan gjøre for å bidra til dette, ser vi at problemet og løsningene er todelt. På den ene siden har vi kattene som har et hjem og en kjent eier, på den andre siden har vi de hjemløse kattene.

Katter med et hjem

Alle som eier katt, bør se på hvordan de kan bidra. Katter er jegere fra naturens side, men hver katt har ulikt jaktbehov. Noen katter jakter mye, andre jakter lite. De er nattaktive, og utfører store deler av jakten ved skumring, natt og daggry. Dermed vil et viktig tiltak være å holde katten inn på disse tidene. Lærer du katten din å komme på innkalling, vil du lett kunne kontrollere inne- og utetider. Dersom du har fôringsstasjon for fugler i hagen din, prøv å begrense kattens tilgang til disse og ikke ha steder nær fôringsstasjonene der katten kan ligge på lur.
Ny forskning viser også at predasjon av fugl og mus ble redusert med ca 30% hos katter som fikk måltider rike på kjøttproteiner. Dersom et slikt måltid ble etterfulgt av fem til ti minutters lek, ble antall drepte dyr redusert med en fjerdedel.
Det er også andre tiltak som katteeiere kan gjøre i håp om å spare fuglene våre. Halsbånd med sterke farger gir fuglene et signal om at katten nærmer seg. Slike halsbånd viser seg å være svært effektive i å redusere antall fugler drept. Husk å kjøpe halsbånd med selvutløsende lås, slik at katten ikke blir kvelt dersom den skulle henge seg fast i noe.
Katter som går ute bør være kastrerte. På den måten forhindrer man ukontrollert reproduksjon med stor risiko for en økning i antall hjemløse katter.
Gjennom avl på estimerte avlsverdier kan man avle på katter med lite jaktlyst på fugl.

Hjemløse katter

Katten hører ikke naturlig hjemme hos oss. En hjemløs katt kan derfor sies å være en introdusert art i vår fauna. De egner seg ikke for norsk vinterklima, og de sliter med å finne mat.
Dyrebeskyttelsen Norge mener at sannsynligheten for at alle de hjemløse kattene i Norge utgjør den største trusselen mot fugl, er stor. Statistikken vår viser at vi hjelper flere og flere katter for hvert år som går, noe som kan indikere at antallet hjemløse katter stiger. Disse kattene jakter for å overleve, og konkurransen om mat er stor i kattekolonier. Vi mener at alle dyr må ha en eier som tar ansvaret for dem. Ved å innføre obligatorisk ID-merking av alle katter ville mye av problemene med hjemløshet vært løst innen kort tid.

21 kommentarer

 • Bjørg Ekeland sier:

  Mener dyrebeskyttelsen seriøst at katter skal gå rundt med halsbånd med bjelle. Det må da være veldig ubehagelig for katten å alltid ha den lyden ringende i øret, de hører vel mye bedre enn oss også . Har vel personlig sett på det nærmest som mishandling å utstyre de med sånt og kan ikke fatte at dette legges fram som positivt av dere og at dere i tillegg skal tjene penger på å selge disse. Stiller meg veldig undrende til dette.

  • Lars sier:

   Bjørg, sitter du på noen kompetanse innen emnet eller baserer du det du sier på egne forestillinger uten grunnlag i fagkompetanse?
   Hva du “personlig ser på det som” spiller ingen rolle dersom du ikke har noen kompetanse i grunn.

   Og når det gjelder misshandling, tenker du på den ene katten, eller de 1000 fuglene den fanger og leker med til de dør?
   I såfall er summen av lidelse langt lavere ved å utstyre katten med bjelle, enn om du lar katten torturere 1000 fugl til døde.

  • Dyrebeskyttelsen Norge sier:

   Hei Bjørg og takk for engasjementet i saken:-)

   Dyrebeskyttelsen Norge ser at nedgangen i mange fuglebestander er stor. De mister leveområder og flere fuglearter mister maten sin i form av insekter. Når millioner av fugler i tillegg tas hvert år som følge av katt, er det svært viktig at alle katteiere gjør det man kan. Rådene våre er generelle oppfordringer, og tiltakene må selvfølgelig trenes inn slik man gjør med alle andre ting i dyrenes liv som kan være utfordrende. Dersom katten din viser store tegn til ubehag ved å gå med bjelle noen timer om dagen i hekketiden, så skal du jo selvfølgelig ikke gjøre dette.

   Dyrebeskyttelse Norge driver kontinuerlig informasjonsarbeid og kampanjer for å få folk til å kastrere kattene sine. I tillegg har vi i over 40 år jobbet for å få på plass obligatorisk ID-merking. Dette ville fått ned antallet hjemløse katter, og dermed også spart svært mange fugler.

   Mvh Dyrebeskyttelsen Norge

  • Christine Gustavsen sier:

   Katter kan ha bjelle som tas av og på når den er ute eller inne men den kan fremdeles fange fugl og mus

  • Geir Arne Ravatn sier:

   Du nevnt bjelle først her. Det er skrevet halsbånd med sterke farger i artikkelen. Ikke halsbånd med bjelle. Hvor hørte du det egentlig? En ting er at jeg har sett katter med bjeller og lager lyd hele tiden når den beveger seg. Og det virke som den ikke plagde av lyden.

  • Natural instinkt sier:

   Dette er helt naturlig instinkt til katter. Tro faktisk at grunn til nedgang ligge hos oss mennesker . Søppel , utslipp, hogging av trær og mm. Hvis man skal peke finger, så er det på oss.

 • Lisabell Rodriguez sier:

  Jeg støtter tiltakene deres 100%,mine katter bruker halsbånd med bjelle nettopp pga dette. Synes det er kjempe trist når katter kommer med en ful i munnen.

 • Connie Hansen sier:

  For noen år tilbake ble det sendt en reportasje der fagfolk sa at å utstyre katten med halsbånd med bjelle på var dyreplageri. Hver bevegelse katten gjør gir klingende lyd. Utrolig ubehagelig for katten i følge disse fagfolkenes forskning. I tillegg blir katten satt i fare. Med tanke på andre rovdyr vil den ikke kunne gjemme seg og vil bli hørt uansett hva den gjør. Hva i all verden er det dere tenker med nå? Dette er jo helt motsatt av god dyrevelferd. Andre studier viser også at det ikke er katten som er det største problemet i forhold til fugl. Dette syns jeg var et dumt utsagn fra dyrebeskyttelsen som skal ha god dyrevelferd i tankene hele tiden. Må si jeg blir dypt skuffet nå. Dette hadde jeg ikke trodd.

  • Eva Sundat sier:

   Det bør absolutt lovfestes at katter i de sårbare mådene for fugl må ha bjelle eller holdes inne på natten. Synes det er helt utrolig ansvarsløst at katteiere bare slipper ut kattene sine, mens hunder må gå i bånd! Jeg er så lei av å se katter gå å reke rundt som små drapsmaskiner. I forrige uke begravde jeg en skjærunge tatt av nabokatten. Det er veldig vanskelig å forstå hvorfor vi har båndtvang når kattene dreper flere millioner fugl i året!

 • Karin Nilsen sier:

  Jeg tror ikke at kattene får tak i så mange fugl som det hevdes her. Fugler kan tross alt fly. En annen ting er at jeg tror pus vil plages av denne bjella, og siden det er “de forvillede” kattene som tar mest fugl, er det jo de som burde ha bjelle. men det er jo ikke gjennomførbart

 • Silje Bratberg sier:

  Hei,
  Jeg har en ung hannkatt, to år gammel, som er veldig flink til å klatre i trær og å jakte. Han har kommet hjem med smått og ganske stort av dyr – fra mus og småfugl til ekorn og skjærer. Skjærer er siste nytt. Jeg blir lei meg hver gang jeg ser ham lykkes, men samtidig vet jeg at han følger bare egne instinkt, som katt.
  Jeg har satt bjelle på båndet hans, og lar ham ikke lenger gå ut i 4-tiden. Han får først gå ut i 6-7 tiden. Jeg prøver å gjøre de tiltakene jeg kan for å hindre ham i å lykkes.
  Ellers så er han en glad og fornøyd katt, og jeg tror ikke han lider noen nød av å ha bjelle på båndet. Han reagerte på det den første tiden, men nå hjelper det også meg, for jeg hører når han vil inn. Jeg har ikke kattedør, fordi jeg leier.
  Har dere andre forslag til hva jeg kan gjøre?

 • Erica (21) sier:

  Mine tre katter er nå innekatter etter jeg så hvor mye vilt de drepte her. Personlig så var det min beste avgjørelse. Kattene ble mer kostet, ingen kamper med nabokatten eller grevling. Jeg vet at de er trygge for mennesker og biler. Har selv dem i bånd halvtime tur hver dag og masse leke tid blir satt av. For fuglene har vi meiseboller, kattene ligger å ser på kjøttmeisen som trygt forsyner seg av maten mens kattene underholdes. Vi planlegger nå videre fuglehus. Et katteliv inne kan være vel så fint om ikke bedre enn et katte liv ute. Anbefaler alle katte elsker undersøke Jackson galaxy, en katteekspert av de få. Syns også mange sitt syn på katt er feil. En katt trenger mer en bare en skål vann og mat stående så slippes katten ut for å “klare seg selv”

 • Jørn Y Sørum sier:

  Flott artikkel som setter søkelyset på en svært viktig debatt. Katt har ingen ting i Norsk Fauna å gjøre, ei heller er det noe vitenskapelig som tilsier at en katt må gå løs jmf hund. Katter bør minimum være innestengt eller i bånd under ynglingsperioden og man bør innskrenke dens frie ferdsel på lik linje med hund.
  At man skal Chipmerke katt er en meget god ide all den tid det vil øke status på katt, ansvarligjøre eiere og desimere katte bestand i det de nevnte resultat inntreffer.
  Dessverre er det en stor del katteiere som har katt fordi de viser lite ansvar for sitt dyrehold., det er lett å sette frem mat til katten for så å dra på hytta, likeledes er jeg meget overrasket over det store antalle katteeiere som også operere innenfor dyrevern, dette gjelder også i en del av Dyrebesyttelsen Norge sine mange lokalavdelinger, der man kan kritisere det ene og det andre innenfor dyrehold, mens man med viten og vilje slipper ut katten slik at den kan gå rundt å plage og drepe andre dyr uten begrensing.
  Det må kunne sies å være dobbelmoralisme på sitt verste. Ønsker man virkelig å hjelpe dyr så er det beste rådet jeg kan gi å starte med de store tall, artikkelen forteller om kattens herjinger på småfugl, klarer man å få bort dette har man jaggu hjulpet mange dyr.

 • Marianne sier:

  For de som ikke ønsker bånd med bjelle – se her!! Jeg har selv vært på besøk hos en familie i Canada hvor de hadde en katt som drepte mangfoldige katter. De fikk høre om disse kragene og gikk til innkjøp av en. Katten har den på kun når den går ut. Resultat? Ingen døde fugler ble dratt inn lenger!

  https://www.birdsbesafe.com/collections/all

 • Henning sier:

  Jeg har problemer med å forstå hvorfor katter skal gå løst ute overhodet. Hvis argumentet er at de må få følge instinktene sine, hvorfor skal ikke en hundeeier få slippe løs jakthunden sin i nabolaget eller i skogen om våren når dyrene får ungene sine. Tar den en rådyrkalv eller et lam, er et det jo ingen prinsippiel forskjell på om katten tar en skjæreunge eller naboens høner. Begge følger jo instinktene sine. Og hvorfor skal nabolaget måtte akseptere katter som gjør fra seg i sandkasser, barnehager og blomsterbed, sniker seg inn i garasjer og sover på biltak. En hundeeier ville få problemer om hunden løp fritt og gjorde fra seg på naboens terrasse, klatret på biler eller løp rundt i hagene i området. Det er lettere å dressere en hund, og nettopp derfor bør katteeiere ha kontroll på katten sin.

 • Justine Aase sier:

  Bruk strikkhalsband på katten med bjelle på, da hører fuglene at katten kommer. Hold katten inne om natten. Jeg har to katter og de er kastert,chippet og går med gps og bjelle på strikkhalsband. De har alltid tilgang på tørrfor og går aldri sultne ut. Alt dette er tiltak man kan gjøre for å begrense hvor mye fugle de tar.

 • Claudia sier:

  Jeg er for ID-merking. Men jeg ser ikke hvordan det skal redusere antallet “villkatter”. Ikke før det har gått mange år og da har koloniene med villkatter vokst seg kjempestore. Eller hva er det jeg ikke ser?

 • Camilla sier:

  Jeg er helt for at folk skal kastrere kattene sine for å redusere “vill”katt bestanden. Folk må også å ta vare på de kattene de har ved å fôre dem med skikkelig mat. Når det gjelder antall fugl som tas av katt så tror jeg nok ornitologisk foreningen overdriver kraftig. Her er det tre katter som holder til i fjøset. De er ikke mine, men jeg liker at de er i fjøset og holder musebestanden nede. Har forresten Dyrebeskyttelsen tenkt å beskytte musene på samme måte som de her ønsker å beskytte fuglene??? Er vel ikke så mange medlemmer i “Musenes velforening” kanskje.. Men tilbake til kattene her. Jeg fôrer kattene som “belønning” for jobben de gjør. Jeg fôrer også småfuglene. Småfuglene holder insektbestanden nede rundt gården, og de er fine å se på. De sitter i trærne hver morgen og venter på maten sin. På bakken sitter kattene og venter på maten sin. Jeg har aldri sett noe tegn på at kattene her har tatt en fugl. De viser ikke engang interesse for dem. Det er simpelthen for mye arbeid. Musene er lettere å ta, og dét har jeg sett mye bevis på at de tar, og det dekker jaktinstinktet. Og bare for å legge til så hekker det flere fuglepar av forskjellige typer her på gården. Ungene deres er heller ikke blitt offer for kattene. Men når det er sagt så er det mange der ute som er av den formening at katter skal klare seg selv på det de finner ute, slik som mus og småfugl. En sulten katt vil fange alt som er lite nok. Så heller enn å finne på alskens halsbånd, holde kattene inne o.l. Hva med å legge mer energi i å få katteiere til å ta ansvar for kattene sine og gi kattene nok ordentlig næringsrik mat som det foreslås i innledningsartikkelen her, slik at bryderiet med å fange vanskelig bytte som småfugl , ikke blir så attraktivt for katten… Og den billige butikkmaten (og dessverre FK’s eget merke Matmons) er ikke god næringsrik mat for en katt..

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel