ArtikkelNyheter

Matspalten – lett hverdagsmat

Oppskrifter

Selv om mange jobber hjemmefra, blir ikke hverdagen nødvendigvis noe mindre hektisk av den grunn. Derfor er det fint å kunne lage middager som ikke tar fryktelig lang tid. Har du sopp og bær i fryseren, får du her noen tips til hva du kan bruke de til. Oppskriftene er hentet fra Dyrenes Forsvarer 3.2020.

Matspalte 2020 - Byggrynssalat med søtpotet og feta. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Byggrynssalat med feta og søtpotet (2 pers)

Dette er en enkel og smakfull salat som passer like godt til lunsj som til middag.

Du trenger:

  • 1 søtpotet
  • 1 blokk feta
  • 1/2 rødløk
  • 1 pose byggryn
  • Bladspinat eller baby leaf mix
  • 1 granateple
  • Nøytral olje til steking
  • Salt og pepper
  • Balsamico-dressing til servering

Fremgangsmåte:

  1. Kok byggryn etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la det kjøle seg ned.
  2. Kutt søtpotet i terninger og legg på et stekebrett med aluminiumsfolie eller bakepapir. Dryss over olje, salt og pepper, før du steker det i ovn på 220 grader i cirka 15 minutter, eller til søtpoteten er gyllen.
  3. Kutt feta i terninger og rødløk i strimler. Skrap ut frøene fra granateplet og legg i en skål. Om du gjør dette i en bolle med vann, vil det bli mindre søl fra granateplet.
  4. Anrett salat, feta, løk, søtpoteter og byggryn i skåler. Topp med granateple og balsamicodressing.

Serveres med godt brød for et ekstra mektig måltid.

Mattspalten 2020 - Risotto med skogsopp. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Risotto med skogsopp (2 pers)

Risotto er enklere enn man tror, man må bare tilsette nok væske og ha tålmodighet. Til denne har jeg brukt en blanding av traktkantarell og piggsopp, men man kan bruke annen skogsopp eller sjampinjong om man ønsker.

Du trenger:

  • 350 g risottoris
  • 2 never revet parmesan (spar litt til topping)
  • 100 g soppblanding
  • 2 sjalottløk
  • 3 hvitløksfedd
  • 9 dl kokt vann blandet ut med 2 terninger grønnsaksbuljong
  • Smør
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kutt sopp i biter, og finhakk løk og hvitløk.
  2. Ha soppen i en tørr panne med høye kanter eller stor kasserolle uten olje/smør, og la væsken «tørke inn», til soppen har blitt gyllen. Ha deretter i litt smør og fres soppen sammen med løk og hvitløk. Tilsett risottorisen og la alt frese et par minutter.
  3. Tilsett 1-2 dl av kraften og la det koke inn. Rør jevnlig så ikke det svir seg. Tilsett litt og litt kraft og la det koke inn, til risottoen har en kremete konsistens og risen er al dente (litt tyggemotstand). Kok gjerne opp litt ekstra med vann som du har tilgjengelig, i tilfelle du trenger mer vann underveis.
  4. Ha i revet parmesan og en klatt med smør, og rør godt

Serveres med godt brød og toppes med revet parmesan!

Matspalte 2020 - Smuldrepai. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Smuldrepai med jordbær og rabarbra (4 pers)

Smuldrepai er en enklere variasjon av den tradisjonelle paien, men smaker vel så godt. Smuldrepai kan varieres med alt mulig av bær og frukt – bruk det du har i fryseren.

Du trenger:

  • 300 g rabarbra i terninger (ferdig renset)
  • 300 g frosne jordbær, eller ferske jordbær i biter
  • 150 g mel
  • 150 g sukker
  • 150 g smør

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Kna smør, mel og sukker sammen til du har en jevn deig.
  3. Putt jordbær og rabarbra i en ildfast kakeform. Lag et lokk over bærene med deigen.
  4. Stek paien i ovnen til den er gyllen og sprø, cirka 30 minutter

Serveres med vaniljesaus, iskrem eller slik som den er.