Skip to main content
search
0
Veterinær

Kaniner er ikke katter!

Av 11. juni 2019mai 4th, 2023En kommentar
Nyttig om kanin. Foto: Pixabay.com

Kaninen er det tredje mest populære familiedyret i Norge, men også det familiedyret som er mest misforstått. Økt informasjon rundt kaninens velferd er nødvendig hos både kanineiere og veterinærer.

Tekst: Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.com. 
I 2018 tok frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelinger hånd om nesten 600 kaniner. Dette er i all hovedsak kaniner som har blitt dumpet av sin eier, eller kaniner som Mattilsynet har tatt fra eier på grunn av mishandling eller vanskjøtsel.
Våre frivillige opplever til stadighet at veterinærer behandler kaniner som om de var katter. Innimellom har dette fatale konsekvenser, noe vi har sett når kaniner har fått Fipronil (frontline) og Cefovecin (convenia).
Kaninen er et gressetende byttedyr og katten er en kjøttetende jeger. Disse to artene er med andre ord svært ulike. Vi mistenker at noen av problemene vi har sett ved bruk av Frontline til kanin oppstår når flåttmiddel blir solgt over disk av ufaglærte ansatte. Jeg vil med dette oppfordre veterinærer til å gjennomgå rutiner for hvordan preparater blir «solgt» på klinikken og oppfordrer alle til å sjekke kontraindikasjoner i felleskatalogen før man foreskriver preparater til kanin. Kaninen er et populært familiedyr og stadig flere ønsker å ta bedre vare på kaninen sin. Dermed øker behovet for avanserte og trygge veterinærtjenester til kanin.

En kommentar

 • Anonym person sier:

  Dette er HEEEELLLT riktig og jeg støtter denne saken veldig mye, har selv 3 kaniner og er fornøyd med info i denne teksten

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel