Veterinær

Kaniner er ikke katter!

Nyttig om kanin. Foto: Pixabay.com

Kaninen er det tredje mest populære familiedyret i Norge, men også det familiedyret som er mest misforstått. Økt informasjon rundt kaninens velferd er nødvendig hos både kanineiere og veterinærer.

Tekst: Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.com. 
I 2018 tok frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelinger hånd om nesten 600 kaniner. Dette er i all hovedsak kaniner som har blitt dumpet av sin eier, eller kaniner som Mattilsynet har tatt fra eier på grunn av mishandling eller vanskjøtsel.
Våre frivillige opplever til stadighet at veterinærer behandler kaniner som om de var katter. Innimellom har dette fatale konsekvenser, noe vi har sett når kaniner har fått Fipronil (frontline) og Cefovecin (convenia).
Kaninen er et gressetende byttedyr og katten er en kjøttetende jeger. Disse to artene er med andre ord svært ulike. Vi mistenker at noen av problemene vi har sett ved bruk av Frontline til kanin oppstår når flåttmiddel blir solgt over disk av ufaglærte ansatte. Jeg vil med dette oppfordre veterinærer til å gjennomgå rutiner for hvordan preparater blir «solgt» på klinikken og oppfordrer alle til å sjekke kontraindikasjoner i felleskatalogen før man foreskriver preparater til kanin. Kaninen er et populært familiedyr og stadig flere ønsker å ta bedre vare på kaninen sin. Dermed øker behovet for avanserte og trygge veterinærtjenester til kanin.

Legg igjen en kommentar