ble lagt til i handlekurven

Handlekurv

Katt med fugl i munnen. Foto: Pixabay.

Norsk Ornitologisk Forening estimerer at et tosifret millioner antall småfugl tas av katter hvert år i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge ser på dette som et stort problem for fuglene våre, som allerede er i nedgang grunnet blant annet arealendringer og stadig færre insekter.

Tekst: Eva Hustoft, rådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
V i går nå mot atter en hekkesesong for fugler, og målet må være å redusere antall fugl som tas av katt. Når vi skal se på hva vi kan gjøre for å bidra til dette, ser vi at problemet og løsningene er todelt. På den ene siden har vi kattene som har et hjem og en kjent eier, på den andre siden har vi de hjemløse kattene.

Katter med et hjem

Alle som eier katt, bør se på hvordan de kan bidra. Katter er jegere fra naturens side, men hver katt har ulikt jaktbehov. Noen katter jakter mye, andre jakter lite. De er nattaktive, og utfører store deler av jakten ved skumring, natt og daggry. Dermed vil et viktig tiltak være å holde katten inn på natten. Gi katten mat før du slipper den ut om morgenen, slik at den ikke går ut sulten. I tillegg kan du lære katten din å komme inn når du roper på den på kvelden, og da få servert kveldsmaten inne.
Det er også andre tiltak som katteeiere bør gjøre i håp om å spare fuglene våre. Halsbånd med bjelle gir fuglene et signal om at katten nærmer seg. Husk å kjøpe halsbånd med selvutløsende lås, slik at katten ikke blir kvelt dersom den skulle henge seg fast i noe. Disse får du kjøpt i vår nettbutikk.
Å holde klørne til katten korte gjør at den ikke så lett klarer å fange fuglene. Klørne til katten er sylskarpe og vil kunne punktere kroppen til fuglen. På denne måten vil kloklipp kunne være et fint tiltak for å begrense antall fugler som blir tatt. Det er viktig å merke seg at kloklipp også gjør katten mindre i stand til å forsvare seg mot andre katter i området. Dersom det er stort press på territoriene i området og katten din trenger å forsvare seg, bør dette tiltaket vurderes deretter.

Hjemløse katter

Katten hører ikke naturlig hjemme hos oss. En hjemløs katt kan derfor sies å være en introdusert art i vår fauna. De egner seg ikke for norsk vinterklima, og de sliter med å finne mat.
Dyrebeskyttelsen Norge mener at sannsynligheten for at alle de hjemløse kattene i Norge utgjør den største trusselen mot fugl, er stor. Statistikken vår viser at vi hjelper flere og flere katter for hvert år som går, noe som kan indikere at antallet hjemløse katter stiger. Disse kattene jakter for å overleve, og konkurransen om mat er stor i kattekolonier. Vi mener at alle dyr må ha en eier som tar ansvaret for dem. Ved å innføre obligatorisk ID-merking ville mye av problemene med hjemløshet vært løst innen kort tid.

Join the discussion 8 kommentarer

 • Bjørg Ekeland sier:

  Mener dyrebeskyttelsen seriøst at katter skal gå rundt med halsbånd med bjelle. Det må da være veldig ubehagelig for katten å alltid ha den lyden ringende i øret, de hører vel mye bedre enn oss også . Har vel personlig sett på det nærmest som mishandling å utstyre de med sånt og kan ikke fatte at dette legges fram som positivt av dere og at dere i tillegg skal tjene penger på å selge disse. Stiller meg veldig undrende til dette.

  • Lars sier:

   Bjørg, sitter du på noen kompetanse innen emnet eller baserer du det du sier på egne forestillinger uten grunnlag i fagkompetanse?
   Hva du “personlig ser på det som” spiller ingen rolle dersom du ikke har noen kompetanse i grunn.

   Og når det gjelder misshandling, tenker du på den ene katten, eller de 1000 fuglene den fanger og leker med til de dør?
   I såfall er summen av lidelse langt lavere ved å utstyre katten med bjelle, enn om du lar katten torturere 1000 fugl til døde.

  • Dyrebeskyttelsen Norge sier:

   Hei Bjørg og takk for engasjementet i saken:-)

   Dyrebeskyttelsen Norge ser at nedgangen i mange fuglebestander er stor. De mister leveområder og flere fuglearter mister maten sin i form av insekter. Når millioner av fugler i tillegg tas hvert år som følge av katt, er det svært viktig at alle katteiere gjør det man kan. Rådene våre er generelle oppfordringer, og tiltakene må selvfølgelig trenes inn slik man gjør med alle andre ting i dyrenes liv som kan være utfordrende. Dersom katten din viser store tegn til ubehag ved å gå med bjelle noen timer om dagen i hekketiden, så skal du jo selvfølgelig ikke gjøre dette.

   Dyrebeskyttelse Norge driver kontinuerlig informasjonsarbeid og kampanjer for å få folk til å kastrere kattene sine. I tillegg har vi i over 40 år jobbet for å få på plass obligatorisk ID-merking. Dette ville fått ned antallet hjemløse katter, og dermed også spart svært mange fugler.

   Mvh Dyrebeskyttelsen Norge

 • Lisabell Rodriguez sier:

  Jeg støtter tiltakene deres 100%,mine katter bruker halsbånd med bjelle nettopp pga dette. Synes det er kjempe trist når katter kommer med en ful i munnen.

 • Connie Hansen sier:

  For noen år tilbake ble det sendt en reportasje der fagfolk sa at å utstyre katten med halsbånd med bjelle på var dyreplageri. Hver bevegelse katten gjør gir klingende lyd. Utrolig ubehagelig for katten i følge disse fagfolkenes forskning. I tillegg blir katten satt i fare. Med tanke på andre rovdyr vil den ikke kunne gjemme seg og vil bli hørt uansett hva den gjør. Hva i all verden er det dere tenker med nå? Dette er jo helt motsatt av god dyrevelferd. Andre studier viser også at det ikke er katten som er det største problemet i forhold til fugl. Dette syns jeg var et dumt utsagn fra dyrebeskyttelsen som skal ha god dyrevelferd i tankene hele tiden. Må si jeg blir dypt skuffet nå. Dette hadde jeg ikke trodd.

  • Eva Sundat sier:

   Det bør absolutt lovfestes at katter i de sårbare mådene for fugl må ha bjelle eller holdes inne på natten. Synes det er helt utrolig ansvarsløst at katteiere bare slipper ut kattene sine, mens hunder må gå i bånd! Jeg er så lei av å se katter gå å reke rundt som små drapsmaskiner. I forrige uke begravde jeg en skjærunge tatt av nabokatten. Det er veldig vanskelig å forstå hvorfor vi har båndtvang når kattene dreper flere millioner fugl i året!

 • Karin Nilsen sier:

  Jeg tror ikke at kattene får tak i så mange fugl som det hevdes her. Fugler kan tross alt fly. En annen ting er at jeg tror pus vil plages av denne bjella, og siden det er “de forvillede” kattene som tar mest fugl, er det jo de som burde ha bjelle. men det er jo ikke gjennomførbart

 • Silje Bratberg sier:

  Hei,
  Jeg har en ung hannkatt, to år gammel, som er veldig flink til å klatre i trær og å jakte. Han har kommet hjem med smått og ganske stort av dyr – fra mus og småfugl til ekorn og skjærer. Skjærer er siste nytt. Jeg blir lei meg hver gang jeg ser ham lykkes, men samtidig vet jeg at han følger bare egne instinkt, som katt.
  Jeg har satt bjelle på båndet hans, og lar ham ikke lenger gå ut i 4-tiden. Han får først gå ut i 6-7 tiden. Jeg prøver å gjøre de tiltakene jeg kan for å hindre ham i å lykkes.
  Ellers så er han en glad og fornøyd katt, og jeg tror ikke han lider noen nød av å ha bjelle på båndet. Han reagerte på det den første tiden, men nå hjelper det også meg, for jeg hører når han vil inn. Jeg har ikke kattedør, fordi jeg leier.
  Har dere andre forslag til hva jeg kan gjøre?

Legg igjen et svar