Skip to main content
Nyheter

Advarer om dyreplageri

Mops med boas. Foto: Pixabay

Dyrebeskyttelsen Norge har sendt inn flere bekymringsmeldinger på tilfeller av uetisk avl av familiedyr.

Tekst: Åshild Roaldset, daglig leder Dyrebeskyttelsen Norge.
V i protesterer mot avl av familiedyr som prioriterer utseende og rasehygiene framfor sunnhet og helse, ettersom konsekvensene av mye av denne avlen utvilsomt er dyreplageri, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyreplageri

Dyrebeskyttelsen Norge har sendt inn flere bekymringsmeldinger på utstillingshunder som er avlet slik at de sliter med å puste normalt.
– Vi vet at mange hunderaser opplever grusomme helseutfordringer ene og alene på grunn av menneskers ensidige avl, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge.
Roaldset viser til konkrete tilfeller hos enkelte raser med gjentagende nyresvikt, pusteproblemer, allergier og hjerteproblemer og viser til at rasene var ganske annerledes for 50 til 100 år siden.
– I lov om dyrevelferd heter det at grove overtredelser straffes med tre års fengsel, så dette er noe våre lovgivere ser på som alvorlige overtredelser. På tross av dette har ingen hittil blitt dømt for å avle dyr som sliter med å puste eller som ikke kan føde selv, sier Roaldset.

Loven sier at avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god helse og funksjon. I tillegg forbyr loven avl som endrer eller viderefører arveanlegg slik at dyrenes fysiske eller mentale funksjoner svekkes, som endrer dyrenes evne og mulighet til å utøve naturlig atferd eller som vekker etiske reaksjoner.
– I dag finnes over 700 arvelige sykdommer hos hund og antallet sykdommer stiger. Flere av disse er relatert til hundens ekstreme utseende, men de fleste er en følge av mange år med innavl, forklarer Roaldset.

Krever forskrift

Dyrebeskyttelsen Norge forlanger at myndighetene gjør noe med problemet og krever en forskrift som regulerer avl av hund, katt og kanin med hjemmel i dyrevelferdsloven §25.
– Da kan både oppdrettere, avlsorganisasjoner, raseklubber og Mattilsynet få et verktøy til å og vurdere om avlen er innenfor lovverket eller ikke, sier Roaldset.
Bærebjelken i dagens raseavl på hund er rasehygieneteorier fra mellomkrigstida, og avlsarbeidet er i stor grad styrt av Den internasjonale kennelunionen (FCI). Dyrebeskyttelsen Norge mener det er en selvfølge at fundamentet i avlsarbeidet baseres på dagens kunnskap og vitenskap, og at man må legge til side den ensidige troen på rasehygiene fordi denne ensidigheten har uheldige konsekvenser for dyrenes velferd.
– Vi, Den norske veterinærforening, Rådet for dyreetikk og Mattilsynet har i lang tid forsøkt å bedre avlen gjennom opplysningsarbeid, men dette har dessverre hatt liten effekt, sier hun.

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å sette dette samfunnsproblemet tydeligere på agendaen med kampanjen «Ærlig talt». Gjennom kampanjen krever organisasjonen varige strukturelle endringer i måten vi avler familiedyr.

Halen på grisen

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å minne Norsk Kennel klub, raseklubbene og oppdrettere på at oppdrett som organisasjonen mener er i strid med §25, vil bli meldt til Mattilsynet.
– Vi ser det som helt nødvendig å gå mer drastisk til verks for å stoppe unødvendig lidelse i kommende generasjoner med hunder, katter og kaniner, sier Roaldset
– Det er 21 år siden Rådet for dyreetikk konkluderte at «et norsk avlsforbud kan bli nødvendig dersom ikke hundeavlsorganisasjonene klarer å redusere forekomsten av slike lidelser gjennom interne tiltak». Vi er 21 år på overtid.  Vi må sette en stopper for uetisk avl og respektere dyrene og deres velferd, sier hun.
Over 7.000 personer har hittil signert Dyrebeskyttelsen Norges opprop mot uetisk avl i forbindelse med Ærlig talt-kampanjen.

Join the discussion 7 kommentarer

 • Anne Opsahl sier:

  ENDELIG! DETTE VAR PÅ TIDE….

 • Anne Synnøve Hansen sier:

  Dere vet tydeligvis ikke hva dere driver med, om en mops er flatsnuta så kan den være frisk, dette er bortkastet tid for MT,tror dere skal sende alle som dere har sendt bekymringsmelding om en beklagelse, men det er vel dere for feige til……..

 • Solbjørg aagaard sørensen sier:

  Enig. På tide det stoppes. Har enda ikke møtt en mops uten pusteproblemer…..og det er jo ikke det eneste de feiler!
  Mange andre raser har også både pusteproblemer, eksem, hoftedysplasi, øyneproblem osv osv, bare fordi vi mennesker ønsker et spesielt utseende…… Få det stoppet. Takk

 • Magnus Harjén sier:

  Det er fryktelig synd at dette ikke blir tatt mer på alvor av kennelklubben og raseklubbene. Enhver mops og bulldog (+flere andre raser) lider i en eller annen grad på grunn av måten de er avlet fram på for å framheve ekstreme trekk. Å si at de likevel kan være friske betyr bare at man flytter grensene på hva man anser som “friskt” siden det usunne er blitt normen. Som dyrlege ser jeg DAGLIG problemer som hoper seg opp for disse hundene, og det er hjerteskjærende. De er fantastiske hunder med nydelig gemytt og artig personlighet, og de fortjener så mye, mye bedre! Å late som det ikke eksisterer et betydelig helse og velferdsproblem, er å stikke hodet i sanden på en måte kun en viss amerikansk president kan måle seg med når han snakker om klimapolitikk! Supert initiativ av dyrebeskyttelsen for å forsøke å gjøre noe med dette svært alvorlige og fullstendig menneskeskapte problemet! Veterinærforeningen og smådyrforeningen jobber også i samme retning og har mange av de samme synspunktene. Det er på tide at KK og raseklubbene også begynner å høre på fagkunnskap og ikke setter egne interesser over nasjonal og internasjonal veterinærmedisinsk ekspertise og dyrevelferd!

  • Lise Bratseth Osnes sier:

   Godt sagt Magnus,
   på tide, rart at det har tatt så lang tid å sette en stopper på dette, all kritikk til alle hundeutsillingsdommere , som premierer slike missdannelser som dette er, noe som fører til denne type avl. forferdelige dyreplageri, hvor hundene ikke kan utfolde seg som en hund skal og burde få. . som hundeinstruktør ser jeg ofte at eier vil , men hunden orker ikke , pga. helse, pustevansker , benstilling, osv. noe som gjør at div. treningsformer og aktiv lek , blir for mye for hundene med pustevansker, de orker rett og slett ikke delta. noe som alle burde kunne , som friske hunder. . og fra min erfaring , er dette er bare en dråpe i havet på alle plager- helseproblemer disse hundene har.

 • så ett program fra BBC der de gikk etter oppdretterne og de som arrangerte show o.l. I denne reportasen ble en “lommehund” vinner (slike som kjendisene har iveske eller brystlomme). Hunden var så syk den ikke kunne gå. Reporteren henvente seg til dommerpanelet og spurte hvorfor den syke kunne kåres. De fikk regelrett bekjed o, : shut up and piss off. De bestemmer, derom ingen tvil………………. trist utvikling

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel