Skip to main content
search
0
Nyheter

Pressemelding: Krever obligatorisk ID-merking etter rekordår

Av 7. august 2018mai 10th, 2023En kommentar
En av kattene som fikk hjelp i 2017. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland

Aldri før har så mange hjemløse dyr fått hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge som i 2017. Nå inviterer Dyrebeskyttelsen Norge Mattilsynet og politiske partier til debatt på Arendalsuka, for å komme frem til en løsning på hvordan man innfører obligatorisk ID-merking.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland. 
S tatistikk fra Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger, viser at 7415 familiedyr fikk praktisk hjelp fra organisasjonen i løpet av 2017. Det er opp 27,6 prosent fra 2016, hvor Dyrebeskyttelsen Norge hjalp 5810 dyr. Dyrebeskyttelsen Norge krever nå tiltak for å snu den tragiske utviklingen. .

Økning på over 100 prosent

I 2009 ga Dyrebeskyttelsen Norge ut rapporten «Hjem, kjære hjem», som viste at 3641 dyr fikk hjelp i løpet av året. Ni år etter, er antallet hjemløse dyr som får hjelp av organisasjonen doblet. Dyrene som kommer inn er ofte umerkede og bortkomne familiedyr, eller dyr som har blitt dumpet av eier. I 2017 brukte Dyrebeskyttelsen Norge nær 17 millioner kroner på praktisk hjelp til dyr i nød. Over 11 av 17 millioner kroner er utgifter til veterinærbehandling og ID-merking.
– ID-merking av familiedyr er den eneste måten vi får plassert ansvaret for dyrets ve og vel der det hører hjemme; nemlig hos eier. Kostnaden bør bæres av dyreeier, dermed er dette et enkelt tiltak for å gi god dyrevelferd. Har man ikke råd til ID-merking av dyret sitt så har man ikke råd til å ha dyr, forteller daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Enklere å straffeforfølge ved ID-merking

Nordmenn dumper familiedyret når de går lei. Spesielt i feriene, oppdages det dyr i søppelcontainere, veikanter og i skogholt. Ved innføring av obligatorisk ID-merking, vil det være enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper dyr og mishandler eller vanskjøtter disse.
Å identifisere og straffeforfølge de som mishandler og vanskjøtter dyr, vil kunne virke forebyggende for å forhindre fremtidig vold og vanskjøtsel, samt styrke dyrs rettssikkerhet. Er dyret ID-merket, vil det også være enklere å gjenforene funnet dyr med eier.

Inviterer tilsynsmyndighetene til debatt

Fjorårets statistikk viser at det trengs strakstiltak for å få bukt med det som er et menneskeskapt problem. I løpet av Arendalsuka kommer Dyrebeskyttelsen Norge til å avholde en debatt om temaet hjemløse dyr og hvem som har ansvaret.
Blant de inviterte er blant annet regionsdirektør i Mattilsynet Region Sør og Vest, Ole Fjetland, landbrukspolitisk talsperson og stortingsrepresentant, Martin Ørsal Johansen (FrP) og Den norske veterinærforening.
Nils Gunnar Lie skal lede debatten, som arrangeres onsdag 15. august klokken 9.00 på Teltscenen i Arendal.

Mer om arrangementet 

En kommentar

 • Siw Berggren sier:

  DYREVELFERD!

  #ærligtalt ⚠️ HVORFOR? – Mattilsynet vil ikke/fraråder Landbruks-og matdepartementet å innføre lovpålagt IDmerking og kastrering av kjæledyr/familiedyr. Lidelsene og grusomhetene får fortsette, ukritisk avl på katter, kaniner og hunder avler dyretragedier. Samtidig øker dramatisk tallene, statistikker og rapporter på hjemløse nødstilte familiedyr for hvert år i følge frivillige dyreorganisasjoner/foreninger og veterinærforeningen.

  Den menneskeskapte ansvarsfraskrivelsen blir ikke tatt på alvor av Seksjonsjef for Dyrevelferd Knævelsrud i Mattilsynet 22779051 / 91641457 mail: torunn.knaevelsrud@mattilsynet.no⚠️

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel