Skip to main content
Nyheter

Ærlig talt – kampanje mot uetisk avl

Av 13. juni 2018mai 10th, 2023En kommentar

Dyrebeskyttelsen Norge lanserer i dag sin nasjonale kampanje mot uetisk avl av familiedyr, for å sette søkelyset på en uetisk avlspraksis.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
A ltfor mange dyr avles med et ekstremt utseende, på bekostning av god helse og gemytt. Derfor lanserer Dyrebeskyttelsen Norge kampanjen “Ærlig talt” for å kreve endringer i dagens avlspraksis.

Ekstreme helseproblemer

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å sette økt fokus på uetisk avl av familiedyr. Hunder og katter som ikke klarer å puste ordentlig, hunder som fødes med kronisk hodepine grunnet for liten skalle, dyr som ikke kan føde naturlig og «søte hengeører», fører til store helsemessige problemer for familiedyrene våre. Dette er ofte problemer som har oppstått i forbindelse med avl for utseendets og ikke funksjonens skyld.
Gjennom reklamefilmen «Ærlig talt», håper Dyrebeskyttelsen Norge på å sette ekstrem avl på dagsordenen og oppfordrer oppdretts-, raseklubb- og utstillingsmiljøet til å slutte med uetisk avl av familiedyr.

Selskapsdyr mest utsatt

Det er oftest selskapsdyrene som har måtte lide grunnet uetisk avl. Raser som perser, mops, vedder og Cavalier King Charles Spaniel, har utviklet seg drastisk utseendemessig de siste 50-100 årene. Oftest skyldes dette spesielle kriterier i utstillingsmiljøet, hvor utseende går på bekostning av helse og gemytt.
Brukshunderaser har for det meste sluppet unna de store helsemessige utfordringene i forbindelse med jakten på et pent eksteriør. Man finner likevel et godt eksempel på ekstrem avl hos schæferhunder, som lider av alvorlige hofteproblemer grunnet krav til eksteriør.

Ulovlig praksis

Å bevisst avle på dyr med kroniske og helsemessige utfordringer, er ifølge §25 i dyrevelferdsloven, ulovlig. I produksjonsnæringen overholdes dette strengt, mens oppdrett av familiedyr får ture uten konsekvenser.
Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer derfor raseklubber, oppdretts- og utstillermiljøet til å ta tak i det som er en ulovlig praksis, og jobbe for å avle frem sunne og friske dyr.
Kampanjen kan du følge her inne på vår nettside, på Facebook og Instagram under #ærligtalt.

Join the discussion En kommentar

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel