Lily Auliff er Dyrebeskyttelsen Norges organisasjonsveterinær. Hun skal bistå organisasjonen og våre lokalavdelinger, blant annet i Shelter Medicine, og vil i hver artikkel diskutere et nytt tema i dette viktige fagfeltet for dere lesere.
Scaredy Cats: Hvordan jobbe med usosialiserte katter
Dyrebeskyttelsen Norge tar inn tusenvis av hjemløse katter hvert år. Mange av dem har hatt lite kontakt med mennesker, så det er ikke rart at en del er redde for oss som så gjerne vil hjelpe dem.
Den viktigste sosialiseringstiden for katter er fra cirka 2 til 7 ukers alder, og de venner seg lett til mennesker i denne perioden. Hvis en katt er eldre enn dette og har begrenset (eller negativ) erfaring med mennesker, kan det være utfordrende å gjøre den til et tamt og vennlig familiedyr.
Den gode nyheten er at mange av våre lokalavdelinger lykkes med å temme eldre kattunger og voksne katter, men prosessen krever tid og innsats. Mange av disse kattene vil aldri bli kosete fangkatter som krever konstant oppmerksomhet, men kan bli gode familiedyr som lever i harmoni med mennesker.
Tips til å trene usosialiserte katter
Når du jobber med sjenerte eller sky katter, er det noen generelle prinsipper som er verdt å huske:
- Jobb aktivt med katten. Mens noen katter vil bli gradvis vant til mennesker ved å bare bo i et hjem, vil de aller fleste imidlertid få bedre fremgang med aktiv bruk av positive treningsmetoder
- Bruk kun positive treningsmetoder, som belønner ønsket atferd, istedenfor metoder som straffer uønsket atferd
- Bruk rolig stemme og trege bevegelser
- Unngå direkte øyekontakt og blunk ofte. Dette betyr at du ikke er en trussel på kattespråk
- Kom deg ned på kattens nivå i stedet for å bøye deg over den
- Pass på hendene og hold dem bak ryggen når du kan. De store hårløse potene kan være veldig skumle for katter som aldri har sett slike før!
- Katter liker faste rutiner. Å mate, stelle og trene katten til omtrent samme tid hver dag, vil gi den en følelse av kontroll over livet sitt
- Sørg for at katten alltid føler seg trygg. Hvis du ser tegn på frykt, angst og stress – stopp det du gjør. Gå tilbake et trinn i treningsprogrammet, eller avslutt treningsøkten og prøv igjen senere
- Gi alltid katten et valg. Hvis den vil trekke seg vekk fra deg, la den gjøre det
- Flere korte treningsøkter daglig er bedre enn èn lang
- Sørg for ressurser som får katten til å føle seg trygg: velsmakende mat og godbiter, rent vann, en myk forhøyet seng, leker, et klorestativ eller et klorebrett, en ren dokasse i full størrelse og et gjemmested. Forskning viser at katter som har et gjemmested tilgjengelig, bruker mindre tid på å prøve å gjemme seg!
Det er mange måter å temme en katt på, men å bruke følgende grunnleggende strategier er anbefalt:
Oppfyll de mest grunnleggende behovene. I løpet av de første dagene skal katten spise, drikke og gå på do, med eller uten mennesker til stede.
Stilletid. De første 2-3 dagene: gjør nødvendig stell og rengjøring, og ellers la katten være i fred.
Tilvenning ved bruk av mat. Målet vårt er å få katten til å assosiere deg – et menneske – med gode ting. Vårt sterkeste verktøy er mat. Du kan velge å kun mate katten når du er til stede. Hvis det er mer praktisk, kan du ha tørrfôr tilgjengelig hele tiden, men være til stede når katten får våtfôr eller godbiter. Start med å sitte med katten mens den spiser. Kom nærmere og nærmere. Prøv å mate den med skje, eller klø katten litt bak ørene mens den er opptatt med spising. Bruk hansker eller en falsk hånd hvis det føles utrygt.
Øk eksponering gradvis. Berør og håndter uten mat, gjerne etter et måltid når katten er litt søvnig. Introduser leker. Utsett katten for husholdningslyder og lukter. Introduser sakte andre familiemedlemmer og besøkende.
Kontinuerlig evaluering. Fremgang bør dokumenteres skriftlig. Overvåkning av fremgang hjelper til med å få katter raskere inn i deres for-alltid-hjem, og sikrer at dyrevelferden er best mulig underveis.
Vi vet alle at usosialiserte katter trenger tid og tålmodighet. Men, aktiv innsats vil forbedre velferden til kattene i vår omsorg og få dem raskere inn i deres for-alltid-hjem.
Bildekreditering:
Lily: Marcel Leliënhof.
Foto: Frida Pettersen/Dyrebeskyttelsen Norge Bodø.