Skip to main content
search
0
ArtikkelNyheterUkategorisert

Dyrevennlig jul

Av 14. desember 2022april 26th, 2023Ingen kommentarer
Dyrevennlig jul

Her følger noen tips til hvordan julen kan bli en hyggelig tid for både deg og dyrene.

Tekst: Birgitte Fineid. Denne artikkelen ble publisert i Dyrenes Forsvarer 4.2017.  Oppdatert 14. desember 2022. Foto: Pixabay.

 

J ulen er rett rundt hjørnet, og mange er i fullt gang innkjøpt av julegaver og julemat. I denne saken får du noen tips til hvordan julen kan bli en hyggelig tid for både deg og dyrene.

 

Julegavene

Dyrebeskyttelsen Norge fraråder generelt å gi dyr i julegave. Dersom du allikevel ønsker å gjøre dette, er det viktig at du først forsikrer deg om at mottakeren virkelig ønsker seg dyret og er innforstått med det store ansvaret det er å være dyreeier.
Husk at barn under 16 år, i henhold til dyrevelferdsloven, ikke kan ha eneansvar for et dyr.
Mange av oss har det vi trenger og det kan da være en god idé å gi en alternativ gave. Ved å kjøpe gaveprodukter i vår nettbutikk, gi et alternativt gavekort eller et medlemskap, støtter dere Dyrebeskyttelsen Norge i det viktige arbeidet for dyrenes velferd.
Dersom du skal kjøpe kosmetikk og skjønnhetsprodukter er det viktig å ta rede på om produktene er testet på dyr. Andre produkter, som for eksempel dun og merinoull, bør også undersøkes for å ta rede på om produksjonen er dyrevennlig. I dag er det vanlig at produsentene merker produktet “Vegan” eller legger ved en sertifisering på at klesproduktet er laget av produkter fra mer dyrevennlig produksjon.

 

Hjemløse dyr

Årlig blir mange tusen dyr hjemløse i Norge, og da spesielt katter. Det er også en økning i antall familiedyr som forlates i ferieperioder, blant annet i julen.

Disse dyrene trenger din hjelp. Dersom du ikke har mulighet til å adoptere et dyr kan man også være fosterhjem for en av våre lokalavdelinger. Som fosterhjem passer du på dyret inntil det får sitt for-alltid-hjem.

 

Dyrenes julestress

For mange av våre familiedyr kan jule- og nyttårsfeiringen være en stressende tid, blant annet i forbindelse med flytting av liggeplass for å få plass til juletre, mye besøk og mange fremmede lukter.

Dyr og fyrverkeri er ofte en dårlig kombinasjon og dyrene kan reagere på både smell, kruttlukt og lysglimt. Vær derfor sammen med dyret ditt på nyttårsaften og oppfør deg så normalt som mulig, slik at dyret ikke oppfatter situasjonen som enda mer skremmende. Har du et dyr som blir veldig plaget denne dagen, kan det være lurt å høre med din veterinær om råd. I denne saken finner du fine tips til hvordan du og dyret kan få en fin nyttårsfeiring.

 

Les også: Dyr og nyttårsfeiring

 

Julematen

Vår tradisjonelle julemat, kaker og godteri kan være skadelig for dyrene våre. Husk å plassere maten på steder der dyret ikke kan få tak i det. Julemat inneholder gjerne mye fett, som kan være skadelig for dyret å innta. Sjokolade, druer, nøtter og annet julegodteri inneholder farlige stoffer som dyr ikke tåler. Mistenker du at dyret ditt har fått i seg fet julemat eller sjokolade eller rosiner, kontakt veterinær for råd.

Ved å redusere mengden kjøtt og andre dyreprodukter du spiser i løpet av høytiden, hjelper du både dyrene og miljøet. Det finnes mye god vegetarisk og vegansk mat.

 

Ta godt vare på både tamme og ville dyr i julen, slik at dere alle får en hyggelig høytid!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel