Skip to main content
ArtikkelNyheter

Dyr og nyttårsfeiring

Av 14. desember 2022april 26th, 2023Ingen kommentarer
Fyrverkeri til sak om dyr på nyttårsaften

Nyttårsfeiringen kan være en sann plage for både mennesker og dyr. Tar du visse forholdsregler, kan feiringen inn til det nye året bli litt mindre smertefull for deg og familiedyret ditt.

Tekst: Åse-Helene Koch Munkli, praktikant Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay. Første gang publisert: 04. desember 2018. Oppdatert: 10. desember 2021.
I Norge er det kun tillatt å fyre opp fyrverkeri mellom klokken 18:00 nyttårsaften og 02.00 1. nyttårsdag. Dessverre er det veldig mange som synder på akkurat dette, og mange dyreeiere opplever fyrverkeri både i uken før nyttårsaften og i flere uker etter at vi har kommet inn i det nye året. Ved å følge noen enkle tips og råd, kan man kanskje klare å gjøre denne perioden enklere for deg og dyret ditt.

I forkant av nyttårsaften

I god tid før nyttårsaften går det i mange tilfeller an å trene hunden og andre dyr til å i større grad akseptere fyrverkeri. Dette kan blant annet gjøres ved å trene ved hjelp av lydfiler, som du finner på CV eller i denne lenken. Start med veldig lavt volum (dyr har ofte mye bedre hørsel enn oss mennesker) og øk sakte og gradvis etter hvert som dyret venner seg til lydene. Gjør gjerne noe aktivt med dyret ditt mens du spiller av lydene – som lek eller hjernetrim, slik at dyret ditt opplever dette som en mest mulig normal situasjon. Det er lurt å starte lydtrening så tidlig som mulig, og dette kan gjøres i løpet av hele året.
Videre kan Adaptil ha god effekt på en del hunder og Feliway på katter. Dette er syntetiske feromoner som skal etterligne de feromonene hunde-/kattemor skiller ut for å roe ned valpene/kattungene. Dette bør man starte med så tidlig som mulig, og gjerne minst tre uker før nyttårsaften. Begge preparatene kan kjøpes reseptfritt på apotek, dyrebutikker og dyreklinikker. De siste årene har det også blitt utviklet dekken og klesplagg for dyr som inneholder avslappende feromoner – hør med butikkene/klinikkene for råd.
Hvis du har et dyr som er veldig engstelig og som trenger mer hjelp enn lydtrening og feromoner, kan medisinering være aktuelt. Det finnes flere ulike produkter på markedet, som kan ha god effekt på ditt dyret uten å gjøre det døsig. Medisiner fås kun gjennom veterinæren, så rådfør deg med din veterinær i god tid før nyttårsaften.

På nyttårsaften

Punktene under omhandler i stor grad hunder, men kan i de fleste tilfeller gjelde andre dyrearter også.
 • Det viktigste av alt: ikke la dyrene være hjemme alene om du har et dyr som reagerer på fyrverkeri. En eventuell frykt vil kun forsterkes om den er alene hjemme og redd.
 • Gå en lang og god tur med hunden på dagtid. Gå gjerne en god tur i dagene før nyttårsaften også. Husk å ha hunden i bånd hele turen, da folk kan skyte opp raketter i dagene før og etter nyttårsaften.
 • Ikke la katter, kaniner, hunder og andre dyr gå løse utendørs på nyttårsaften. De kan bli redde av fyrverkeriet og det er viktig å skåne dem også tidligere på nyttårsaften. Mange mennesker skyter dessverre opp raketter i tid og utide, selv om det kun er lov på angitt tidspunkt på nyttårsaften. Dyr som blir skremt og stikker utendørs kan løpe og gjemme seg, gå seg bort, skade seg eller risikere å dø av skrekk. Redde dyr kan løpe langt.
 • Ikke ta med hunden eller andre dyr med ut for å se på fyrverkeri. Selv om hunden ikke nødvendigvis blir kjemperedd for fyrverkeriet, er det en påkjenning for øret og hørselen til dyret.
 • Mange hunder synes det er fint med et gjemmested når det blir skummelt, hvor de kan legge seg og ha en trygg plass. Her er det viktig at de får være helt uforstyrret. La hunden selv bestemme hvor den har det tryggest og la den være der. Kom etter, sitt i nærheten og vær til stede for hunden din slik den har behov for.
 • Gi gjerne hunden din mat i god tid før midnatt. Er hunden mett slapper den bedre av. Jobb gjerne med litt mentaltrening i forkant av feiringen – har den fått bruke seg litt vil den være mer sliten og slappe bedre av. Ha tyggeben eller leker lett tilgjengelig.
 • Trekk for gardiner eller vær i et rom uten vinduer, da mange hunder reagerer på lysglimt fra fyrverkeri.
 • Ha på TV, musikk eller radio. Sett gjerne på dette flere steder og i ulike rom. Dette virker bedre enn om det kun kommer lyd fra en kilde og kan maskere litt av støyen fra fyrverkeriet.
 • Stadig flere aktører arrangerer dyrevennlig nyttårsfeiring for hund/katt. Dette gjelder særlig flyplasshotellene, da det ikke er tillatt med noe form for fyrverkeri i slike områder. Ta kontakt med hoteller i nærheten av flyplassene og hør om de har et slikt tilbud for deg og dyret ditt.
Det er greit å trøste dyret ditt når den er redd. Dette vil ikke forsterke frykten til dyret, men kan hjelpe den med å takle de vonde følelsene den opplever. Vær rolig, naturlig og behersket og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet. Opptrer du imidlertid unaturlig og stressende kan hunden din respondere på dette og tolke det som om det er farlig allikevel.

Signer oppropet for forbud mot fyrverkeri

Støtt vårt arbeid – bli medlem!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel