Skip to main content
search
0
Nyheter

Start tilvenningen til nyttårsaften allerede nå

Av 26. november 2018mai 10th, 20233 kommentarer
Fyrverkeri. Foto: Pixabay.com.

Førjulstiden er rett rundt hjørnet, og det kan være lurt å tilvenne din firbente bestevenn til lyden av fyrverkeri allerede nå.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Pixabay. 
N yttårsaften er for mange dyreeiere en festdag forbundet med stress og mas. Mange dyr (og mennesker) blir skremt av lyden av fyrverkeri, og må bruke nyttårsaften låst inne på et bad eller langt utenfor allfarvei for å unngå de høye lydene.
Førjulstiden nærmer seg med stormskritt og det kan være lurt å investere i tid til tilvenning til fyrverkeri allerede i god tid. Gjennom en gradvis tilvenning kan dyret lære seg å takle både smell, knatring og hvining. Har du et familiedyr som er veldig plaget av fyrverkeri og støy, kan det også være lurt å med veterinæren for tips og råd.
Lenger ned på siden har vi lagt ut en lydfil (“Sound Scary” laget av Svea Fireworks) som består av ulike nyttårsaften-lyder.
Start tilvenningen rolig og gradvis, og vær sammen med ditt dyr under avspillingen av lydene. Med litt kos og kanskje noen godbiter på lur, så vil forhåpentligvis dyret ditt få en litt mer trivelig nyttårsfeiring i overgangen til 2020. OBS! Vær forsiktig med lydnivået når du spiller av lydene. Bruk veldig lavt volum og øk etter hvert som dyret venner seg til lyden og ikke utsett dyret ditt for volumnivåer som skade hørselen deres.

3 kommentarer

 • Tone sier:

  Hei.
  Det burde absolutt komme frem at dyrene hører mye bedre enn oss så derfor er det viktig å starte så lavt at du selv knapt hører det.
  Jeg skrev til dere i fjor om dette, men det er tydelig at dere ikke har skjønt poenget for det står ikke noe om dette i artikkelen.
  Å spille av for høyt eller øke graden for tidlig kan skape mer frykt enn det dyret hadde tidligere. Jeg tviler på at det er intensjonen til Dyrebeskyttelsen.

  Ellers så vil jeg si at tanken er jo god.

 • tove kristine eriksen sier:

  Hunden min er livredd på NYTTÅRSAFTEN ! Jeg har spilt av lydene dere har lagt ut – MEN hun reagerte IKKE ?! Hva kommer det av ?

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel