Skip to main content
search
0
Nyheter

Pressemelding: Dyrebeskyttelsen Norge advarer mot organisert dyremishandling

Av 18. februar 2021april 28th, 2023Ingen kommentarer
Fransk bulldog valp. Foto: Pixabay

Myndighetene rapporterer om et økende antall smuglerhunder. Nordmenn er villige til å betale store summer for en valp, og noen er til og med villig til å kjøpe en hund som kommer fra valpefabrikk i utlandet. Dette må vi få en slutt på.

Tekst: Birgitte Fineid, veterinærfaglig rådgiver Dyrebeskyttelsen Norge.
E tter det siste beslaget av hunder som har blitt ulovlig importert til Norge, står nå 13 hunder i fare for å bli avlivet. I påvente av at deres skjebne skal avklares, er hundene fjernet fra familiene og sitter nå i karantene.

Valpekjøpere finansierer dyremishandling

Det er ikke noe nytt at hunder smugles fra Øst-Europa til betalingsvillige nordmenn. Tollvesenet og Mattilsynet gjør jevnlige beslag av smuglede hunder. Dette er ofte dyr som er avlet på uetisk vis. I noen tilfeller står tisper oppbundet hele livet, kun for å være fødemaskiner. Valper blir bundet og tapet, og fraktet under seter, i esker og på annet uverdig vis over landegrenser og gjennom tollen. Noen blir utsatt for så store lidelser at de dør underveis.
Ved å skaffe seg en slik valp er man med på å finansiere organisert dyremishandling, og det er stor risiko for at hunden blir avlivet dersom lovbruddet oppdages.
– Om man slurver med forundersøkelser når man skal kjøpe hund, kan man ende opp med å støtte dyremishandling, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Organisert kriminalitet

Noen ganger er det store nettverk som står bak smuglingen, og hunder kan komme inn i landet med utilstrekkelige eller forfalskede dokumenter. I noen tilfeller selges hunden også som norskoppdrettet. Dette kan være vanskelig for både myndigheter og hundekjøpere å avsløre.
Det er stor økonomisk gevinst i å smugle hund til Norge fordi nordmenn er villig til å betale høye summer for en hund. I tillegg er det liten risiko for å bli avslørt, og enda mindre risiko for at man straffeforfølges. Den største risikoen er at hunden avlives.
Slike lovbrudd må etterforskes, slik at eventuelle kriminelle nettverk som muliggjør avansert svindel og smugling av hunder og andre dyr, kan straffes. Dyrebeskyttelsen Norge mener det er på høy tid at denne type kriminalitet blir straffet strengere, det holder ikke med bøter når den økonomiske vinningen enkelte har ved å smugle hunder langt overgår eventuelle bøter.

Grundige undersøkelser før kjøp

Dyrebeskyttelsen Norge har kommet med en brosjyre til personer som ønsker å skaffe seg valp. I brosjyren advarer organisasjonen blant annet mot å kjøpe valp fra hunderaser som er så syke at forsikringsselskapene ikke vil forsikre dem for vanlige sykdommer, og mot å kjøpe valp dersom man ikke får treffe tispa i sitt vante miljø og får tilgang til sykejournal fra både hannhund og tispe.
Gode forundersøkelser er helt nødvendig, man skal ikke forhaste seg når man planlegger å kjøpe valp.

Last ned vår hundebrosjyre 

Støtt vårt arbeid – bli medlem!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel