Skip to main content
Nyheter

Black Friday-kampanje!

Av 13. november 2020mai 2nd, 20232 kommentarer
Kampanjebilde for Black Friday 2020

Dyrebeskyttelsen Norge gjentar suksessen for 4. året på rad: Fredag 27. november setter vi fokus på kastrering og ID-merking av hann- og hunnkatt.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
D yrebeskyttelsen Norge har i flere år hatt et samarbeid med ulike dyreklinikker og veterinærer rundt om i Norge om pakketilbud på kastrering og ID-merking av katt om høsten. Vi gjentar kampanjen også i år, og håper at flest mulig katteeiere tar initiativ til å kastrere og ID-merke sin katt for å øke dyrevelferden. Kampanjen var et initiativ ifra Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag i 2017, og fra 2018 har organisasjonen arrangert en nasjonal Black Friday-kampanje. I 2019 var hele 29 klinikker rundt om i landet med på å sette fokus på kastrering og ID-merking.

På tide med kastrering

Har du en katt i hus som ikke er kastrert og ID-merket?
På denne tiden av året vil mange av de kattungene som ble født sommerstid være kjønnsmodne og bør derfor kastreres og ID-merkes – før du lar katten få oppholde seg utendørs.

Vil mytene til livs

Mange er dessverre av den oppfatning at hunnkatter skal ha minst ett kattekull før den kan kastreres. Dette stemmer ikke. Vi anbefaler at alle katter som ikke skal brukes i avl, kastreres for å forhindre uønskede kattunger og spredning av sykdom.
En kastrert katt kan få mindre jaktinstinkt og holder seg nærmere hjemmet sitt. En kastrert katt slåss mindre ettersom den verken leter etter en partner eller prøver å utvide territoriet sitt.
En ukastrert hunnkatt kan i praksis få 2-3 kull hvert eneste år, og hvert kull er en påkjenning for kattemor. Eier av kattemor blir juridisk eier av alle kattungene som denne katten får.

Reduserer hjemløshet gjennom kastrering og ID-merking

Sykdommer kan smitte gjennom parring og slåssing, et eksempel på dette er Felint imunnsviktvirus (FIV/Katteaids). Ved å kastrere katten din reduserer du sannsynligheten for slåssing og dermed også smitte av disse sykdommene. Kastrering stanser i tillegg reproduksjonen, og vil på denne måten forhindre enda flere hjemløse dyr.
Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler alle å ID-merke dyrene sine. Dersom dyret ditt er ID-merket og kommer på avveie, vil du som eier kunne spores opp og kontaktes. Mange av de dyrene som får hjelp av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger hvert år har på et tidspunkt hatt et hjem, de enten har kommet bort fra eller blitt kastet ut fra. ID-merking øker altså sjansen for gjenforening og gjør det i tillegg mulig å spore opp eiere som har mishandlet, vanskjøttet eller dumpet dyret sitt.

Hjelp oss å få på plass obligatorisk ID-merking

Dyrebeskyttelsen Norge mener at dyr som ikke er ID-merket, i praksis ikke har et rettsvern. Uten ID-merking er det svært vanskelig å identifisere eier av dyret, samtidig som det vanskeliggjør arbeidet med å straffeforfølge eier av dyr som har blitt dumpet eller mishandlet. Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet for obligatorisk merking av dyr, helt siden 1970-tallet. Da var kampen om å innføre pålagt øremerking av alle katter. Siden microchip tok over som standard for ID-merking, har vi jobbet for at dette skal bli pålagt for alle familiedyr. I fjor slo vi oss derfor sammen med en rekke andre organisasjoner og dyrevenner, om en samlet underskriftskampanje for lovpålagt ID-merking av katt.
Dyrebeskyttelsen Norge får svært lite offentlig støtte til sitt arbeid. Siden myndighetene selv gjør svært lite for å redusere antallet hjemløse dyr, krever vi nå at de tar sitt ansvar for dyrevelferden på alvor og innfører obligatorisk ID-merking av familiedyr (hund, katt og kanin). Tenker du som oss, og mener at det er på høy tid med obligatorisk ID-merking av katt? Signer vårt opprop! Hver stemme teller!

Hvordan kan jeg delta i Black Friday-kampanjen?

Ta kontakt med den av våre 27 lokalavdelinger som holder til nærmest der du bor, og hør med dem om hvilke veterinærklinikker som er med på kampanjen. Oversikt over våre lokalavdelinger finner du her. Du finner også en oversikt nederst i denne saken. Oversikten oppdateres kontinuerlig, men ta likevel kontakt med lokalavdelingen nærmest deg hvis det er noen klinikker som mangler.
Ta deretter kontakt med klinikken det gjelder og book time for kastrering fredag 27. november. Vær raskt ute, timene kan fort fylle seg opp, men vi oppfordrer likevel til å booke inn en annen dato om det skulle være fullt. Hør med klinikken, ofte har de pakkepris på kastrering og ID-merking over en lengre periode eller i flere omganger i løpet av året.

Oversikt over klinikker og lokalavdelinger:

Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland

 

Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland

 

Dyrebeskyttelsen Norge Lillehammer og omegn

 

Dyrebeskyttelsen Norge Mandal

 

Dyrebeskyttelsen Norge Møre og Romsdal

 

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag

 

Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus

 

Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike

 

Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag

 

 

Andre klinikker:

 

 

Denne oversikten blir oppdatert fortløpende som vi får beskjed om klinikker/veterinærer som deltar i kampanjen.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel