Skip to main content
NyheterOslo Maraton

– Jeg klarer ikke puste

Av 18. september 2019mai 4th, 2023Ingen kommentarer
Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge skal løpe Oslo Maraton med oksygenreduserende maske

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge løper Oslo Maraton lørdag med en hemmende pustemaske i solidaritet med dyr som er avlet slik at de ikke kan puste, føde og stelle seg.

Tekst og foto: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
Jeg håper jeg ikke kveles av utmattelse med så mye oksygengjeld, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.
Lørdag 21. september løper daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge halv maraton under Oslo Maraton med en pustereduserende maske for å sette søkelys på uetisk avl av familiedyr.

Pustebesvær

Flere hunderaser sliter med store helseproblemer og det er vanlig at hunder med kort snute strever med å puste hver dag, hele døgnet. På Internett kan man se «morsomme» videoer av hunder som står og sover, disse hundene får rett og slett ikke puste når de ligger. Det er ikke bare i utlandet at dyrene har slike helseproblemer, 30 prosent av mopsene i Norge, puster ikke engang normalt når de hviler, under aktivitet har disse dyrene åndenød og i varmt vær utsettes de for livsfarlig overoppheting. Andre raser sliter med normale funksjoner, som å føde og å stelle seg.
– Dyrene er avlet slik av mennesker og det er ikke normalt at dyr skal ha det slik, sier Roaldset og hun ønsker å illustrere hvordan det er å puste med flat neste og trange luftveier, slik en del familiehunder gjør i dag.
– Det kommer til å bli et tøft løp og jeg klarer ikke å puste godt nok, da masken reduserer luftinntaket slik at det er slitsomt å puste, selv når jeg står stille. Alle vet at det er smertefullt å løpe med lite tilgang på luft. Jeg regner med å måtte gå mye av løypa for å komme i mål, sier Roaldset og legger til at vi må endre måten vi avler familiedyr på og ta i bruk alle tilgjengelige verktøy, forskning og «big data». Alt annet er uholdbart for dyrene, sier hun.
Sammen med 15 dyrevenner, løper hun for de som ikke kan løpe, grunnet uetisk avl.

Setter uetisk avl i fokus

Gjennom kampanjen «Ærlig talt», har Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling i Oslo og Akershus, det siste året satt søkelys på uetisk avl av familiedyr.
– Under årets Oslo Maraton, kommer vi til å være i løypa med heiagjeng og løpere, sier Åshild Roaldset og legger til at organisasjonen ønsker å vise hvordan uetisk avl påvirker hverdagen til mange familiedyr i Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker varige strukturelle endringer i måten familiedyr blir avlet på. Vi ønsker at avlspraksisen skal reguleres gjennom en forskrift til §25 i dyrevelferdsloven og vi ønsker at forskriften skal omfavne hund, katt og kanin.
Kontakt: 
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge: +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no

Les også: Hjelp oss med å heie frem deltakerne på Oslo Maraton

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel