Skip to main content
Nyheter

Mye snø fører til store problemer for dyrene

Rådyr i vinterføre. Foto: Pixabay.com.

Store mengder snø gjør det vanskelig for dyr og mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer hundeeiere til å ha hunden i bånd for å verne om dyrene.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
S tore snømengder skaper ikke bare problemer for trafikk og folk rundt om i landet. Dyr, og spesielt hjortevilt, sliter med å komme seg frem i terrenget for å finne mat.

Utfordring for dyrene

Flere medier meldte i forrige uke at man måtte tilbake til OL året 1994, for å finne like mye snø på Østlandet i januarmåned. I løpet av et døgn la det seg mer enn en meter med snø på det meste. Med de store mengdene snø, fører dette til at flere dyr trekker ned mot bebyggelsen i jakt etter mat, og kan føre til utfordringer for blant annet trafikken.

Rådyrene sliter i snøføret, og har problemer med fremkommeligheten på tynne bein og klover. Å rømme fra farer, er derfor ikke like lett som når det er bar bakke på sommertid.

 

Innfører båndtvang

Før helgen ble det innført ekstraordinær båndtvang i store deler av Oslo, av hensyn til dyrene. Dette betyr at hunden enten skal være inngjerdet, eller skal gå i bånd, slik at de ikke kan jage eller skade hjortevilt. Den enkelte kommune kan legge egne føringer for båndtvang i sitt område.

Ordinær båndtvang forekommer hvert år i perioden 1. april – 20. august, for å verne om dyrene i forbindelse med hekke- og yngleperioden.

 

Hjelp rådyrene

I 2017, ble det innført et forbud mot å sette ut foringsplasser til hjortevilt, grunnet frykt for spredning av skrantesyken CWD. Ved å unngå foringsplasser og saltsteiner, håper Miljødirektoratet på en mindre risiko for smitte av skrantesyke mellom hjortedyrene.

Selv om det er forbud mot mating av hjortevilt, kan man søke Mattilsynet om dispensasjon til å mate rådyr som trenger ekstra hjelp nå i vinter.

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel