Skip to main content
search
0
Nyhetsarkiv

Unngå hjemløse katter – ID-merk og kastrer katten din

Av 1. desember 2016mai 10th, 2023En kommentar

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge.

Tidligere i år startet en kampanje hvor Dyrebeskyttelsen Norge, Mattilsynet, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk huskattforening samarbeider for å få en reduksjon i antall hjemløse katter i Norge.

Flere tusen hjemløse katter

Dyrebeskyttelsen Norge tar årlig inn 5 500 hjemløse dyr og 87 % av disse er katter. De fleste av disse kattene bærer preg av et liv utendørs hvor de har sultet, frosset og levd med sykdom og skader over lenger tid. Disse livene er fylt av smerte og lidelse og dette er ikke akseptabel dyrevelferd.

Det viktigste middelet i kampen mot hjemløse katter vil være at den enkelte katteier tar ansvar for sin katt ved å ID-merke og kastrere den. På den måten vil det være mindre risiko for at katten blir permanent borte fra hjemmet sitt og ender opp som en av mange hjemløse katter. Kastrering av både hunn -og hannkatt har mange positive effekter, både for den enkelte katt, men også på antall hjemløse katter. Tidlig kastering av hunnkatter virker beskyttende for blant annet jursvulster og vil forhindre at uønskede kattunger kommer til verden. En kastrert hannkatt vil streife mindre og slåss mindre. Det gjør at katten holder seg mer i nærområdet og det vil dermed være mindre risiko for at katten blir borte eller skadet på sin vandring. Mindre slåssing medfører også færre skader og mindre risiko for ulike sykdommer.

ID-merk og kastrer

Dyrebeskyttelsen Norge vil oppfordre deg som er katteeier til å ta ansvar for katten din og sørg for at den er ID-merket og kastrert. På den måten vil færre katter ende opp som hjemløse!

En kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel