Skip to main content
search
0
Kronikk

En halv prosent til forsøksdyrene styrker dyrevelferden

Av 27. november 2024Ingen kommentarer
forsøksdyr dyrevelferd

ETISK PROBLEM: Norge har et rekordhøyt forbruk av forsøksdyr. I statsbudsjettet 2025 er det ingen vilje til å prioritere mer dyrevennlige alternativer. FOTO: Janet Stephens National Cancer Institute

30 land har 3R-sentre som skal redusere, forbedre og på sikt erstatte bruken av dyr i forskning, men ikke i Norge. Kostnaden over statsbudsjettet er lav, men både dyrevelferdsgevinsten og den samfunnsøkonomiske gevinsten er stor.

Dyrebeskyttelsen Norge forslår i statsbudsjettet opprettelsen av et norsk 3R-senter. Med et 3R-senter reduseres antallet dyr i forsøk (reduction), forbedres dyrevelferden (refinement), og erstattes dyreforsøk med andre metoder der det er mulig (replacement).

Slike sentre finnes allerede i 30 land, men Norge henger etter – til tross for at vi har en uttalt ambisjon om å være ledende innen dyrevelferd. Vi bruker nærmere 20 prosent av Europas forsøksdyr, men det er liten oppmerksomhet rundt disse dyrene. Opprettelse av et 3R senter ble vedtatt av Stortinget i dyrevelferdsmeldingen som kom for mer enn 20 år siden, men dyrene venter fortsatt på at dette vedtaket skal følges opp.

På tross av dette ble ikke et 3R-senter prioritert i årets statsbudsjett. I stedet ble det overført 4,7 milliarder kroner fra Havbruksfondet til kommunene som legger til rette for fiskeoppdrett. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) forklart dette som en belønning for at kommunene tilrettelegger for verdiskapningen som skjer i disse områdene. Men hva med de mange dyrene som bokstavelig talt ofres for denne verdiskapningen? Dyrene som brukes i forskning for å fremme oppdrettsindustriens effektivitet? De fikk ingenting.

En halv prosent av disse midlene ville vært nok til å opprette et 3R-senter – en investering som ville sikret bedre forskning, større samfunnsøkonomiske besparelser og, ikke minst, bedre dyrevelferd. Med en halv prosent mindre til kommunene, ville de fortsatt fått hele 99,5 prosent av de samme midlene. Er det virkelig for mye å forvente at vi kan sette av en liten del til å forbedre livene til dyrene som ofrer alt for vår velferd?

Vi vet at bedre dyrevelferd gir bedre resultater. Forskningen blir mer presis, mer kostnadseffektiv, og færre dyr trenger å lide. Det enorme forbruket av forsøksdyr i Norge gjør at vi har et særskilt moralsk ansvar for å redusere bruken og bedre forholdene til forsøksdyrene våre. Spørsmålet vi må stille oss er: Har vi viljen til å prioritere dyrene?

Det er ikke pengene som mangler, men viljen til å gjøre en forskjell. Med en liten justering kunne vi sikre bedre forhold for forsøksdyrene, styrke forskningen og være det foregangslandet vi ønsker å være. Er det ikke på tide at vi viser gjennom handling at vi kan prioritere velferden til forsøksdyrene – og ikke bare økonomisk verdiskapning?

Om vi som nasjon kan unne kommunene 4,7 milliarder kroner, kan vi vel også unne dyrene en halv prosent. Det er på tide å gjøre dyrevelferden til forsøksdyrene til en prioritert sak.

Debattinnlegget ble først publisert i Nationen 9. november 2024

LES MER:

Magasinet Dyrenes Forsvarer 4-2024

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel