Skip to main content
search
0
Nyheter

Oppfordrer til kastrering og id-merking av katt og kanin

Av 19. februar 2024mars 25th, 2024Ingen kommentarer
verdens kastreringsdag

KAMPANJE: ID-merking av katt og kanin har mange fordeler. I februar oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge sammen med Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening eiere til å kastrere og ID-merke katten eller kaninen sin, og veterinærer til å støtte kampanjen ved å opplyse eier om viktigheten av kastrering og ID-merking. FOTO: Pixabay

Tusenvis av katter og kaniner har ikke et hjem. Mange av dem sulter eller fryser i hjel. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening går derfor sammen om en felles informasjonskampanje.

Informasjonskampanjen forklarer hvorfor kastrering og id-merking av katt og kanin kan gi dyrene bedre velferd og helse. Hjemløse dyr er et stort problem, også i Norge. Når hjemløse dyr formerer seg, vil et stort antall dyr dø av sult, sykdom og frostskader, hvert eneste år.

Det er anslagsvis mellom 690.000 og 870.000 katter i Norge, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Dyrebeskyttelsen Norge anslår at flere tusen er hjemløse.

Tilsvarende tall finnes ikke for kanin, men Dyrebeskyttelsen Norge hjelper rundt 400 hjemløse kaniner hvert år. Tatt i betraktning at hver hunnkanin får 30-32 kaninunger hvert år i det fri, forhindrer Dyrebeskyttelsen Norge potensielt mer enn 5000 kaninunger hvert år fra hjemløshet.

Oppfordrer eiere og veterinærer

Med kastrering unngår vi at det fødes uønskede kattunger og kaninunger, dumping og hjemløshet og slagsmål og skader. Kastrering kan også minske sannsynlighet for noen krefttyper hos katt og kanin. Hos katt forhindrer kastrering spredning av smittsomme sykdommer. Kastrering gjør kaninen roligere og mer sosial.

ID-merking av katt og kanin har mange fordeler. Forvillede dyr vil enklere gjenforenes med eier, sykdommer kan registreres i veterinærenes diagnoseregister som gjør smittesporing mer forutsigbart, og færre eierløse katter lever i kolonier med høy grad av innavl og sykdom. I tillegg vil det være enklere for Mattilsynet å drive med tilsyn, og enklere for politiet å avdekke kriminelle forhold.

Gjennom informasjonskampanjen oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening eiere til å kastrere og ID-merke katten eller kaninen sin, og veterinærer og dyrepleiere til å støtte kampanjen ved å opplyse eier om viktigheten av kastrering og ID-merking.

Kampanjen er internasjonal og ble lansert i 1995. I år er verdens kastreringsdag 27. februar og informasjonskampanjen varer hele februar.

verdens kastreringsdag

FORDELER: Med kastrering unngår vi at det fødes uønskede kattunger og kaninunger, dumping og hjemløshet og slagsmål og skader. Kastrering kan også minske sannsynlighet for noen krefttyper hos katt og kanin. Hos katt forhindrer kastrering spredning av smittsomme sykdommer. Kastrering gjør kaninen roligere og mer sosial. FOTO: Pixabay

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel