Skip to main content
search
0
Nyheter

Nei til obligatorisk ID-merking av katt

Av 9. januar 2024mars 25th, 2024Ingen kommentarer
katter dør i kulden

HJEMLØSE KATTER: Obligatorisk ID-merking av katt vil ansvarliggjøre eier og virke forebyggende mot hjemløshet. Vanskjøttede katter har frosset i hjel i sprengkulden denne vinteren. FOTO: Pixabay

Stortinget stemte tirsdag ned Venstres representantforslag om innføring av lovpålagt ID-merking av katt. Dyrebeskyttelsen Norge mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) ikke tar dødeligheten hos hjemløse katter på alvor.

– Dødeligheten hos hjemløse dyr er så høy at landbruks- og matminister Geir Pollestad må komme med tiltak som ivaretar velferden hos dyrene. Vanskjøttede dyr har dødd de seneste ukene i sprengkulden på hans vakt, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.

Stortinget stemte over representantforslaget fra Alfred Jens Bjørlo, André N. Skjelstad, Grunde Almeland, Ingvild Wetrhus Thorsvik i Venstre i fjor sommer. Saken ble behandlet av næringskomiteen før jul, og flertallet stemte forslaget ned.

Stortingets flertall fulgte næringskomiteens innstilling; 89 representanter i Stortinget stemte for næringskomiteens innstilling, 19 mot.

Ansvarliggjøring av eier

Dyrebeskyttelsen Norge bruker nærmere 30 millioner kroner hvert år, hvorav 18 millioner går til veterinærutgifter til å hjelpe dyr i nød og omplassering av dyr. De færreste av de rundt 5000 kattene som Dyrebeskyttelsen Norge hjelper hvert år, er ID-merket. Det er rundt 800.000 katter i Norge og omkring 50.000 hjemløse, ifølge Mattilsynet.

Opp til 250.000 hjemløse katter, de fleste kattunger dør hvert år, anslår Dyrebeskyttelsen Norge.

I Stortinget tirsdag la både Une Bastholm (MDG) og Ola Elvestuen (V) seg på samme linje som Dyrebeskyttelsen Norge, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sa at velferd hos katter ville bli omtalt i den kommende dyrevelferdsmeldingen som skal komme i 2024.

Regjeringen prioriterer derimot lovpålagt ID-merking av hund parallelt med ny dyrevelferdsmelding.

– Vi er overrasket over at Stortinget ikke vil plassere ansvaret for kattene hos eier gjennom ID-merking. Katter er beskyttet av dyrevelferdsloven. Hjemløse katter som lider skal til veterinær og kostnaden dekkes av Mattilsynet, sier Roaldset.

50-års arbeid for ID-merking

Samtlige 18 skriftlige høringsuttalelser fra fagmiljøer og interessegrupper støttet Venstres representantforslag, blant dem Den norske veterinærforening. Mattilsynet er i sitt høringsinnspill til ny dyrevelferdsmelding for ID-merking av katt.

Flere europeiske land Sverige, Danmark, Belgia, Spania og England har innført obligatorisk ID-merking av katt for å forhindre det store antallet hjemløse katter. Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet for obligatorisk ID-merking av katt siden midten av 1970-tallet.

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å takke alle støttespillere i det viktige arbeidet for obligatorisk ID-merking av katt. Mer enn 27.000 personer har signert et opprop for lovpålagt ID-merking av katt. 29 organisasjoner og fagpersoner står bak oppropet.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel