Skip to main content
search
0
Nyheter

Gode nyheter for dyr på flukt til Norge

Av 11. mars 2022mars 15th, 2022Ingen kommentarer
Mennesker og dyr søker tilflukt i bomberom i Lviv, Ukraina. Foto: Serhii Ivashchuk/Shutterstock.

Mattilsynet legger til rette for at flyktninger fra Ukraina kan ta med seg familiedyret til Norge. Dyreeierne vil heller ikke bli belastet for nødvendige tiltak ved innførsel. Dyrebeskyttelsen Norge er svært glade for at det gjøres unntak i regelverket for å sikre at familiedyrene ivaretas.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge. Bilde: Mennesker og dyr søker tilflukt i bomberom i Lviv i Ukraina. Foto: Serhii Ivashchuk/Shutterstock. 
N orge har et strengt regelverk for innførsel av dyr. Dette skyldes blant annet at Norge har få smittsomme sykdommer, deriblant rabies. Det stilles derfor strenge krav til at dyr fra en rekke land skal blant annet ha gyldig rabiesvaksine, ha fått ormekur og være ID-merket.

Lemper på regelverk

Det er derfor gledelig at Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet nå velger å lette på retningslinjene ved innførsel av familiedyr. Dette betyr at utgifter til vaksinering, parasittbehandling, ID-merking og eventuell karantene for familiedyr fra Ukraina, dekkes av det offentlige.
Vanlig praksis, er at dyr som ikke oppfyller kravene til innførsel, settes i karantene ved en karantenestasjon for eiers regning, men denne regningen blir nå dekket.

Rask respons på innføring av unntak

Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik(V), stilte spørsmål til landbruksministeren i forrige uke om å lempe på dagens regelverk, for å tilrettelegge for at ukrainske flyktninger kan ta med familiedyrene sine til Norge. Det forventes at svært mange flyktninger vil komme til Norge i løpet av den nærmeste tiden.
Dyrebeskyttelsen Norge er svært takknemlige for at Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet raskt har gjort unntak i kjæledyrsforskriften for innføring av dyr til landet, for å hjelpe dyr fra Ukraina.
Dyrebeskyttelsen Norge ser nå på ulike løsninger til hvordan vi kan hjelpe dyr i Ukraina og dyrene som kommer til Norge med sine familier.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel