Skip to main content
NyheterUkategorisert

Her kan du lese stevningen i sin helhet

Av 20. januar 2021mai 2nd, 2023Ingen kommentarer
Stillbilde fra kampanjevideo til Ærlig talt

Dyrebeskyttelsen Norge saksøkte den 23. november 2020 Norsk Kennel Klub, Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldog Klubb og seks oppdrettere av disse to hunderasene. Vi mener avl på disse to rasene i Norge bryter med norsk lov. Nå legger vi stevningen ut offentlig slik at alle kan lese og forstå hvorfor.

Tekst: Eva Hustoft, rådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
S tevningen er et omfattende dokument ført i pennen av advokat Emanuel Feinberg og advokatfullmektig Dagny Ås Hovind fra Advokatfirmaet Glittertind.  Det er også disse to som kommer til å føre saken for retten på vegne av Dyrebeskyttelsen Norge.
Stevningen kan leses ved å følge lenken nederst i denne saken.

Et godt lovverk

Dyrevelferdsloven er tydelig på at all avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse. Det er ikke er lov til å videreføre gener som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt, reduserer dyrs mulighet til å utøve naturlig atferd, eller som vekker allmenne, etiske reaksjoner. Allikevel ser man at dyrevelferdsloven brytes systematisk for å oppnå et bestemt utseende innenfor rasehundavlen.
Situasjonen for hundene har ikke bedret seg, til tross for at lidelsene har vært kjent i årtier. Flere av de sykeste rasene øker i popularitet. Dette betyr at svært mange hunder blir født til et liv i lidelse.

Forsøkt dialog

Slik Dyrebeskyttelsen Norge ser det har utviklingen nå gått så langt for en rekke hunderaser, at det å videreføre rasene i deres nåværende form – innenfor rasens gjenværende genetiske materiale – skjer i strid med dyrevelferdsloven § 25. To av disse rasene er engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel.
Dyrebeskyttelsen Norge mener at helse er viktigere enn rase. Vi er ikke imot raser, men vi mener at de må avles slik at de kan være friske og ha gode liv. Dette vil også innebære at de får et litt annet, men mye sunnere utseende. Dyrebeskyttelsen Norge har forsøkt dialog med de ulike saksøkte. Dette har dessverre ikke ført fram, og saken havner dermed for domstolene. Vi er rett og slett uenige i hvilke grenser dyrevelferdsloven setter for forsvarlig avl.

Detaljert lesing

Stevningen gir en grundig og detaljert gjennomgang både omkring ansvaret til de ulike aktørene, tilstanden til de to hunderasene, og selvfølgelig de ulike juridiske aspektene.
Hvis du vil lese mer om Dyrebeskyttelsen Norges arbeid med uetisk avl og vår Ærlig talt-kampanje i den forbindelse, kan du klikke deg inn på våre kampanjenettside. Det er ikke et mål for Dyrebeskyttelsen Norge å «sverte» konkrete enkeltpersoner. Stevningen er lagt ut i en anonymisert versjon, slik at oppdretterne ikke blir identifisert.

Les hele stevningen

Signer vårt opprop mot uetisk avl

Les mer om søksmålet og vår kampanje mot uetisk avl                    

Støtt vårt arbeid – bli medlem!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel