Skip to main content
Nyheter

Ber om etisk merking på kjøtt fra dyr slaktet uten bedøvelse

Av 11. juli 2019mai 4th, 2023Ingen kommentarer
Slaktet storfe i slakteri. Foto: Pixabay.

Dyrebeskyttelsen Norge ber nå Forbrukerrådet om å komme på banen for å innføre merking av importert kjøtt og kjøttprodukter som inneholder kjøtt fra dyr som ikke er bedøvet før slakt.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
T idligere i år kunngjorde EU-domstolen at halalkjøtt ikke lengre kan merkes som økologisk, hvis slakt av dyret har forekommet uten bedøvelse. Nå etterlyser Dyrebeskyttelsen Norge tydelig merking av importert kjøtt slaktet uten bedøvelse. I Norge er det ulovlig å slakte dyr uten å bedøve det først, men det er lov å importere slike kjøttprodukter til landet. På slike matvarer bør det presiseres helt tydelig at; dyret er slaktet uten bedøvelse, slik at forbrukeren får nødvendig informasjon til å ta rett valg.
– Forbrukeren må kunne få lov til å velge dyr som er bedøvet før slakt. De fleste forstår at det er uakseptabelt å skjære over strupen på dyr uten bedøvelse. Blodtilførselen til hjernen kommer både fra strupen og fra blodårer i ryggsøylen og dyret bevarer sin bevissthet i flere minutter etter at blodårene i strupen er skåret over. Før den dør opplever dyret frykt, smerte og lukten av blod. I mange kulturer er det også vanlig å henge dyrene opp ned i forbindelse med denne slakteformen, forklarer daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Lovpålagt med bedøvelse siden 1929

Dyrebeskyttelsen Norge jobbet for et forbud mot slakt uten bedøvelse allerede på 1800-tallet, og var en viktig bidragsyter til at loven om avliving av husdyr med påbud om bedøvelse kom på plass i 1929.
Selv om denne loven fortsatt er gjeldende, er det imidlertid tillatt å importere kjøtt til Norge fra land hvor dette ikke er pålagt. Merking av slikt kjøtt vil gjøre det mulig for forbrukeren å kunne vite om dyret har vært bedøvet før avliving.
– Vi kan ikke lenger akseptere utdaterte slaktemetoder og forbrukeren bør ha krav på å få tilstrekkelig kunnskap om produktet de kjøper, slik at de kan velge å kjøpe kjøtt fra dyr man med sikkerhet vet at har blitt bedøvet før slakt. At dyrene blir bedøvet før slakt er en viktig etisk prinsippsak og for mange er det helt avgjørende for hvorvidt man kan spise kjøtt i det hele tatt, forteller Roaldset.

Ønsker et forbud mot import

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker et forbud mot å importere slikt kjøtt inn til Norge, og at slike kjøttvarer må være tydelig merket på en måte forbrukeren forstår, inntil et forbud kommer på plass.
– Vi ser at vi fortsatt må kjempe for at dyrevelferden skal ivaretas på slakteriene og vi vet at det selges kjøtt i Norge som er slaktet med uakseptable metoder.  Dette kjøttet kan være kamuflert i ferdigproduserte matvarer og være umulig å identifisere selv for beviste forbrukere, sier Roaldset.
Islamsk Råd Norge (IRN) har i lang tid akseptert at kjøtt fra dyr som har blitt bedøvet før slakt anses som halal. I Norge utføres halalslakt etter norske regler, sammen med en takknemlighetsbønn.
IRN hadde lenge en avtale om sertifisering av kjøtt slaktet etter norsk lov på norske slakterier. Nortura sa imidlertid opp avtalen om sertifiseringen med IRN i 2017 og Dyrebeskyttelsen Norge frykter nå at resultatet blir økt import av denne type kjøtt. I dag kan halalslaktet kjøtt importert fra utlandet selges til uvitende forbrukere, det kan kamufleres i ferdigprodukter og selges som restaurantkjøtt, helt uten krav til merking. Dette er å føre forbrukeren bak lyset.
Kontakt: 
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge
+47 47 45 88 44 / Aashild@dyrebeskyttelsen.no                    

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel