Skip to main content
Ukategorisert

Dreper måker fordi de er irriterende

Av 26. mai 2017april 7th, 202111 kommentarer
Måke på biltakt

Dyrebeskyttelsen Norge ser med bekymring på alle meldingene om måker som blir drept og egg som knuses nå i hekkesesongen. Dette er straffbart og direkte respektløst overfor dyrelivet.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide.
H ekkesesongen for måkene er i gang over store deler av landet. Selv om man nå skal vise aktsomhet overfor dyr som yngler og hekker i denne perioden, får ikke måkene hekke i fred.

Kjører på måker og knuser egg

Den siste tiden har Dyrebeskyttelsen Norge og organisasjonens lokalavdelinger fått urovekkende mange henvendelser om måker som drepes. Unnskyldningene for dette er mange, som fuglebæsj på biler, måkeskrik i nærheten av bopel, eller at noen rett og slett ikke liker denne fuglen.

Noen er mer kreative enn andre, som å utgjøre en fare for seg selv og andre i trafikkbildet ved å sikte inn på måker i veien med bilen og meie de ned. I Tromsø går det sport i å ødelegge egg og slå i hjel måkeunger med spader. Andre steder kommer det meldinger om at noen går så langt som å ta frem skytevåpenet for å gjøre kort prosess på fuglene, eller at de setter opp ulovlig fuglesperrer som spidder fuglene og lar de dø en langsom og smertefull død.

Bryter med lovverket

Å gå på hevntokt mot måker er straffbart.

Ifølge Naturmangfoldloven § 15 skal man ikke påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. Nå på forsommeren er vilt og deres bo, hi og reir fredet for å sikre neste generasjon med avkom. Dyrevelferdsloven gir også klare instrukser på at man skal respektere dyrelivet og beskytte mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Det er kun tillatt å ta ut vilt i denne perioden etter tillatelse fra kommunen. Det skal foreligge tungtveiende årsaker i forbindelse med skadebekjempelse for at det oppfyller skadefellingsforskriftens krav til tillatelse.

En hekkende krykkje på Hornøya, Nord-Norge. Foto: Wikimedia Commons/Hanno.

Forlenger hekkesesongen

Ved å forstyrre fuglene midt i hekkingen, vil konsekvensen bli at måkene får en lengre hekkesesong. Martin Eggen, naturvernrådgiver ved Norsk Ornitologisk Forening anbefaler å la måkene få hekke i fred.

– Dersom man begynner å styre for mye med måsene, så prøver de på nytt og på nytt, og så forlenges sesongen. Om man ikke ønsker dem for lenge rundt seg, vil jeg anbefale å følge lovverket og la måsene få fred, sier Eggen til NRK.

Å flytte på reir vil også være et brudd på Naturmangfoldslovens § 15. Ønsker man å unngå reir på tak og rundt boområdet, kan man heller prøve forebyggende tiltak i forkant av neste års hekkesesong. Dette kan blant annet være å dekke til potensielle hekkeplasser, eller sette opp synlige tråder over møne, som gjør det lite tiltalende for fuglene å bruke stedet. Man skal påse at trådene ikke utgjør en fare for fuglene ved at de kan sette seg fast. Skal du installere en fuglesperre, har du kun lov til å bruke sperrer som ikke skader fuglene.

Truet art

Selv om man skulle tro at bestanden av måker øker fordi de observeres stadig mer i tettbygde strøk, er virkeligheten imidlertid en annen.

Ifølge Økokrim sitt tidsskrift for miljøkriminalitet «Miljøkrim», er flere av måkeartene i Norge truet som følge av negativ bestandsutvikling. Dette inkluderer hettemåke, fiskemåke og krykkje. Grunnet dårlig næringstilgang ved kysten, vil kystfugl trekke innover i landet og nærmere oss mennesker for å finne føde. Ved oppdatering av de jakt- og fangstidene, 1. april 2018, ble tidligere jaktbare måkearter fredet. Det betyr at det ikke er lov å jakte på noen av måkeartene i Norge.

Vis respekt for dyrelivet og er du så heldig (eller uheldig) at du har fått et måkerede på tomten din, la det være i fred.

Join the discussion 11 kommentarer

 • Veronica sier:

  Jeg har alltid latt måker, egg og rede være – men nå har de blitt såpass gale at de flyr etter husdyr. Her i borettslaget jeg bor nå har jeg ikke sett ett eneste tegn til rede eller unger, men likevel flyr de i flokker for å fange kattene mine. Noe må da gå an å gjøre med dette når verken slanger eller fugledrager fungerer for å få de bort? På tanke på hvor mye sykdom og dritt de bærer på seg, så er det en skam at de skal få lov til å bosette seg hvor mange mennesker ferdes og ønsker fred!

  • Sele sier:

   håper du har endret mening med åra! Syns det du sier er veldig egoistisk med tanken på hva som har blitt skrevet. måker kommer ikke for å plage mennesker med vilje, dyr er ikke som mennesker, de plager ikke for gøy, de skal bare overleve og som du du leste så blir det bare færre og færre måker i norge, ta hensyn og kattene dine klarer seg!

 • Owen sier:

  Her hvor jeg bor er måkene et virkelig og reelt problem. De holder beboerne våkne om natta med skrik og bråk, all annen virksomhet som produserte tilsvarende bråk ville umiddelbart blitt stoppet av myndighetene. Uteområdene er utilgjengelige i deler av juli og august pga måkeungene som blir beskyttet av foreldrene. Bilene på p-plassen blir tilgriset med avføring som ødelegger lakken. Vinduer er det ikke vits i å vaske da de blir tilgriset neste dag.
  Beboerne får sin livskvalitet kraftig redusert pga måker om ikke hører til her. Småfuglbestanden er nærmest radert ut også.

 • clinton sier:

  Hei, jeg heter Clinton Barkley, og jeg har engang hørt om dette tomme ATM-kortet, og jeg har aldri betalt noen interesse for det på grunn av mine tvil. Inntil en dag oppdaget jeg en hacking fyr kalt MAX. Jeg spurte om det tomme ATM-kortet. De fortalte meg at det er et kort programmert for tilfeldige penger trekker seg uten å bli lagt merke til og kan også brukes til gratis online kjøp av noe slag. Dette var sjokkerende, og jeg hadde fortsatt tvil. Så jeg prøvde det og ba om vilkårene og betingelsene. Fire dager senere mottok jeg kortet mitt og prøvde med nærmeste minibank i nærheten av meg, til min største overraskelse. Det virket som magi. Jeg var i stand til å trekke opp til $ 3000. Jeg følte meg bare at dette kan hjelpe de av oss som har behov for finansiell stabilitet. tomt minibank har virkelig forandret livet mitt. Hvis du vil kontakte dem, her er e-postadressen (atmcardservice43 @ gmail. com) Og jeg tror de vil også endre livet ditt.

 • Andreas sier:

  jeg mener måke bør ha rettigheter hær i Norge fordi eter loven har ALLE LOV til og leve

  • Karl-Gunnar Berntsen sier:

   Så lenge de ikke forstyrrer så voldsomt. Når de begynner å angripe barn på barneskolen, som de gjør i nærheten av hvor jeg bor, da synes jeg det har gått litt langt..

   • Sara sier:

    Her hvor jeg bor er EE skikkelig gale og jeg er faktisk redd for å gå ut av huset mellom juli og august fordi jeg hadde en episode med en måkemamma som trodde jeg skulle drepe ungen som hun hadde lagt fra seg ved en Stein men seff skulle jeg ikke det men hu fløy mot meg i full fart og jeg løp som bare det Så da kan dere vel skjønne hvor langt det går men vi har satt opp kråker ved blokkene så ingen av de legger egg der noe mer men de flyr rundt som gale allikevel

  • Ole sier:

   Loverket er ikke til for meg og deg.

  • Snorre sier:

   Har bodd på Sandaker i Oslo like ved det store senteret uten å få sove ordentlig en eneste natt (måtte flytte). Bor på Nardo i Trondheim nå og måker er et like stort problem (nesten) som i Oslo. Og begge områdene ligger kilometervis fra vannet. Tyder dette på overpopulasjon? Hvorfor reduserer vi ikke bestanden? Hvorfor har måkene større rettigheter enn alt annet som puster å lever? Håper måkene inntar nabolaget til hele dyrebeskyttelsen Norge, kan dere kjenne på konstant måkeskrik dere også.

 • Atli Mars sier:

  Bør ikkje måkene følge kardemommeloven også?

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel