Skip to main content
search
0

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Vi krever at beslutningstakerne endrer dagens lovverk og forbyr bruk av fyrverkeri i privat regi. Signer vår underskriftskampanje og hjelp oss med å få på plass et forbud mot fyrverkeri.

Ved hvert årsskifte oppleves det lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri. Over 40 organisasjoner, fagpersoner og politiske partier oppfordrer nå Justis- og beredskapsdepartementet til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.

Teksten fortsetter under oppropet

Signer vårt opprop for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Så langt har vi samlet inn

27794 underskrifter

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Del dette innlegget med dine venner:

     

Skader

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.

Forbudet mot bruk av styringspinner som kom på plass i 2009, har ført til færre skader, men det er fortsatt altfor mange mennesker som får øye-, ansikts-, hånd- og brannskader som følge av fyrverkeri. Ifølge overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, får i gjennomsnitt 16 personer alvorlige øyeskader av nyttårsfeiringen.

Dyr på rømmen

Det er ikke bare mennesker som utsettes for skader ved bruk av fyrverkeri. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020, døde en hest som følge av skadene den pådro seg da den ble skremt av fyrverkeri, i tillegg til en drektig ku i Arneberg som døde som følge av stress. Det finnes nok mange tilsvarende historier, men dessverre føres det ikke noe register over dyr som blir skadet på grunn av fyrverkeri

En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.

Hundegruppen Rømlingen jobber med å spore opp hunder som har kommet på avveie. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020/2021, endte 45 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri. Flere av disse har per i dag ikke blitt funnet. I tillegg til hunder på rømmen, er det også svært mange andre familiedyr, som kanin og katt som sliter med smellene fra fyrverkeri. Meldinger om katter på rømmen første nyttårsdag er også svært vanlig. Det er sannsynlig at mange dyr opplever dødsangst når de utsettes for fyrverkeri. Selv med omfattende tiltak fra dyreeiers side for å verne om dyrene sine i forbindelse med nyttårsfeiringen, er det ikke mulig å skjerme ville dyr fra smellene fra fyrverkeri. Det har vært lite forskning på ville dyr og fyrverkeri i Norge, men en større studie fra Tyskland viser til tilfeller av fugleflokker på så mye som 5000 individer som har dødd etter å ha blitt eksponert for fyrverkeri.

Felles oppfordring til alternativ feiring

I forkant av nyttårsfeiringen 2021/2022, har over 40 organisasjoner, fagpersoner og politiske partier stilt seg bak en felles oppfordring om å be den nye regjeringen om å innføre forbud mot privat bruk av fyrverkeri. I tillegg ber vi om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember. Slik vi ser det kan enhver kommune fritt begrense eller forby fyrverkeri.

Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel