Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Dyrebeskyttelsen Norge krever at beslutningstakerne endrer dagens lovverk og forbyr bruk av fyrverkeri i privat regi. Signer vår underskriftskampanje og hjelp oss med å få på plass et forbud mot fyrverkeri.

Ved hvert årsskifte oppleves det lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer Justis- og beredskapsdepartementet til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.

Teksten fortsetter under oppropet

Signer vårt opprop for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Så langt har vi samlet inn

10602 underskrifter

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Del dette innlegget med dine venner:

   

Skader

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.

Forbudet mot bruk av styringspinner som kom på plass i 2009, har ført til færre skader, men det er fortsatt altfor mange mennesker som får øye-, ansikts-, hånd- og brannskader som følge av fyrverkeri. Ifølge overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, får i gjennomsnitt 16 personer alvorlige øyeskader av nyttårsfeiringen.

Dyr på rømmen

Det er ikke bare mennesker som utsettes for skader ved bruk av fyrverkeri. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020, døde en hest som følge av skadene den pådro seg da den ble skremt av fyrverkeri, i tillegg til en drektig ku i Arneberg som døde som følge av stress. Det finnes nok mange tilsvarende historier, men dessverre føres det ikke noe register over dyr som blir skadet på grunn av fyrverkeri

En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.

Hundegruppen Rømlingen jobber med å spore opp hunder som har kommet på avveie. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020/2021, endte 45 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri. Flere av disse har per i dag ikke blitt funnet. I tillegg til hunder på rømmen, er det også svært mange andre familiedyr, som kanin og katt som sliter med smellene fra fyrverkeri. Meldinger om katter på rømmen første nyttårsdag er også svært vanlig. Det er sannsynlig at mange dyr opplever dødsangst når de utsettes for fyrverkeri. Selv med omfattende tiltak fra dyreeiers side for å verne om dyrene sine i forbindelse med nyttårsfeiringen, er det ikke mulig å skjerme ville dyr fra smellene fra fyrverkeri. Det har vært rapportert om flere tilfeller av fugler og vilt som har avkommet med døden som følge av fyrverkeri, deriblant disse småfuglene.

Oppfordrer til alternativ feiring

Dyrebeskyttelsen Norge ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember. Slik vi ser det kan enhver kommune fritt begrense eller forby fyrverkeri.

Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.

Har du et dyr som reagerer på fyrverkeri? Les våre tips og råd til dyr og fyrverkeri her. Vi ønsker å høre fra deg! Vet du om dyr som har blitt skadet under årets nyttårsfeiring? Send bilder og historier til oss på post@dyrebeskyttelsen.no

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

du kan bidra

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

signer vårt opprop

Ikke medlem i Dyrebeskyttelsen Norge?

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 28 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse.

Med flere tusen medlemmer i ryggen taler vi dyrenes sak overfor publikum, myndigheter og media. Vi sprer nye tanker der man ikke lenger ser verdien av et dyrs liv. Vi griper inn der dyr blir utsatt for urett.

Støtt oss!

Støtter du arbeidet vårt hjelper du hjemløse dyr samtidig som du støtter kampen for bedre rettsvern for dyr og et mer dyrevennlig lovverk.

Gi en gaveBli medlem