Skip to main content
search
0
Veterinærens hjørne

Bygge et sikkerhetsnett

Av 27. november 2024Ingen kommentarer

FOREBYGGENDE: Dyrebeskyttelsen Norge er kanskje mest kjent for å redde hjemløse dyr og finne nye familier til dem. Men vi jobber også «oppstrøms», for å stoppe dyr fra å bli hjemløse i utgangspunktet, skriver organisasjonsveterinær Lily Auliff. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock

Ved å ta godt vare på og behandle familiedyrene våre med respekt og kjærlighet, forhindrer vi hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge jobber kontinuerlig med å utdanne publikum om ansvarlig dyrehold.

Organisasjonsveterinær Lillian Auliff

«Det kommer et punkt hvor vi må slutte å bare trekke folk ut av elven. Vi må gå oppstrøms og finne ut hvorfor de faller inn» (Desmond Tutu)

Dyrebeskyttelsen Norge er kanskje mest kjent for å redde hjemløse dyr og finne nye familier til dem. Men vi jobber også «oppstrøms», for å stoppe dyr fra å bli hjemløse i utgangspunktet.

Selv om vi noen ganger kaller hjemløse katter for «ville» finnes det ingen ville katter i Norge (bortsett fra gauper, men vi omplasserer ikke så mange av dem). Alle hjemløse katter stammer fra våre eide katter. Å bygge et sikkerhetsnett rundt eide familiedyr betyr å sørge for at de blir tatt godt vare på og behandlet med respekt og kjærlighet. Dette holder dem i hjemmene sine, og forhindrer uønsket avkom, som igjen forhindrer hjemløshet.

Ansvarlig dyrehold

Dyrebeskyttelsen Norge (DN) jobber kontinuerlig med å utdanne publikum om ansvarlig dyrehold. Våre nettsider, brosjyrer – og spesielt våre lokale frivillige – minner folk om å holde kattene sine inne til de er kastrert og ID-merket, og gamle nok til å finne veien hjem (rundt ettårsalder).

Den 17. oktober feiret DN sin 165-årsdag, og mange våre frivillige var synlige i sitt lokalmiljø. De bemannet stands på kjøpesentre og holdt åpne hus, og ga råd om hvordan vi best kan ta vare på våre firbeinte venner.

Kastrering og ID-merking

DNs lokalavdelinger kastrerer selvsagt alle katter de adopterer ut, men noen tar det et steg videre. Da DN Sogn og Fjordane fikk en betydelig arv, bestemte de seg for å bruke den på kastrering av eide katter. De prioriterer eiere som ellers kanskje ikke hadde gjort det. Så langt har nærmere 200 katter blitt kastrert under kampanjen.

Hvis alle katter var ID-merket med en mikrochip i nakken, ville man ikke hatt hjemløse katter. I tillegg til å chippe alle dyr som kommer gjennom DN, oppfordrer vi publikum til å gjøre det samme. DN kjemper også for lovpålagt ID-merking av katt.

Veterinærhjelp til vanskeligstilte

Veterinærtjenester koster mye, og kan tvinge folk til å gi bort, eller til og med forlate familiedyrene sine. Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge i Oslo er et gratis veterinærtilbud for dyr av vanskeligstilte eiere, og gir ellers velstelte dyr behandlingen de trenger, så de kan forbli i hjemmene sine.

Flere av våre lokalavdelinger dekker også veterinærutgifter for familier i nød.

Mange rause bedrifter donerer mat til familiedyr og overskuddsvarer til DN. Det vi ikke kan bruke til dyrene mens de er hos DN, deler vi videre til dem som ikke har råd til å gi det som familiedyret trenger.

Den ene sekken med kattemat kan være det en familie trenger for å kunne beholde «Pus».

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel