Skip to main content
search
0
Veterinærens hjørne

Hva er Shelter Medicine?

Av 18. november 2022november 1st, 2023Ingen kommentarer

Lily Auliff er Dyrebeskyttelsen Norges organisasjonsveterinær. Hun skal bistå organisasjonen og våre lokalavdelinger, blant annet i Shelter Medicine, og vil i hver artikkel diskutere et nytt tema i dette viktige fagfeltet for dere lesere.

Shelter Medicine er et fagområde innenfor veterinærmedisin, som er dedikert til omsorg, behandling og omplassering av hjemløse dyr.

Det er et etablert – og raskt utviklende – felt basert på forskning og praktisk erfaring fra fagfolk over hele verden.

Selv om dette fagfeltet ikke er tilgjengelig ved veterinærutdanningen i Norge, er Shelter Medicine en anerkjent veterinærspesialisering, på like linje med kirurgi eller indremedisin. Det er også mulig å få en mastergrad i Shelter Medicine, noe jeg er nesten ferdig med.

Shelter Medicine integrerer individuell dyrehelse med behovene til hele populasjonen. Det kombinerer tradisjonell smådyrmedisin, som fokuserer på det enkelte individuelle familiedyrets behov, og flokkhelseprinsipper fra produksjonsdyrmedisin, som prioriterer helse og velferd til gruppen som helhet.

Den raske utviklingen innen fagfeltet har gitt oss internasjonalt aksepterte prinsipper og retningslinjer for hvordan man best kan gi omsorg for hjemløse dyr, og flytte dem effektivt inn i deres «for-alltid-hjem». Disse standardene og prinsippene kan brukes både hos organisasjoner som har fysiske hjelpesentre, og hos de som kun er basert på fosterhjem.

Emnene som Shelter Medicine dekker er mangfoldige: ledelse, utvikling av protokoller, opplæring av ansatte og frivillige, dokumentasjon, inntaksprosedyrer, oppstalling, kontroll av smittsomme sykdommer, forebyggende helsearbeid, atferdshelse og mer.

Hvordan kan du som leser denne teksten lære mer om dette viktige temaet?

Dyrebeskyttelsen Norge lanserer snart første trinn av vår nye opplæringsplattform, og her vil det blant annet være flere moduler om Shelter Medicine. Disse er ment å hjelpe lokalavdelinger til å profesjonalisere og effektivisere arbeidet sitt, samtidig som vi opprettholder optimal dyrehelse og dyrevelferd. Som organisasjonsveterinær, er jeg tilgjengelig for å veilede lokalavdelingene med å hjelpe dere til å anvende Shelter Medicine på en måte som fungerer for den enkelte lokalavdeling.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel