Skip to main content
search
0
Nyheter

Bondens helse pÄvirker dyrenes velferd

FarmMERGE

FORSKERTRIO: Doktorgradsstipendiat Jonil Tau Sperstad (t.v.), prosjektleder Magnhild Oust Torske og forsker Natalie Steen, som forsvarte doktorgraden sin i desember 2024. FOTO: Thomas Jergel/Camerat

VeterinÊr Magnhild Oust Torske mener det er behov for ordninger som sikrer bondens fysiske og psykiske helse. For nÄr bonden selv oppgir dÄrligere helse, gÄr det utover dyrenes velferd, viser undersÞkelser fra FarmMERGE-prosjektet.

– Hvis bonden oppga at de ikke hadde det bra, gikk dyrehelsen og/eller dyrevelferden i besetningen nedover i de to Ă„rene som fulgte. Det var ikke nĂždvendigvis slik at det gikk under grensen for hva som er akseptabel dyrevelferd, men det gikk nedover i forhold til nivĂ„et dyreholdet var pĂ„ tidligere, sier prosjektleder Magnhild Oust Torske, fĂžrsteamanuensis ved fakultet for biovitenskap og akvakultur, Nord Universitet, til Dyrenes Forsvarer.

Prosjektet FarmMERGE undersĂžker sammenhengen mellom bondens helse og arbeidsmiljĂž, og hvordan husdyrene deres har det – bĂ„de helse og velferd, i tillegg til hvordan bĂžnders helse og arbeidsmiljĂž er sammenliknet med andre yrkesgrupper. Datagrunnlaget er HUNT4 (HelseundersĂžkelsen i TrĂžndelag, 2017-2019) og data fra landbrukets egne databaser.

I studien var det rundt 24.000 informanter i alderen 19-76 Är, derav rundt 1200 bÞnder. Av disse var det mulig Ä identifisere gÄrdene til over 700 HUNT4-bÞnder. FarmMERGE har fulgt bÞndene og gÄrdene deres i en periode pÄ to Är etter HUNT4. Det er her snakk om helt vanlige gÄrder, det er ikke gÄrder som er valgt ut fordi det er kjente problemer med dyrevelferd, forsikrer Torske.

Stort personlig ansvar

Det er en sammenheng mellom bondens helse og dyrenes helse og velferd, ifÞlge FarmMERGE som startet i 2021 og pÄgÄr ut 2025. BÞnder med dÄrlig selvrapportert helse eller livskvalitet hadde dÄrligere kontroll pÄ jurhelsen hos kuene, det var mer halebiting hos grisene, storfe som gikk til slakt var mer skitne, og det var en Þkning av lungebetennelse og leddbetennelser i besetningen.

Men melkeproduksjonen gikk ikke ned.

FarmMERGE kan derimot ikke si noe om Ärsaken til denne sammenhengen, men vi spÞr likevel: hvorfor har ikke bonden det bra?

– Livet skjer som for alle oss andre. Det kan ha vĂŠrt samlivsbrudd, helseutfordringer eller Ăžkonomiske problemer, men det som er spesielt for bĂžnder er at de sitter pĂ„ et stort personlig ansvar for mange dyr. Det er ikke alltid slik at familiemedlemmer er involvert i gĂ„rdsdriften. Blir bonden syk, er det ikke bare Ă„ fĂ„ inn en fast vikar. Man fĂ„r kanskje en avlĂžser, men ofte mĂ„ bonden likevel jobbe en del, svarer Torske.

– Det er ikke sĂ„ lett Ă„ sykmelde seg?

– Selv om du fĂ„r inn avlĂžser kan det hende du mĂ„ jobbe likevel. Mange bĂžnder jobber lange uker, 50-60 timer eller mer. Det kan bli krevende.

FarmMERGE har funnet ut at bÞnder hadde en dÄrligere helse enn arbeidstakere i ledende stillinger eller som hadde jobber som krevde hÞyere utdannelse. BÞnder hadde ogsÄ pÄ noen omrÄder dÄrligere selvrapportert helse enn faglÊrte personer i praktiske yrker, som hÄndverkere. Spesielt gjaldt dette arbeidsrelaterte luftveislidelser.

UnngÄ skyld og skam

– Hva Ăžnsker dere Ă„ oppnĂ„ med prosjektet?

– Dette er et budskap om at bĂžndene har en viktig jobb; de produserer maten vĂ„r og de har et stort ansvar. Vi har vist at det er en sammenheng mellom bondens helse og dyrenes velferd, svarer hun.

LÞsningene ligger pÄ systemnivÄ, mener hun, og peker pÄ:

  • Bedre ordninger for sykefravĂŠr
  • Bedre helsetjenester. Man vet at det er lettere Ă„ snakke med fastlegen sin nĂ„r man har samme fastlege i en lengre periode. Fastlegemangel i distriktene er fortsatt en utfordring
  • Gode sosiale mĂžteplasser for bĂžnder, og her er det store forskjeller mellom distrikter, men generelt er det fĂŠrre bĂžnder som har kollegaer rundt seg

Hva kan vi gjĂžre for Ă„ stĂžtte bĂžndene? Hva kan vi ha gjĂžre for Ă„ plukke opp problemer i dyrehold tidligere? Hvilke risikofaktorer handler det om? spĂžr Torske retorisk.

– Det skal vĂŠre mulig Ă„ ta ut ferie, og det skal vĂŠre mulig Ă„ fĂ„ barn. Noen skal kunne hjelpe deg nĂ„r du blir syk. Hvis du sliter, mĂ„ du bli plukket opp tidlig. For det kan fort bli en «skyld og skam»-diskusjon, og derfor mĂ„ vi tenke pĂ„ hvordan vi kan forebygge og stĂžtte bĂžndene. Her har samfunnet et ansvar, understreker hun, og poengterer:

– Tar vi bedre vare pĂ„ bonden, gĂ„r det bedre med dyrene!

Les mer om FarmMERGE

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til Ă„ benytte andre tilbud. Derfor er vi nĂždt til Ă„ stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinĂŠr, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring pĂ„ sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. StĂ„r du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad rĂžntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfĂžrer ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. SpĂžr om du er usikker.
  • Vi anbefaler Ă„rlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfĂžlging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker pÄ om du oppfyller kriteriene, Þnsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imÞtekommende og hyggelige, og Þnsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, sÄ vil vi svare deg sÄ fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespĂžrsel