Skip to main content
search
0
 

#sunnhund

Hjelp oss å redde hundene – mye av dagens avl er dyremishandling

Mange hunder lever smertefulle liv. De avles med arvelige, alvorlige sykdommer for å sikre et bestemt raseutseende.
Dyrebeskyttelsen Norge kjemper for at hunder skal avles friske, framfor å vektlegge utseende. Støtt oss i kampen for sunne hunder!

– Alle hunder fortjener et friskt og godt liv. Dagens avl foregår systematisk og organisert, og for enkelte raser strider avlen imot dyrevelferdsloven. Hundeavlen er basert på utseende og ikke helse. Derfor lider mange av hundene av fysiske smerter og sykdommer, eller har psykiske plager som aggresjon eller angst. Vi jobber for å endre måten man avler hunder på slik at de kan leve friske og smertefrie liv, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge. Vi går nå rettens vei for å redde hundene og skape bærekraftig hundeavl.

Arvelige sykdommer

Dyrebeskyttelsen Norge arbeider for at avlsmetodene skal endres, fordi flere hunderaser har ekstreme helseplager. Vi mener dette rammer spesielt engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel. Cavalieren sliter med arvelige sykdommer som hodepine og hjertesvikt. Det er påvist hele 25 ulike arvelige lidelser for denne rasen. Cirka 70 % av bulldoggene er for syke til å føde selv, og må ha keisersnitt. Mange sliter med å få sove og har mage/tarm-problemer. Å være født med kort snute betyr at hundene mangler plass til luftveiene og andre viktige organer i hoderegionen. Engelsk bulldogg lider av et syndrom som heter BOAS fordi de har kort snute og for lite plass til luftveiene sine. Disse hundene lider også ofte av hudfoldsinfeksjon, øyeproblemer, pusteproblemer, oppkast, feilstilte tenner, og de sliter ofte med å stelle seg.  Dyrebeskyttelse Norge har valgt å ta denne saken til retten for å stoppe dyremishandlingen.

Enkel løsning: endre avlsmetoden

Vi er glade i hudene våre, og vil ikke at de skal ha det vondt. Dessverre lider mange av hundene i dag av arvelige sykdommer som det kan være vanskelig for oss mennesker å se. Hvis hundene våre skal ha gode liv, må de ha god helse og godt lynne. For å få til det må man endre måten man avler hund. Det er fullt mulig å få dette til, sier Roaldset.

Hun får støtte av professor i husdyravl og genetikk, Odd Vangen.

-Det var stor suksess for andre raser, slik som lundehunden og harehunden, da de ble krysset med andre raser for å hindre innavl. De avles nå med hovedformål å ha god helse, framfor å bevare et visst utseende. Hvis vi skal drive en bærekraftig og sunn hundeavl, så må vi huske på at det ikke bare er utseendet som teller. Det er fem egenskaper som skal ivaretas ved avl; uteseende, helse, bruksegenskaper, mentalitet/atferd og fruktbarhet. Vi må sørge for å avle på alle disse fem egenskapene og ikke overfokusere på utseendet, mener Odd Vangen.

– Hunden er menneskets beste venn. Vi må også være hundens beste venn, oppfordrer Vangen.

-Hunden min har store, kroniske smerter

Irina Victoria Thoresen klapper den franske bulldogen Bloom (5) hjemme i Oslo.

– Bloom er så snill. Han er tillitsfull, glad i barn, sosial og tålmodig. Bloom er min beste venn; en skikkelig selskapshund som hele familien elsker. Jeg var ikke klar over alle helseplagene denne rasen sliter med da jeg kjøpte han. Oppdretteren fortalte ingen ting om det. Jeg blir så lei meg når jeg ser at Bloom har det vondt. Det skjer ofte. Bloom sliter med pusten, har mye allergi, øyekatarr, har vondt i ryggen og har hatt prolaps, sår på potene og han får ikke puste når det er for varmt. Nå på sommeren kan han ikke gå ut på dagtid og han kan ikke bli med på flyreise, forteller Irina.

Redd han skal dø

Hun gjør sitt aller beste for at Bloom skal ha minst mulig plager. Han er allergisk mot en rekke matvarer og mot husstøvmidd, og Irina tilrettelegger med spesialfôr, alltid støvfri leilighet og spesialseng. Bloom har spesialshampo og får daglig stell og vask av hudfolder. Irina følger alle rådene fra veterinærene. Hun har vært hos veterinærer utallige ganger og bruker en formue på Blooms helseproblemer og dyre allergimedisiner.
– Det er forferdelig å se på når han har det vondt. Jeg prøver å unngå alt som kan gi han smerter eller lidelser. Jeg vasker han nøye med våtservietter etter hver eneste luftetur, ellers får han store utslett og smerter. Det er så skummelt med pusteproblemene hans. Jeg er så redd han skal dø av kvelning i sommervarmen, slik mange av disse rasehundene gjør, sier Irina.

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, er utdannet veterinær. Hun gir Irina skryt for god pleie av hunden.
-Dessverre er dette helt vanlige plager for denne rasen. Det er ikke akseptabelt at Bloom og andre hunder avles til et liv med smerter og helseplager fordi noen mennesker vektlegger hunders utseende mer enn helse. Dette må vi gjøre noe med. Bli med og støtt vår kampanje #sunnhund!

Støtt vår kamp for bedre hundehelse!

Dyrebeskyttelsen Norge arbeider for at det skal bli mer fokus på helse enn utseende, når man avler hunder.
Vi ønsker at alle hunder skal leve gode liv uten smerte og sykdom og tar derfor hundeavlsaken til retten.

Støtt vårt arbeid for friske hunder her.

Støtt oss

Støtt oss

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel