Kanin
Rasekaniner avles ofte med et spesielt utseende som målsetning. Det kan være både pelsmønstre, øreform eller størrelsen på kaninen. Som for hund og katt, får også rasekaninene problemer som en følge av dette.
Vi ser i dag mange uheldige rasestandarder hos kanin, som gjør dem attraktive på utstilling, men som også fører til helseplager. Det er viktig å huske på at kaniner er byttedyr og skjuler derfor smerte meget godt.
Kaniner skal ha lang snute, ører som står opp, kort pels og et synsfelt som går både opp, ned, bakover og til siden.
Kaniner med hengeører
Det er flere problemer som oppstår når en kanin er avlet frem med hengeører. Ørene kan begrense både synsfeltet og hørselen til kaninen. Kaniner gjør også mye av sin kommunikasjon via ørebevegelser. Som byttedyr er de svært avhengig av både hørsel og syn. Når kaninene mister disse evnene kan de utvikle nervøsitet.
Grunnet trange øreganger og knekk på øret opplever kaniner med hengeører hyppige ørebetennelser. Dette er forbundet med store smerter og må behandles av veterinær. Det er heller ikke uvanlig at kaniner med hengeører mister hørselen.
Noen kaninraser har så lange ører at de når helt ned til bakken. Disse individene opplever å tråkke på sine egne ører, de klarer ikke å hoppe og de mister balansen.
Kaniner svetter ikke, men bruker ørene sine til varmeregulering. Den ekstra store overflaten på ørene til noen raser, som for eksempel english lop, gjør at de avgir for mye varme. På kalde dager kan dette føre til frostskader på både ører, hale og tær.
Raser med hengeører: English lop, fransk vedder, engelsk vedder, dvergvedder
Store kaninraser (kjemper)
Raser som har blitt avlet fram med en målsetning om å bli store, møter på ulike problemer som en konsekvens av denne avlen. Det er ekstra viktig å sørge for gode bevegelsesmuligheter og sunn vekt på kjempene, ettersom de er mer utsatt for både labbesår og gikt. Når leddene stivner, kan kaninene få problemer med intimhygienen sin.
Hjertelidelser er også mer vanlig hos kjempekaniner, hvor forstørret og svekket hjerte er den vanligste utfordringen.
Store raser: Belgisk kjempe
Unormal pels
Som for kaniner med hengeører, er også kaniner med unormal pels ofte plaget av å ha et begrenset synsfelt. For et byttedyr som kan bli angrepet både fra bakkeplan og fra lufta, er det svært utfordrende å ikke ha fullverdige sanser. Det bidrar til både stress og frykt, og mange kaniner utvikler nervøsitet som en følge av dette.
Når en kanin har lang pels, vil pelsen ofte tove (floke) seg sammen og skape problemer for kaninen. I tillegg til bevegelsesvansker, er både sår og infisert hud vanlige konsekvenser og alt dette er smertefullt for kaninen.
Hvis pelsen tover seg sammen rundt urinrør og analåpning vil kaninen ofte ha problemer med å holde seg rein. Både sår og urinskolding – hvor urinen som ikke vaskes bort etser og skaper pelstap og betennelsestilstander forekommer. På grunn av dette blir også kaninen mer utsatt for angrep fra fluelarver. Et fluelarveangrep kan være vanskelig å avverge og kan føre til død innen få timer.
Kaniner har et skjørt fordøyelsessystem. For kaniner med lang pels, vil mengden hår ned i fordøyelsessystemet være høyere enn hos andre dyr. Dette kan gi dem fordøyelsesplager.
Angorakaninen er nok den mest kjente rasen med tanke på pels. Pelsen til angorakaninen er ekstra utsatt for toving (floker), og noen ganger har de så mye pels at de har problemer med å bevege seg normalt. Angorakaniner har en pels som er mindre vannavstøtende enn hos andre kaniner, og den blir dermed gjennomvåt i fuktig vær og får ofte luftveisinfeksjoner som en følge av dette.
Også korthårede raser kan ha problemer. Labbesår grunnet pelsløse områder under labbene fører til smerte og infeksjoner. Behandles ikke dette kan det spres til underliggende bein og gi blodforgiftning.
Raser med unormal pels: Løvehode, angora (langhåret), rex (korthåret)
Korte snuter
En sunn kanin har lang snute med god plass til både luftveier og tenner. På grunn av avl på små hodeskaller møtes ikke fortennene i riktig posisjon på rasekaniner med korte snuter. Da slipes heller ikke tennene til kaninen og ettersom disse vokser kontinuerlig ender man opp med en ukontrollert tannvekst. De øvre tennene kan da lage hull i gommen, og de nedre tennene bøyer seg ut av munnen. Kaninen har smerter og vil etter hvert slutte å spise.
Tannproblemer sees også ofte hos små kaninraser. Tannproblemer er lettest å oppdage på fortennene, men det er ofte jekslene som er problematiske.
Både tette tårekanaler, luftveislidelser og pustebesvær er utfordringer som møter kaniner med korte snuter.
Raser med korte snuter: Hermelin, løvehode, dvervedder
Ref:
Veterinærinstituttet. Rapport 12-2017: Velferdsbehov hos kanin
Buseth.M.E. Den store kaninboka
Feil: Kontaktskjema ble ikke funnet.