Miljøpartiet de Grønne foreslår et nasjonalt forbud mot privat bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Dyrebeskyttelsen Norge stiller seg bak forslaget.
Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom 18:00 på nyttårsaften og 2:00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker mot fyrverkeri.
Dyrebeskyttelsen Norge mener fyrverkeri har negative konsekvenser for mennesker, dyr og miljø. Det er ingen gode grunner til å fortsette praksisen med fyrverkeri i privat regi.
Representantforslaget ble lagt frem av Une Bastholm, Lan Marie Nguyen Berg og Rasmus Hansson.
Øyeskader på mennesker
For nyttårsfeiringen 2023/2024 ble det rapportert inn 127 uønskede hendelser med fyrverkeri, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). 37 av disse var personskader, hvorav 10 øyeskader. Ifølge overlege ved øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, er det registrert cirka 250 alvorlige øyeskader de seneste 16 årene grunnet bruk av fyrverkeri.
Dyrebeskyttelsen Norge ser også med bekymring på ulempen fyrverkeri medfører for mennesker med traumer fra krig, vold eller andre traumatiske opplevelser, hvor høye smell kan være en stor påkjenning.
Drektige dyr dør
Det føres ikke noe register over dyr som skades eller dør på grunn av fyrverkeri, men Dyrebeskyttelsen Norge er kjent med de alvorlige konsekvenser fyrverkeri har for dyr. Dette gjelder hester som får panikk, skader seg og må avlives, drektige dyr som dør grunnet stresset med fyrverkeri, kalver som trampes i hjel av stressede dyreflokker.
I forbindelse med nyttårsfeiringen 2023/2024, ble det registrert 60 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri, ifølge hundegruppen Rømlingen. Flere av disse har per i dag ikke blitt funnet.
Truer miljøet
Forsøpling fra fyrverkeri truer også miljøet. Fyrverkeri inneholder både plast og tungmetaller, som henslengt gjør skade over tid. Søppel i naturen kan med tiden gå ned i grunnvannet som mikroplast, som utgjør en trussel for både dyr og mennesker.
Dyrebeskyttelsen Norge anmoder Justiskomiteen å se blant annet til Sverige, USA og Kina for gode alternativer til fyrverkeri. Fantastiske lysshow som sparer både mennesker, dyr og miljøet for unødige belastninger.
Mange ønsker et forbud
Ifølge Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), er 65 prosent av befolkningen helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften.
Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet aktivt for et forbud mot fyrverkeri i privat regi i flere år, og har deltatt i høringer og innspill hvor det er lagt frem forslag om innstramming eller forbud mot bruk av fyrverkeri. De siste årene har organisasjonen vært del av et felles opprop for forbud mot privat fyrverkeri, sammen med nærmere 40 andre organisasjoner, fagpersoner og bedrifter.
Oppropet er nå under en felles underskriftskampanje som hittil har samlet inn cirka 56 000 underskrifter siden julen 2022. I tillegg til Dyrebeskyttelsen Norge, står blant annet Den Norske Veterinærforening, Norges Miljøvernforbund, Blindeforbundet og Norsk Kennel Klub på listen over deltakerne i felles opprop.
Dyrebeskyttelsen Norge anser den totale samfunnsøkonomiske kostnaden å være svært stor. Disse kostnadene dekkes heller ikke av skadevolder.