Skip to main content
search
0
Nyheter

Oppfordrer til å kastrere katten og kaninen på «Black Friday»

Av 9. november 2023november 24th, 2023Ingen kommentarer
Bilde til Black Friday-kastreringskampanje 2021

For syvende året på rad, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge eiere, til å kastrere og ID-merke katter og kaniner, på den store kjøpedagen. Veterinærer og veterinærklinikker rundt om i landet er også med og deler dette budskapet. Slik kan vi forhindre hjemløshet og dumping av dyr, samtidig som vi bedrer dyrevelferden hos kattene og kaninene våre.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge.

Det er fullt mulig å få kontroll på problemet med hjemløse dyr. Det har vi gode eksempler på fra flere steder i landet. Det viktigste tiltaket er å kastrere og ID-merke alle kattemødre og kattunger nå i høst, før vi går inn i neste kattungesesong. Dessverre ser vi at kaninen segler opp på andreplass når det gjelder dumping. Kaniner skal også kastreres, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Har stor formeringsevne

Cirka 5500 hjemløse dyr får hjelp av Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger hvert år. Storparten av disse er katter og de er bortkomne, dumpet eller født av en allerede hjemløs kattemor. Umerkede katter er også svært vanskelig å gjenforene med eieren sin.

Katter har stor formeringsevne og får løpetid flere ganger i løpet av året. En ukastrert katt som får bevege seg utendørs, vil kunne gi opphav til tusenvis av uønskede kattunger. Mange av disse ender dessverre opp som hjemløse dyr, som må få hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge.

Ikke slipp ut en ukastrert katt

Høsten er det perfekte tidspunktet for å kastrere katten. Kattungene som har blitt født i løpet av sommeren er store nok for kastrering og når de nærmer seg ett år kan de begynne å bevege seg utendørs.

Når dagene blir lengre på nyåret, begynner gjerne den mest fruktbare perioden for kattene. Har du fått kastrert katten din før jul, forhindrer du dermed uønskede kull neste vår og sommer. Det er en myte at hunkatten bør ha et kull før den kastreres, så Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler å kastrere katter fra 4 måneders alder. ID-merking bør gjøres allerede når kattungene forlater moren sin.

Veterinærer og klinikker setter fokus på hjemløshet

Hittil er 25 dyreklinikker med på kampanjen og vi ønsker at enda flere blir med å sette fokus på viktigheten av kastrering og ID-merking av katt og kanin.

For å benytte deg av årets kampanje, kan du gå inn på lenken nederst i saken eller kontakte nærmeste dyreklinikk direkte, for å høre om de er med. Oversikten blir oppdatert jevnlig med nye klinikker/veterinærer som er med på «Black Friday»-kampanjen.

Hvordan du benytter deg av dette tilbudet

Ta kontakt med en av klinikkene som er med på kampanjen og avtal time for kastrering og ID-merking, med klinikken. Gi beskjed om at du ønsker å benytte deg av Black Friday-tilbudet. Vær tidlig ute, da timene fyller seg opp raskt.

– Vi oppfordrer kanin- og katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin nå i høst, selv om klinikkenes Black Friday- tilbud er fullbooket. Kastrering og ID-merking er en god investering i helse og velferd for katter og kaniner.

Klinikker og veterinærer som ønsker å være med på kampanjen kan sende en e-post til post@dyrebeskyttelsen.no.

Oversikt over klinikker og lokalavdelinger:

Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland

 

Dyrebeskyttelsen Norge Bodø

 

Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark

 

Dyrebeskyttelsen Norge Lillehammer og omegn

 

Dyrebeskyttelsen Norge Møre og Romsdal

 

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag

 

Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus

 

Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Vestfold

 

Andre som deltar:

 

Denne oversikten blir oppdatert fortløpende som vi får beskjed om klinikker/veterinærer som deltar i kampanjen.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel