NRK fikk nylig tak i bilder som viser tusenvis av døde og livløse laks på bunnen av merder tilhørende oppdrettsselskapet Lerøy Seafood Group. Oppdrettslaksen skal ha dødd av gjellsykdom. Dette gjør at fisken får pusteproblemer og dør av kvelning, noe som er smertefullt for fisken. Det skal også ha tatt for lang tid før den økte dødeligheten ble meldt inn til Mattilsynet.
Tekst: Birgitte Fineid, fagrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Bilde: Illustrasjonsbilde av laksemerder i Norge. Foto: Shutterstock.
F agmiljøene har lenge uttalt stor bekymring over dårlig dyrevelferd og høy fiskedødelighet i norsk oppdrettsnæring. I 2022 døde totalt 92,3 millioner laks og 5,6 millioner regnbueørret som følge av sykdom og skader.
Oppdrettsfisken går tett sammen i merdene, noe som gjør at smittsomme sykdommer kan spres raskt og mange individer blir syke, utsettes for lidelse og død. Det skal derfor varsles til Mattilsynet om hendelser som gir dårlig fiskevelferd for oppdrettsfisken.
Forøket dødelighet hos oppdrettsfisken kan være et tegn på sykdom, og dette skal raskt meldes til Mattilsynet, slik at det kan iverksettes tiltak for å hindre smittespredning og lidelse.
Mattilsynet kom i september på uanmeldt besøk ved ett av Lerøys anlegg i Trøndelag, og oppdaget da et stort antall syke og døde fisk. Det viste seg at anlegget hadde hatt økt dødelig i flere uker uten å melde ifra om dette til Mattilsynet.
Tilsvarende hendelsesforløp skal ha forekommet ved flere av Lerøys anlegg i Trøndelag og Nordmøre.
Denne saken viser tydelig de store utfordringene oppdrettsnæringen står overfor. Ulike smittsomme sykdommer, som ofte medfører stor grad av lidelse for veldig mange individer, utgjør en stor risiko i dagens oppdrettssystem. Dette kommer i tillegg til de store velferdsutfordringene som følger med bekjempelsen av lakselus.
Det er på tide at vi tar fiskens lidelse på alvor.