Skip to main content
Nyheter

Dyrevennlig 17. mai-feiring

Dyrevennlig 17. mai

17. mai er én av våre største festdager, enten du er liten eller stor. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan du sikre at dette blir en bra festdag for familiedyret ditt også.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Pixabay. Publisert 16. mai 2018. Oppdatert 15. mai 2023.
D et er få land som kan måle seg med vår måte å feire nasjonaldagen på. Med barnetog, korpsmusikk, parader og en kongefamilie som bruker store deler av dagen på å hilse på folket, er 17-mai-feiringen en dag mange av oss gleder oss til. Det betyr imidlertid ikke at dyrene har samme utbytte av dagen som oss. Tar man litt hensyn, kan man imidlertid gjøre nasjonaldagen trivelig for dyrene våre også.

 

Må Fido være med?

Å se på barnetog og korps er en vanlig tradisjon blant mange nordmenn. Mange tar også med seg sin firbente bestevenn, men er dette så lurt?

Ikke alle hunder takler store folkemengder, støy og stresset 17. mai medfører. Bor du i tillegg i en av storbyene, vil det være ganske store mengder med mennesker på en og samme plass. Husk at hunder har bedre luktesans og hørsel enn det vi mennesker har, og spesielt unge hunder kan bli stresset og engstelige i slike situasjoner. Er du uheldig, kan hunden utvikle angst, som kan være vanskelig å trene vekk i ettertid.

Hvis hunden din klarer å være alene hjemme, kan det være bedre å la Fido ligge hjemme og kose seg med en godbit eller to, mens dere er ute og ser på barnetoget. Er den ikke vant med å være alene hjemme, må du ordne med selskap til den, eller bli hjemme.

 

Tenk på støynivået

Korps, russ og generelt feststemte mennesker, produserer et høyt støynivå som ikke alle dyr takler. Har du dyr som er skvetne for høye lyder, bør man ta noen forhåndsregler før man drar ut av døra. Tenk også over alkoholinntaket denne dagen hvis du er dyreeier. Noen dyr kan bli usikre og reagere på fulle mennesker.

Gårdsdyr bør, om mulig, tas med inn i stall/låve eller lignende dersom det er mye støy i nærmiljøet.

Det kan være lurt å holde katten innendørs denne dagen, hvis du bor i et område som kommer til å få besøk av musikkorps og tog. Lukk gjerne igjen vinduer, trekk for gardiner og invester i litt ekstra kos og omsorg før du drar. ID-merk familiedyret ditt. Slik blir dere lettere gjenforent hvis dyret klarer å stikke av.

 

Forbud mot heliumballonger og miljøvennlig feiring

Over 30 kommuner har de siste årene gått inn for et forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen. Dette er en svært positiv utvikling for både dyrene og miljøet. Årsaken til forbudet kommer blant annet av at helium er en edelgass og en begrenset ressurs vi ikke bør sløse. Helium er blant annet en viktig komponent for å kjøle ned magneten i MR-maskiner på sykehus. I tillegg vil heliumballonger på avveie utgjør en fare for både miljø og dyr. En ballong på avveie kan fare over lange distanser.

Mange samler seg rundt om i parker på 17. mai for å spise og drikke god mat i godt lag. Vær flink til å rydde opp etter deg og bruk søppelkassene som er satt ut. Ha eventuelt med deg en ekstra pose til søppel, inntil du finner en søppelkasse.

Husk at søppel og avfall kan ende opp i magen til dyr. Spesielt fugler er utsatt for dette, og mange fugler dør etter å ha blitt kvalt av spesielt plastavfall.

 

Med disse tipsene i bakhånd, ønsker Dyrebeskyttelsen Norge alle en god 17. mai-feiring.

Gratulerer med dagen!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel