Skip to main content
search
0
Nyheter

Advarer dyreeiere om høye temperaturer

Av 20. juli 2022april 26th, 20233 kommentarer

Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer dyreeiere til å passe ekstra godt på dyrene sine i sommervarmen. Familiedyr med for kort snute vil være ekstra utsatt for heteslag i denne perioden, advarer organisasjonen.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Grafikk: Dyrebeskyttelsen Norge. Oppdatert 20. juli 2022.
Det er veldig viktig at folk tar dette på alvor, fordi konsekvensen kan bli fatale, sier veterinær og daglig leder, Åshild Roaldset, i Dyrebeskyttelsen Norge.
Flere steder i Norge får nå rester av hetebølgen som har herjet i Europa de siste ukene, og temperaturer opp mot 30 grader. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer derfor alle dyreeiere og hundepassere om å være ekstra oppmerksomme på dyr i varmen disse dagene.

Aldri etterlat dyr i varm bil

Hvert år kommer det meldinger om dyr som dør etter å ha blitt etterlatt i varm bil. Selv om du kun skal en kort tur i butikken, kan det bli farlige temperaturer i bilen i løpet av et par minutter.
– I denne perioden håper vi at alle har spesielt omsorg for sårbare individer, sier Roaldset.
Hvis du er bekymret for et dyr i bil skal man kontakte eier (SEND SMS «REGNR XXXXXXX» til 2282 for å få navn) eller politiet på 02800. På veldig varme dager er det også vanligere å se at katter sliter med urinstopp. Andre familiedyr og husdyr må også sikres mot for høye temperaturer.

Kort snute og masse pels – mer utsatt

Veterinærklinikker får hvert år inn dyr som er overopphetet, og i noen tilfeller kan overoppheting være fatalt for dyret ditt. Bracychephale hunder (kort snute), vil ha vanskeligere for å kunne regulere kroppstemperaturen, og bør beskyttes ekstra mot overdreven aktivitet og høye temperaturer.
– Heteslag kan komme snikende og det er ikke alltid så lett å oppfatte at hunden sliter i varmen. Derfor har vi laget en illustrasjon som vi håper kan forebygge heteslag (se bilde øverst i saken). En studie viser at de tre rasene som sliter mest er chow chow, engelsk bulldog og fransk bulldog, sier Roaldset.
Å utsette lengre turer med hunden til kvelden når det er blitt svalere, er lurt. Høy aktivitet, som jogging og løping burde generelt unngås på den varmeste tiden av døgnet. Varm asfalt og sand, kan også føre til farlige brannskader på poter. Bruk potesokker om man ikke kan unngå asfalten i perioder, men dette vil kun beskytte i en kort periode.
Til slutt anmoder Dyrebeskyttelsen Norge alle til å passe på at dyrene har nok vann og skygge tilgjengelig. Sett gjerne skåler med vann, slik at fugler, pinnsvin og andre ville dyr også har tilgang på ekstra med vann. Unngå imidlertid skåler i metall, da dette vil kunne varme opp vannet til svært høye temperaturer.

Støtt vårt arbeid

Den europeiske veterinærforeningen, FECAVA, delte nylig en video fra en intensivavdeling i Belgia der mange hunder med kort snute er innlagt for intensivbehandling etter heteslag en varm helg. Heteslag kan være dødelig om man ikke får hjelp i tide. Se video i denne lenken
Illustrasjonen forklarer hva du kan gjøre om du mistenker at dyret har fått heteslag. Dette bør gjøres samtidig som at du kontakter veterinær, slik at dyret kan få viktig behandling så raskt som mulig. Øverst i saken finner du illustrasjon med informasjon om tegn på heteslag. Illustrasjoner: Elena Bogen Slydal, Dyrebeskyttelsen Norge.

3 kommentarer

 • Barbro Bøe Werner sier:

  På tide å oppdatere seg angående kortsnutede hunder. I motsetning til hva mange har trodd, er ikke snutelengden til hvert enkelt individ den største risikofaktoren for BOAS. Imidlertid er det bevist at smal nakkeomkrets og åpne nesebor er assosiert med lavere BOAS-risiko. Det samme er en noe lengre og smalere skalle. Det finnes flere langsnutede raser som sliter med BOAS. Om en rase har kort snute er det ikke sikkert at den rasen er veldig affisert av hverken BOAS, eller andre pusteproblemer. Kontakt Jane Ladlow på Cambridge som har forsket på dette i noen år slik at dere kan legge frem fakta og ikke en masse synsing.

 • Dyrebeskyttelsen Norge sier:

  Hei Barbro
  Takk for ditt engasjement. Vi kjenner godt til arbeidet til Jane Ladlow og vi har kontakte henne for å informere om at BOAS-screeningprogrammet slik det fungerer i UK bryter med norsk lov. Avl må baseres på vitenskap og at tilgjengelige databaser må tas i bruk. Her kan du lese et utdrag fra en lengre sak vi har skrevet om problematikken. “For det fjerde vil vi påpeke at også avlstiltak basert på helseprogrammer med målsetting om over tid å avle bort uheldige egenskaper (slik som for eksempel BOAS-gradering på engelsk bulldog eller hjertescreening på cavalier King Charles spaniel), er ulovlig i Norge. Dette er stadfestet av landbruks- og matdepartementet «Departementet legger til grunn at avl må vurderes i henhold til denne bestemmelsen, uavhengig av om det er satt en målsetting om over tid å avle bort uheldige egenskaper» (14). Det er altså slått fast av departementet at det ikke er tilstrekkelig at man gjennom avlstiltak har et mål om å avle bort uheldige egenskaper på lengre sikt.
  Dette betyr at selv om for eksempel BOAS-programmet her hjemme er basert på vitenskapelig arbeid utført i Cambridge, så er ikke dette uten videre et lovlig avlsprogram i Norge. Her hjemme er det altså ikke lov å avle på syke dyr, uavhengig av om målsetningen er å avle bort uheldige egenskaper over tid. Dette kommer man ikke forbi.”

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel