Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer dyreeiere til å passe ekstra godt på dyrene sine i sommervarmen. Familiedyr med for kort snute vil være ekstra utsatt for heteslag i denne perioden, advarer organisasjonen.
Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.
Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:
Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.
Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.
Mvh,
Lisaklinikken
På tide å oppdatere seg angående kortsnutede hunder. I motsetning til hva mange har trodd, er ikke snutelengden til hvert enkelt individ den største risikofaktoren for BOAS. Imidlertid er det bevist at smal nakkeomkrets og åpne nesebor er assosiert med lavere BOAS-risiko. Det samme er en noe lengre og smalere skalle. Det finnes flere langsnutede raser som sliter med BOAS. Om en rase har kort snute er det ikke sikkert at den rasen er veldig affisert av hverken BOAS, eller andre pusteproblemer. Kontakt Jane Ladlow på Cambridge som har forsket på dette i noen år slik at dere kan legge frem fakta og ikke en masse synsing.
Hei Barbro
Takk for ditt engasjement. Vi kjenner godt til arbeidet til Jane Ladlow og vi har kontakte henne for å informere om at BOAS-screeningprogrammet slik det fungerer i UK bryter med norsk lov. Avl må baseres på vitenskap og at tilgjengelige databaser må tas i bruk. Her kan du lese et utdrag fra en lengre sak vi har skrevet om problematikken. “For det fjerde vil vi påpeke at også avlstiltak basert på helseprogrammer med målsetting om over tid å avle bort uheldige egenskaper (slik som for eksempel BOAS-gradering på engelsk bulldog eller hjertescreening på cavalier King Charles spaniel), er ulovlig i Norge. Dette er stadfestet av landbruks- og matdepartementet «Departementet legger til grunn at avl må vurderes i henhold til denne bestemmelsen, uavhengig av om det er satt en målsetting om over tid å avle bort uheldige egenskaper» (14). Det er altså slått fast av departementet at det ikke er tilstrekkelig at man gjennom avlstiltak har et mål om å avle bort uheldige egenskaper på lengre sikt.
Dette betyr at selv om for eksempel BOAS-programmet her hjemme er basert på vitenskapelig arbeid utført i Cambridge, så er ikke dette uten videre et lovlig avlsprogram i Norge. Her hjemme er det altså ikke lov å avle på syke dyr, uavhengig av om målsetningen er å avle bort uheldige egenskaper over tid. Dette kommer man ikke forbi.”