Skip to main content
search
0

Strutseving

Mange forbinder matsanking med sensommer og høst, når bær og sopp har modnet. Men, det finnes flere spennende vekster man kan plukke om våren, som nesle (brennesle), ramsløk og strutseving.

skudd med strutseving. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Det er disse «fiolinhodene» du skal være på utkikk etter. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Ferdig forvellet strutseving. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Ferdig forvellede strutseving. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Hva er strutseving og hvordan bruke den?

Denne planten i bregnefamilien er lite kjent i Norge, men snakker du med amerikanere og kanadiere, vil «fiddleheads» være en kjent delikatesse. Strutseving er en næringsrik og sunn vekst, som minner om asparges i smaken.

Følger du nøye med langs bekker og elveleier, kan du finne klynger med «fiolinhoder» som stikker opp fra bakken i april-/maimåned. Strutseving har en svært kort sankeperiode, så det gjelder å følge med.

Fjorårets bregner kan ses rundt om i klynger med brune, stive «stengler» som stikker opp fra fjorårets tuer. Får du øye på slike etter at snøen har gått, burde du følge med på klynger med årets skudd.

Strutsevingen kan sankes når den er cirka 10-15 cm høy. Denne høyden har den kun et par dager, og venter du for lenge, har de brettet seg ut i store, uspiselige bregneblader.

Klipp av 4-5 centimeter av skuddene med en saks og plukk maks halvparten av skuddene per klynge. Slik sikrer du at det kommer nye skudd neste år og bidrar til bærekraftig sanking.

Tilberedning av strutseving

Strutseving må varmebehandles før den spises, for å unngå matforgiftning. Rens strutsevinge under vann og kok eller forvell dem i cirka 10-15 minutter og hell ut kokevannet. Etter dette kan du bruke strutsevingene som du måtte ønske, eller fryse ned til senere bruk. Legg gjerne nykokte strutsevinger i et isbad et par minutter, da får den tilbake litt av fargen og «spenstenr

OBS!

Det finnes mange ulike bregnearter i Norge, og flere av disse er giftige, slik som ormetegl. Strutseving er den eneste spiselige varianten, men skiller seg ut fra de andre bregnene ved at den ikke har sporehus på undersiden av bregnebladene. Den har også en glatt og «ren» stengel, uten brune skjell, slik ormetegl har. For å være på sikre siden, kan du identifisere strutseving året før du skal prøve å sanke disse, da de ofte kommer tilbake samme sted året etter.

Som med alt vi sanker i naturen, skal du være 100 prosent sikker på hva du plukker – før du spiser det. Nettsteder som Plukkselv og den kanadiske regjeringens nettsider er gode kilder til trygg sanking.

Mistenker du at du eller noen du kjenner har fått i deg noe giftig? Ring Giftinformasjonen på døgnåpen telefon 22 59 13 00.

Risotto med strutseving. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Risotto med strutseving (2-3 porsjoner)

Hjemmelaget risotto er superlett når du først får teken på det, og strutseving passer like godt i risotto, som asparges.

Du trenger:

  • 350 g risottoris
  • 2 never revet parmesan (spar litt av parmesanen til topping)
  • 1 stor håndfull strutseving
  • 2 sjalottløk
  • 3 hvitløksfedd
  • 9 dl kokt vann blandet ut med 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Litt olje til steking

Fremgangsmåte:

  1. Kutt opp 1/3 av strutseving i biter, og finhakk løk og hvitløk.
  2. Ha litt smør/olje i en gryte og fres hakket strutseving sammen med løk og hvitløk. Tilsett risottorisen og la alt frese et par minutter.
  3. Tilsett 1-2 dl av kraften og la det koke inn. Rør jevnlig så ikke det svir seg. Tilsett litt og litt kraft og la det koke inn, til risottoen har en kremete konsistens og risen er al dente (litt tyggemotstand). Kok gjerne opp litt ekstra med vann som du har tilgjengelig, i tilfelle du trenger mer vann underveis.
  4. Ha i revet parmesan og en klatt med smør i risottoen, og rør godt.
  5. Varm opp olje i en stekepanne og fres kjapt resten av strutseving med litt salt og pepper.

Server risotto med strutseving, revet parmesan og godt brød!

Strutseving i hvitløk og parmesan. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.

Strutseving i hvitløk og parmesan (2 porsjoner)

Denne passer fint som forrett eller siderett.

Du trenger:

  • 2 ss revet parmesan
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • Skall av revet sitron
  • 2 håndfuller strutseving
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Fremgangsmåte:

  1. Finhakk hvitløk og varm opp olje i en panne
  2. Fres hvitløk og strutseving kjapt et par minutter og smak til med salt og pepper.

Serveres med revet sitronskall og parmesan.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel