I en utredning gjort på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet konkluderer Mattilsynet med at det bør innføres obligatorisk ID-merking av hund.
Mattilsynets utredning
Mattilsynet har nå utredet om det bør innføres krav om at alle hunder i Norge bør merkes med microchip og registreres. Utredningen er blitt gjort på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet (LMD). Og i sin utredning anbefaler nå Mattilsynet at det blir innført et krav om ID-merking av alle norske hunder. Pålagt ID-merking av familiedyr er viktig å få på plass av flere årsaker, blant annet for å lettere gjenforene bortkomne dyr med eier og identifisering av uansvarlige dyreeiere. I tillegg er det vesentlig å kunne identifisere dyr på individnivå, dersom Mattilsynet skal kunne bruke dagens databaser som verktøy i tilsyn med familiedyr. Individuell ID er også nødvendig for å sikre godt avlsarbeid, slik at diagnoser kan knytte opp mot individ.
Selv om forsikringsselskaper og avlsorganisasjoner gjerne har krav om ID-merking for registrering av hunder, er det per i dag frivillig for hundeeiere å ID-merke dyret sitt. I utredningen kommer det frem at myndighetene bør gjøre dette obligatorisk.
Motarbeidet av Mattilsynet
Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet for obligatorisk ID-merking siden midten av 70-tallet. Saken har vært til avstemming i Stortinget flere ganger, men har blitt nedstemt, blant annet etter anbefaling fra Mattilsynet. Nesten alt vi kjøper i dag er sporbart, ett av få unntak er levende dyr. Uten ID-merking blir det umulig for Mattilsynet å forvalte store deler av dyrevelferdsloven. Det er derfor gledelig at obligatorisk ID-merking nå ser ut til å bli en realitet for hunder. Dette er en god start, men behovet for å kunne identifisere også andre familiedyr på individnivå, er like stort, eller i mange tilfeller enda større. Dyrebeskyttelsen Norge er ikke fornøyde før påbudet gjelder for alle familiedyr.
– Stadig flere land innfører obligatorisk ID-merking av familiedyr for å bedre dyrevelferden. Norge er i ferd med å bli en sinke i denne sammenheng. Nå håper vi at Stortinget ser at individuell merking av familiedyr er helt nødvendig. sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.